sâmbătă, august 02, 2008

LITERA COSMOPOLITĂ




Nu trăiesc din amintiri, pentru că multe dintre ele mă întristează. Dar au fost şi momente care merită memorate. Am dat în lada cu fotografii peste poza pe care o vedeţi şi care mi-a gîdilat - în mod plăcut, fireşte - orgoliul.
Era în vara lui 1984. În timp ce la radio şi la tv. auzeai numai muzică patriotică (populară sau uşoară, tot versuri mobilizatoare avea), Bacăul era primul oraş din România care avea tupeul să organizeze un festival de muzică rock.
Deoarece pălăria era prea mare pentru autorităţile locale ( nici n-ar fi interzis o astfel de manifestare capitalistă, dar nici curaj să dea aprobare n-aveau), am fost nevoit să mă duc la Ministerul Culturii şi Educaţiei Socialiste, la tov. Hegheduş să avizeze festivalul. Mi-a tăiat de pe proiectul de afiş cuvîntul "festival", că nu era admis să existe un alt festival decît "Cîntarea României". A spus să găsim alt termen. Am zis "Gala muzicii rock" şi a fost de acord, dar să scriem pe afiş rock fără kapa, că-i literă cosmopolită! L-am întrebat: kilometrul şi kilogramul de ce se scriu cu k? Mi-a răspuns că nu-i treaba mea, c-aşa e din moşi strămoşi.
Cum se vede, pe afiş a apărut scris cum trebuie, un cuvînt capitalist în plină epocă de avînt pentru construirea "omului de tip nou, comunist".
Gala muzicii rock a fost la început o manifestare judeţeană. În anii următori ideea a fost preluată de Florin Lupancu şi a devenit un festival de talie naţională, la care erau invitate cele mai tari trupe româneşti. După 89, s-a stins.
Poate-i recunoaşteţi în foto pe Octavian Ursulescu (prezentator), pe membrii trupei Rockada cu Puiu Dabija , pe nea Zighi (ilumistitul Casei de cultură), pe Vasile Verigeanu (sunetist), pe Dan Ivanovici şi Ghiţă Vlase (unchiul senatorului Vlase), sau pe celebrul Dan Măciucă.
În prim plan e Trofeul Galei, pe care l-am făcut dintr-o tobă de pionieri şi un paralelipiped de stejar lăcuit.
Pentru necunoscători: eu sunt cel din stînga, cu veşnicii ochelari şi cu păr!!!

18 comentarii:

  1. Ce amintiri frumoase, chiar daca totul era cam chinuit pe vremea aceea, de parca acum ar fi altfel?
    Erau multi oameni incuiati, dar pana la urma iti faceai treaba cu ei, asa incuiati cum erau...ca n-aveai incotro.

    RăspundețiȘtergere
  2. greenfield: Mulţumesc pentru aprecieri. Fac tot ce pot. Unde greşesc, plătesc la dublu, aşa cum am făcut toată viaţa.
    De Braşov mă leagă o iubire de tinereţe şi anul 1987, cînd s-a întîmplat să fiu acolo chiar în ziua revoltei. Aveam Oltcit nou şi m-au căutat miliţienii şi-n carburator de manifeste sau grenade...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce mica-i lumea. Tatal meu s-a nimerit in gara din Predeal, in ziua cu pricina; ei locuiau acolo, iar eu le trimisesem prin baiatul meu aflat in excursie cu scoala, un pachet.
    S-a dus la tren, s-a agitat prin gara ca nu-si gasea nepotul. Pe urma l-au hartuit cu intrebari. Dupa ani de zile am pus lucrurile cap la cap.
    Asa au fost vremurile...

    RăspundețiȘtergere
  4. Citind ziare si bloguri, asa am inteles ce s-a intamplat atunci, dupa niste ani. Caci noua ni se spune totul cu ralenti-ul, sa nu ne cada greu...

    RăspundețiȘtergere
  5. greenfield: -Mai bine mai tîrziu, decît de loc...

    RăspundețiȘtergere
  6. Rock, roc, rok cum se scrie nu mai conteaza. Important e ca atunci a existat curajul sa se faca intalnirea respectiva care nu a fost singulara. Il vad si pe Florin Martin celalalt ochelarist din foto . Un bun solist si chitarist. Si e Val Manescu acest tip care acum nu mai are ce avea atunci si anume ceva ce nu-i lipseste prea mult acum si nici nu ar trebui sa-i lisesca prea mult desi ii lipseste cu desavarsire dar nu mai conteaza pentru el , insa e evident.

    RăspundețiȘtergere
  7. E bine ca mai vedem si noi si mai aflam cum era treaba pe vremea aia. Mai publica si alte poze ca aceasta si mai vorbeste si despre alte proiecte foste sau viitoare. interesant si instructiv . Ce vremuri frate...

    RăspundețiȘtergere
  8. sarmis: Trăiam şi noi cum se putea...Dar ne zbăteam cu sinceritate să fim în rînd cu lumea şi să facem Bacăul fruntea. Dar am jurat să spun never "He, he, pe vremea mea..."

