vineri, august 01, 2008

SIC TRANSIT GLORIA MUNDI


În impozantul edificiu de lîngă Palatul Cotroceni, fosta Academie de Studii Politice "Ştefan Gheorghiu", funcţionează, după 1990, la etajul şase, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii Bucureşti. Spaţiul este total necorespunzător, sălile sunt mici, mobilierul e vechi şi urît, toaletele mizerabile, iar lifturile nu funcţionează. Cît despre dotarea tehnică, mai bine să nu mai vorbim!
Ca să se mărească numărul de clase, au fost dezafectate magazii şi depozite de arhive care păstrau
genialele lucrări de diplomă ale foştilor activişi PCR. O vreme, maşinile de scris şi operele absolvenţilor comunişti au zăcut chiar pe holul de la intrare. Studenţii se uitau fără nici un interes la vestigiile unei epoci nu demult apuse.
"Comunismul va dispărea din România cînd o face plopul mere şi răchita micşunele" - a spus rîzînd tovarăşul Nicolae Ceauşescu la congresul pcr din noiembrie 1989.
Diplomele de la "Ştefan Gheorghiu" au fost echivalate cu cele de la sociologie, statistică, filozofie, istorie, şi tot aşa, încît absolvenţii celei mai înalte şcoli de partid să nu aibă de suferit de pe urma trecutului lor politic şi să poată deveni capitalişti de nădejde ai noii Românii în care plopul face mere şi răchita micşunele .Parlamentul a fost şi este plin de astfel de activişti ale căror lucrări de licenţă tocmai au fost aruncate la gunoi.
Şi aşa trece gloria lumii. Dar lasă urme.

Un comentariu:

  1. Acum da, inteleg la ce se refera dictonul. La data afisarii acestuia nu-mi aparea articolul pe pagina. Iata parerea mea strict personala la subiect :
    1. Imaginile din fotografii m-au socat si dezgustat, pentru ca istoria, buna sau proasta, nu trebuie aruncata la gunoi, din respect elementar.
    2. Acestea sunt deci "conditiile" de predare in facultatea de jurnalism bucuresteana?? Dezastru! Bugetul statului e administrat cu o incompetentza crasa.
    3. Comunismul totalitar a disparut din Romania, dar i-a luat locul un ... ceva, care oricum l-am numi, tot debandada corupta e. Nu se respecta "nica", deci e cronica boala!
    4. Da' o scoala politica cu adevarat, exista la noi? Intreb retoric deoarece pana si eu cred ca as fi mai avizata decat unii (prea multi) parlamentari! Mda.

    PS. Dau eu clic pe titlul articolului, dar tot imi dispare textul din vizor. Nu de alta, dar tre' sa scriu uneori pe ciorna, sa nu-mi uit ideile. Nu ca ar fi interesant ce scriu, dar metoda cere timp. Time = money... :)
    Doina

    RăspundețiȘtergere