vineri, ianuarie 16, 2009

PROSTIA LA ROMÂNI - AZI, ARENA LEILOR


Iar mi-a dat http://confruntadurerea.wordpress.com ocazia să transform un post în comentariu. Deseori subiectele ei incitante mă fac să mă simt obligat să iau atitudine.
Recunoaşteţi că epoca e foarte interesantă. Poate nici n-a mai existat epocă atît de interesantă ca asta în toată istoria.
Inclusiv a poporului român. Sau, mai ales. Nu mai explic de ce, suntem satui de explicaţii. Plus că timpul s-a contractat de nu mai sesisezi ce-ai făcut de la prima cafea pînă la ultima ţigară dintr-o zi.
În orice moment însă, prostia la români e o surprinzătoare minune.
Tastează pe Google “prostie români” şi te poţi sufoca de rîs. Mii de filmuleţe cu idioţi şi idioate care cad în cap, imagini cu Dacii pline cu viţei, cu anunţuri imbecile, cu piţipoance şi piţiponci posesori de maşini pe care scrie I LOVE MANELES, etc.

Drpt bonus, epoca ne dăruieşte guverne bîlbîite care bocănesc la uşa istoriei, vedete de doi bani, istericale, gunoaie şi, bref, tot ce ne asaltează în fiecare clipă, tîmpindu-ne. Prosteală pe faţă, la care reacţionează doar cîţiva. Restul, milioane de molecule de mămăligă, într-o veşnică latenţă, impotenţi şi perverşi, aşteaptă să le dea România ceva. Put de lene. Le e atît de lene că nici nu-s în stare să priceapă că România sunt chiar ei.
Iar unora, prea puţini, le e ruşine că s-au născut.
Pe TVR 2 e o emisiune pe care o prind foarte rar: joi,20:30, la care
nu cred să se uite mai mult de 0,01 dintre românii cu televizoare. Arena Leilor (reality show) Arena Leilor (reality show) ar trebui să fie vizionată obligatoriu de către toţi şmecheraşii care se cred mari scule şi au idei, speră să devină patroni, dar n-au bani.

Ce se întîmplă? În "arenă" se află un juriu alcătuit din vreo 5-6 potenţi întreprinzători care au afaceri tari. Ei pun la bătaie 100 000 de euro pentru oricine are o idee viabilă de business. Vin fete şi băieţi cu idei şi le prezintă un plan, un proiect. Sunt studenţi sau patroni de firme mici care vor să crească nutrii sau ciuperci, să instaleze cîmpuri de eoliene, să creeze firme de publicitate pe taxiuri închiriate, şi multe altele. Şi le trebuie un capital de pornire. LEII sunt gata să investească în proiectele lor, doar că trebuie să fie convinşi că nu aruncă banii pe fereastră. Aşa că, pun întrebări candidaţilor, iar aceştia trebuie să dea răspunsuri din care să rezulte că afacerea pe care o propun e profitabilă.
Dar, niciunul dintre ei nu a reuşit, cel puţin de vreun an decând mă uit eu, să-i convingă pe corifei să le de-a vreun ban.
Ai senzaţia că pretendenţii vin să demonstreze cum NU trebuie făcut un proiect. Ideile lor nu-s rele, dar aspiranţii la bogăţie sunt superficiali, habar n-au de costuri, fac calcule aiurea, sunt timoraţi, se bîlbîie, nu ştiu să-şi susţină proiectele. Sunt jalnici.
Ăştia sunt întreprinzătorii de mîine ai României. "LEII" îi iau în serios, le dau sfaturi, le explică unde e greşit planul.
Eu mă uit la suta de mii de euro, mă uit la ăia care-au venit să-i ia, şi văd nişte falimentari, cum pleacă din arenă cu buzunarele goale, dar, de cele mai multe ori, convinşi că LEII care le-au judecat "proiectele" sunt ori zgîrciţi, ori rău-voitori, ori nu le-au înţeles "ideile".
Mă ia cu frig.
Şi totuşi, aceşti viitori capitalişti români, în naivitatea lor, recunosc şi ei că trăim vremuri extrem de interesante.

Dacă-i întreabă cineva.