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai foarte bine ca nu spui ,pe vremea mea..., ca nu-i doar a ta e si a noastra si e bine sa ne-o amintim sau sa o povestim si altora . Frate, nu trebuie sa uitam ce a fost frumos. Trbuie sa traim cu asta.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mă feresc ca de dracu de patetisme, asta-i tot. Cazi uşor în ridicol după o anumită vîrstă, te rîd ăştia tineri. (Tare-am fost tentat să scriu "TE RÎDE" ăştia tineri!)

    RăspundețiȘtergere
  11. Emotionant pentru mine !! Iti multumesc ca te-ai gandit la aceasta poza! Poate reusim sa ne vedem la un pahar de vorba!!!!ENEA DABIJA

    RăspundețiȘtergere
  12. Enea: Pe unde mai eşti frate? Bagă un email, ceva, să ne lipim.

    RăspundețiȘtergere
  13. L-am recunoscut in poza pe Puiu Dabija fie-i tarana usoara. Un om atat de bun si echilibrat. Cand l-am vazut ultima oara acum vreo 4 ani era tare nemultumit de fiusau (am vazut ca a postat comentariu). Cred ca s-ar intoarce in mormant daca ar stii ca fiusau se da acum drept urmas al lui Mihai Eminescu si incearca sa faca bani cu minciuna asta.

    RăspundețiȘtergere
  14. A NONIMULE LUCRURILE SUNT ADEVARATE !!TATA STIA ACEST LUCRU DE LA BUNICUL MEU!!BUNUL SIMT CARE A EXISTAT SI VA EXISTA IN FAMILIA NOASTA A DETERMINAT ATITUDINEA MEA !!AVEM DOVEZILE NECESARE CA EMINESCU A FOST ASASINAT SI DE ACEEA AM IESIT CU ACESTE DECLARATII !! FAMILIA MAMEI MELE A FOST UNA FOARTE PUTERNICA !! BUNICUL MEU A FACUT PUSCARIE POLITICA LA AIUD ,UNDE M-AM NASCUT EU !!SORA STRABUNICII MELE Slvia a fost casatorita cu MATEI EMINESCU !! SUNTEM RUDE PRIN ALIANTA!! NU AM DE CE SA MA JUSTIFIC DAR PENTRU CA TE-AI LEGAT DE MEMORIA TATALUI MEU ASTA NU PERMIT!!! EL A AVUT DE SUFERIT DIN CAUZA DOSARULUI MAMEI MELE !!IAR MAMA ESTE O INVINGATOARE !! ANONIMULE NU ITI DORESC SA TRECI PRIN CE A TRECUT EA !!! SUNT MANDRU ASA CUM AM FOST INTOTDEAUNA PENTRU CA NOI AM STIUT CINE SUNTEM !!! MITOCANIA DE A SCRIE ANONIM ESTE SPECIFICA LASILOR enea dabija

    RăspundețiȘtergere
  15. AM CITIT MAI BINE CE AI ZIS DESPRE TATA !! NU CRED CA S-A PLANS VREODATA DE MINE !!EU L-AM IUBIT TOTDEAUNA SI CRED CA AM FACUT TOTUL PENTRU EL !! SUNT MANDRU DE EL SI DACA L-AI CUNOSCUT AR TREBUI SA-L RESPECTI !!URATE CARACTERE EXISTA IN BACAU !! EU EVIT ACEST ORAS PENTRU ACEST LUCRU !! SA MINTI SI SA VORBESTI URAT DESPRE CINEVA CARE NU MAI ESTE PRINTRE NOI ESTE GROAZNIC !!si vreau sa-ti spun EU NU FAC BANI DIN ACEASTA CAMPANIE !!!-eu bag bani in CAMPANIA PENTRU MIHAI EMINESCU

    RăspundețiȘtergere
  16. AM CITIT MAI BINE CE AI ZIS DESPRE TATA !! NU CRED CA S-A PLANS VREODATA DE MINE !!EU L-AM IUBIT TOTDEAUNA SI CRED CA AM FACUT TOTUL PENTRU EL !! SUNT MANDRU DE EL SI DACA L-AI CUNOSCUT AR TREBUI SA-L RESPECTI !!URATE CARACTERE EXISTA IN BACAU !! EU EVIT ACEST ORAS PENTRU ACEST LUCRU !! SA MINTI SI SA VORBESTI URAT DESPRE CINEVA CARE NU MAI ESTE PRINTRE NOI ESTE GROAZNIC !!si vreau sa-ti spun EU NU FAC BANI DIN ACEASTA CAMPANIE !!!-eu bag bani in CAMPANIA PENTRU MIHAI EMINESCU

    RăspundețiȘtergere
  17. quod erat demonstrandum!!!

    Daca era adevarat ca sunteti urmas al lui Eminescu, ati fi continuat sa demonstrati acest lucru dupa ce ati spus-o prima data. Eu sunt urmas pe linie directa al marelui poet si cunosc toate ramurile arborelui genealogic (in care dumneavoastra nu sunteti prezent). Tin sa mentionez ca urmasii marelui poet se cunosc si se stiu. Prima data cand ati mintit, am vrut sa va demascam sau sa va dam in judecata. Timpul insa a aratat ca a fost o simpla scorneala de marketing in incercarea de a iesii din anonimat. Timpul le judeca pe toate!

    Banui ca domnia voastra sunteti Enea Dabija cel ce a scris mai sus. Sper sa nu gresesc.

    RăspundețiȘtergere