sâmbătă, ianuarie 31, 2009

PROHOD LA MONITORUL


Monitorul de Bacău şi-a dat ultima suflare. Despre morţi, numai de bine. La înmormîntări, mersi, nu-mi place să fiu aşteptat.
Cît despre "Monitorul", prefer să-mi amintesc campania publicitară pe care i-am făcut-o în 1997, cînd primar era Seche, şi ziarul trecea la tipar color, devenind concurenţă serioasă pentru "Deşteptarea".
Nu pot da cifre de tiraj, dar, după nebunia lansării, cu deltaplane, ascensiuni pe Decebal şi pe Moldova, tirajul le-a crescut substanţial. Am acceptat contractul pentru campania Monitorul deoarece era un contract pentru adevăr. Monitorul era atunci simbolul adevărului în Bacău. Campania a avut ca slogan LUAŢI VIAŢA AŞA CUM E (şi-acum îmi beau cafeaua dintr-o ceaşcă pe care scrie aşa). Dar, ulterior, patronul reţelei a preferat formula "ZIARUL CARE STĂ DE VORBĂ CU OAMENII".
Erau pe-acolo Cristi Grosu, Liviu Avram, Remus Radu, Nicoleta Bichescu, fraţii Târziu, Nicoleta Popa, snagă de jurnalişti care se băteau şi care au creat o şcoală de presă adevărată, continuînd spiritul lui "Pur şi simplu". N-aveau loc acolo labagii şi lingăii. Din păcate, banul face legea în presă, mai ales în Bacău.

Editorialul de adio, scris de Gabriel Pop, ( interesant că oamenii ajung să fie consideraţi eroi în urma propriilor greşeli!) redactorul şef, e, normal, de plîns:
Si sa ne scuzati pentru greseli, pentru insuficienta indrazneala. La acest ziar au lucrat cei mai buni ziaristi dupa 1989 din Bacau. Pentru putin timp insa, pentru ca acest nume "Monitorul" s-a nascut sub zodia nenorocirii. Ei au plecat in cele patru zari. Unii dintre ei, cu talent jurnalistic, au infiintat "Ziarul de Bacau" incercand sa atenteze la a detrona de pe soclu "Desteptarea". La Monitorul au venit permanent alti jurnalisti, pentru mai mult sau mai putin timp. Ziaristul e un om liber. Unii dintre jurnalisti au ramas la acest ziar din motive diferite: poate din stabilitate, poate din neputinta, poate chiar din dragoste. Chiar unii dintre colegii nostri ne gratulau pe cei de la "Monitorul" cu injuraturi amabile. E mai bine sa fii urat pentru ce esti decat sa fii iubit pentru ce nu esti. Nu am afirmat niciodata ca suntem cei mai buni, chiar daca vanitatea unui ziarist il impinge sa creada asta. Senatorul Vasile Nistor a luat acest cotidian acum cativa ani pentru imagine sau pentru un orgoliu neinteles. Insa de multe ori, cutezanta se plateste cu pretul fericirii altuia. Ieri ne-a anuntat indirect prin dna director, ca aparitia Monitorul de Bacau inceteaza. Pentru fostul nostru patron contam mai putin decat aparatele sale de fotografiat (de care s-a interesat cu insistenta, in ultima zi, sa nu fie pierdute). Destinele subordonatilor aveau mai putina importanta. Personal, am inteles acest lucru – este un om politic. Ne luam ramas bun de la dumneavoastra dragi cititori. Si zambim trist – in definitiv am murit de ziua lui Caragiale.

Dumnezeu să-l ierte pe Monitorul de Bacău.

Bine c-a murit , că prea nu ştia limba română şi prea era bolnav în ultima vreme.
Acum, post festum, se pare că am avut dreptate: ziarul care stă de vorbă cu oamenii NU mai există.
Aşa că, n-aveţi decît să LUAŢI VIAŢA AŞA CUM E.

