vineri, ianuarie 09, 2009

BABA CU MINIJUP

Cum ar veni, oare, să-l auzi pe vreun britanic zicînd „ Capul plecat, sabia nu-l taie”? Sau „ calul de dar nu se caută la dinţi” ? Ori „ ce ţi-e scris, în frunte ţi-e pus?” Nu, fraţi români, europenii ţin capul sus, cu orice risc, nu se mulţumesc cu orice şi sunt în stare să reziste la infinit vicisitudinilor, chiar în pofida evidenţei că destinul le-ar fi potrivnic! Încrederea lor în viitor, în reuşită, modul lor de a fi de un optimism temperat au ca fundament educaţia în spiritul luptei cu greutăţile vieţii, oricît de mari ar fi. La ei, prostia doare, iar primăvara e primăvară chiar şi cu o singură floare.

Iada are voie să sară doar peste masă, în timp ce capra, pentru că e capră, peste casă. Prostul satului nu ajunge primar, pentru că proştii lor n-au nici noroc. Nu e obligatoriu să se trezească dimineaţa, ca să ajungă departe, dar cine merge încet, nu ajunge nicăieri... Ziua bună se cunoaşte abia seara, cînd se termină treaba. Ulciorul merge de foarte multe ori la apă, pentru că e bine făcut, ba mai rămîne şi generaţiilor următoare. Nu-i interesează capra vecinului. În Europa, cîinele care latră, şi muşcă! Dacă la noi, boii ară şi caii mănîncă, în Vest, mănîncă şi boii şi caii, numai şi numai dacă-şi fac treaba.


Codul genetic valah ne face să fim veşnic resemnaţi, perdanţi, cîrcotaşi şi entuziaşti fără motivaţie concretă.

Superficialitatea – lasă că doar nu-i sfîrşitul lumii! - , nădejdea în noroc – cum o vrea Dumnezeu!– descurcăreala incredibil de inventivă, - doar nu mor caii cînd vor cîinii! - , inconsecvenţa, incapacitatea de a merge pînă la capăt, de face lucrurile temeinic, – şi mîine e o zi! n-au intrat zilele în sac! -, plăcerea de a reinventa roata, de a improviza, îngîmfarea doar n-or fi alţii mai deştepţi! -, toate aceste caracteristici ne definesc morala şi modul de a fi. De aceea, după aproape douăzeci ani, democraţia românească e încă în faza copilăriei.

Încă ne jucăm în praf de-a guvernul, de-a parlamentarii, de-a legile, de-a fotbalul, de-a economia de piaţă, de-a furtişagul şi de-a şmecheria, şi ne prefacem că nu vede nimeni cît de mari ne-am făcut şi cît de ridicoli suntem.

Ca o babă cu minijup care se crede tot fecioară de liceu.


5 comentarii:

  1. Da, Val, dar mai e şi faptul că la ei personaje de legendă sunt Beowulf, Guillaume d`Orange, luptători vikingi, Arthur, pe când la noi simbolul e ciobănaşul Mioriţei, nu? Vezi că pe aia cu "şi mâine e o zi" a mai spus-o şi nebuna aia de Scarlett O'Hara şi la ea era de bine, cică :))) Eu când mă umplu de spume că vreau să trăiesc după ideea de "mâine poate fi mai bine", nu după "mâine poate fi mai rău", ai mei mă ceartă că nu ştiu să fiu recunoscătoare pentru ce am şi sunt veşnic nemulţumită, că dacă trăiam pe vremea lor, ce mai făceam :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Scarlet O'Hara a zis "La asta o sa ma gandesc maine", adica se concentra cu toate fortele la problema pe care trebuia s-o rezolve atunci, la urmari avea sa se gandeasca mai tarziu. Cam asa a procedat si Boc sau cine mama dreaq a vrut sa faca dreptate sociala cu nenorocita aia de ordonanta (care ma loveste indirect), intai a dat ordonanta, urmand sa se gandeasca maine sau la anu' si la multi ani la consecinte.

    RăspundețiȘtergere
  3. LiaLia şi Viorica:
    Pentru eficienţă, răspund dintr-o bucată, tuturor problemelor ridicate de voi:


    La facerea lumii, Dumnezeu, pentru a-i ajuta pe oameni sã prospere, a hotãrât sã dea printr-o "Lege Divina" fiecãrei natii câte douã virtuti. Astfel, El i-a facut :
    - pe elvetieni - ordonati si respectuosi fatã de legi;
    - pe englezi - perseverenti si studiosi;
    - pe japonezi - muncitori si rãbdãtori;
    - pe francezi - culti si rafinati;
    - pe spanioli - veseli si ospitalieri
    Când a ajuns la români, i-a spus îngerului consilier care si nota:
    - românii vor fi inteligenti, cinstiti si buni politicieni;

    Dupã ce a publicat-o în "Monitorul Celest", îngerul a remarcat:
    - Doamne, ai dat tuturor popoarelor câte douã virtuti, iar românilor trei. Oare în acest fel, nu cumva ei îi vor depãsi si exploata pe toti ceilalti?
    - Aoleu, asa e! Ai dreptate! Atunci sã revenim cu o "Ordonantã". Pentru cã virtutile Dumnezeiesti, o datã acordate, nu se mai pot lua înapoi, precizez cã nimeni nu va putea avea mai mult de douã virtuti, din cele trei, în acelasi timp !

    Si astfel, se explicã de ce românii care:
    - sunt inteligenti si cinstiti, în nici un caz nu fac politicã;
    - sunt cinstiti si fac politicã, categoric nu sunt inteligenti;
    - fac politicã si sunt inteligenti, fãrã nici un fel de dubiu, nu sunt deloc cinstiti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Aoleo, si eu care macred cinstita! E bun bancul :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi vine sa traznesc clapa asta de distantare.

    RăspundețiȘtergere