duminică, august 10, 2008

DESPRE PROSTIRE

Vine Orban în Bacău, se dă jos din jep şi-ncepe să ne prostească: o s-aveţi pasaje, o s-aveţi pod, o s-aveţi autostradă, şosea de centură, o s-aveţi...Stava, cu gura pîn-la urechi: v-am spus eu, o s-aveţi!...

Una-i să fii prost, alta-i să fii prostit. A prosti pe cineva e o expresie cu valoare reală care înseamnă că-l induci în eroare, că-l păcăleşti, că-l duci cu vorba, că-l înşeli. Cel prostit ajunge să fie zăpăcit, uluit, dezorientat. După ce i s-a aplicat prosteala, cetăţeanului i se dă peste cap sistemul de valori. I se pare că tot ce ştia el că-i bun, de fapt, e rău. Albul e negru şi dulcele amar. Ceea ce lumina pînă atunci, întunecă, iar gheaţa e caldă. Omul nu mai ştie ce să creadă. Ce-o fi adevărat despre el, despre ceilalţi, despre viaţa asta? Rezultatul acţiunii de prosteală este prostul. Dacă-i prost, e bun. El poate fi luat de mînă şi dus la urne, să te voteze. El stă cuminte la televizor şi plînge sau se rîde. Dă-i trei miloane pe lună şi e fericit. Dă-i apă neagră la robinet, ţine-l în frig, cere-i bani pe impozite. Prosteşte-l să respecte legea, legea-i pentru proşti. Prostul se teme de lege. El n-are nici o părere şi, chiar de-ar avea, pe prost nu-l bagă nimeni în seamă. Cui îi pasă că are şi el, acolo, un cap, şi, înăuntru, un creieraş mic cu gînduri în el? Că unele gînduri sunt întrebări rămase fără răspuns? Că se miră ca prostul?

4 comentarii:

  1. Eu nu ma las prostit. De-aia nu mă duc la vot! Ce? Sunt prost?
    Concluzia e ca la vot se duc doar baieții deștepti.

    Dedi

    RăspundețiȘtergere
  2. anonim: În ţările deştepte, care nu se duce la vot se procopseşte cu amendă. De-aia, după alegeri, mucles! Majoritatea decide!

    RăspundețiȘtergere
  3. care majoritate frate? maloritatea fraierilor care se las prostiti iar minoritatea fraieritilor e mandra ca a spus nu , dar o ia in barba permanent. ce-i de facut fratilor?

    RăspundețiȘtergere
  4. Stamabili concitadini, eu zic sa-l aducem pe Oprescu la Bacau ca ala le face cica autostrada suspendata la bucuresteni si astfel cade treaba cu podul. Iar daca vrem sa fim tari sa-l aducem si pe Catavencu si pe Farfuride ca poate asa vom avea mai mult succes.

    RăspundețiȘtergere