27 de comentarii:

  1. Problema cu indivizii astia, care au mincat degeaba argintzii unui patron idiot, e ca n-au alta nazuinta decit sa conteze un pic mai mult ca niste scule de fotografiat. N-au vrut niciun moment sa conteze pt cititor, ci pt patron. Si mai trist e ca ei nu reusesc sa priceapa rolul coloanei vertebrale in presa, in viata. Circuitul jurnalistului in natura a fost viciat la Monitorul, iar inmormintarea e un eveniment obligatoriu, ca prea duhnea a cadavru.

    RăspundețiȘtergere
  2. Val, indraznesc un pariu: Monitorul de Bacau va apare din nou, poate cam cu un an inaintea urmatoarelor alegeri locale... Cu alt slogan, alt sediu, alta echipa, alti bani, alte interese politice. Dar acelasi nume, pentru ca este, atat cat se poate, un brand in presa. Deci e doar un lesin, nu un deces, chiar daca imi pare rau pentru unii dintre cei care mai lucrau acolo. Dar in presa locala locuri de munca se gasesc - vorbesc serios ! - cu o usurinta uimitoare :)) ...

    CODRIN

    RăspundețiȘtergere
  3. Dur editorialul din Desteptarea de sambata, scris de Nelu Brosteanu! Foarte dur!Dar e un motiv de reflectie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Codrin! "Va aparea din nou!" Asta apropo de stapanirea verbelor si a limbii romane! E trist ca devin redactiile un recycle bin pentru multi "reprofilati". O legitimatie si devii brusc "jurnalist!" Treci de secretare si intri direct la un sef, santajezi voalat un personaj dintr-o stire, poate o sa ai nevoie mai tarziu tu, mama, prietena de o slujba, nu mergi la conferintele de presa unde nu se astern pe masa friptane, ci doar crocantii covrigei cu apa plata...La ce migratie exista in Bacau de la un trust la altul, despre ce "coloana vertebrala" vorbiti in presa bacauana?? E doar un maraton pentru supravietuire. Aveti premii obtinute, altele decat ale celebrei Gale? Ati rasturnat ierarhii, guverne, ati deturnat decizii?? Ma faceti doar sa zambesc amar!

    RăspundețiȘtergere
  5. multe sunt cele la care putem reflecta, dupa inchiderea "monitorului". pentru unii, chestiunea poate parea absolut banala: o firma s-ai tras obloanele, mare branza, se mai intampla!
    cat despre a critica repetatele mutari ale ziaristilor, asta nu-mi pare a fi o gandire sanatoasa. si-n presa centrala ziaristii migreaza, in functie de bani si de interesele personale. daca un director din lantul metro se muta la kaufland sau un angajat al unei banci isi duce cartea de munca la o alta e o crima, e lipsa de "coloana vertebrala"?
    e usor sa judeci stand in umbra anonimatului - stupida sintagma -, dar toata lumea uita un lucru: ziaristii sunt, si ei, oameni, cu nevoi, cu pacate, cu bune si cu rele, la fel ca toti oamenii. iar rolul presei este acela de a informa, nu de a debarca guverne. "succesurile" unora din breasla, care au reusit sa schimbe ceva, au venit, de cele mai multe ori, in urma unor "servite" plasate de inamicii celor demascati sau incriminati.
    cine detine o companie in domeniul mass media nu o face de dragul ziaristilor, ci pentru ca stie ca are o masina de facut bani si de atins scopuri si interese.
    n-as fi comentat postul lui val, dar m-a amarat nitel comentariul anonim. e simplu sa ridici piatra, dar e bine sa te gandesti inainte de a o arunca in cineva! altfel, se cheama ca ai numai certitudini!

    RăspundețiȘtergere
  6. Poate Monitorul va apărea din nou. Va fi o nouă stafie a adevărului.
    "Deontologia" e o chestie de opţiune. Cine nu înţelege că romantismul în presă e caduc, alege sinuciderea ca jurnalist.
    Despre ce vorbim aici? Despre supravieţuire? Veniţi la cursurile mele despre supravieţuirea în presă. Sunt doctor. Falit, e drept, dar doctor, nu un pîrlit de reporter care tremură la uşile primăriei, poliţiei sau urgenţei, pentru cinci rînduri despre un bou care-a pocnit-o pe nevastă-sa cu frigideru-n cap.

    RăspundețiȘtergere
  7. Asta e, o incercat si el saracu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca "ziaristii sunt si ei oameni, cu nevoi, cu pacate", atunci sa nu-si mai aroge merite pe care nu le au si atitudini care ii plaseaza, uneori, de-a dreapta zeilor. Sa nu mai scoata legitimatia la orice oprire in trafic a politistilor, la orice incercare de obtinere a vreunui avantaj personal... Sa se dedice meseriei care nu-i obliga sa faca suruburi la norma. Nu stiu daca din garda veche, in afara de cei care au plecat in Bucuresti, e cineva care a ramas fidel trustului. Ca ceilalti tineri impetuosi nu conteaza!
    Cat despre calitatea ta de "jurnalist", Val, las-o mai incet. De fapt, tu si acum spui ca asta esti! Apropo, unde scrii,?

    RăspundețiȘtergere
  9. Marius: Despre asta vorbeam: că fidelitatea trece prin stomac şi că romantismul în presă e o dulce ironie. Cît despre mine, lasă-mă, te rog să decid singur cînd am s-o "las mai încet" cu calitatea de jurnalist, atîta timp cît scriu şi editez o revistă care apare în zece mii de exemplare.
    Intră pe www.credidam.ro şi, în stînga jos, ai să găseşti toate numerele în format PDF.
    Impetuosule!

    RăspundețiȘtergere
  10. Din "parliti de reporteri" s-au nascut nume in presa romaneasca, nu din directorasi de trusturi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Poe: Am o singură pretenţie la cineva care-şi cîştigă pîinea din presă: să fie capabil să se EXPRIME CORECT în limba în care scrie. În rest, loialitate, deontologie, sunt noţiuni care pot fi discutate. Dar gramatica, nu!

    RăspundețiȘtergere
  12. Si eu scriu la gazeta de perete a blocului! E cam acelasi lucru! O revista interna a unei institutii, o publicatie pe care n-o citesti nici tu, cred? Parca am vazut-o printr-o redactie, aruncata intr-un colt! Da, m-ai convins! Ha-ha-ha!

    RăspundețiȘtergere
  13. Marius: Trebuie să-ţi dau din nou dreptate. Orice "pîrlit de reporter" poate ajunge ziarist adevărat şi directoraş de trusturi. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Marius: "...o publicatie pe care n-o citesti nici tu, cred" - Da de unde ştii??? Părerile tale personale, de "jurnalist" avizat, m-au convins că lucrezi în presă şi că eşti un "impetuos" pentru care documentarea e o mare şi aiurită pierdere de timp. De cînd "datul cu părerea" a devenit argument obiectiv? :)))))

    RăspundețiȘtergere
  15. Ma scuzati, daca pe blogul asta nu se poate "da cu parerea" decat daca-i vorba de osanale, ma retrag! Chiar am venit cu argumente! Recititi! Uneori, ne scapa esentialul! Dar... nici un comentariu despre editorialul lui Brosteanu??? Ca eu asa am ajuns aici pe blog.... Nici o replica, nimic? Ce-i drept, cam foarte dur, cum zice si cineva, mai sus!

    RăspundețiȘtergere
  16. marius> drugz are bad, mkay? /sarcasm

    RăspundețiȘtergere
  17. marius> ca ce chestie ai ajuns de la Brosteanu aici? ca el se refera la cu totul altcineva; vezi blog contrasens; du-te!

    RăspundețiȘtergere
  18. Marele han: Bun sfat. Cam prea eliptic. Poate că nu-s chiar droguri. Poate că e amţeala aceea pe care ţi-o dă surprinderea că eşti ascultat de cineva. (În fond, suntem atît de singuri pe lume:))
    Am trecut de multe ori prin asta, cu toţii. Să nu-mi spui că pe tine, cînd năvăleşti cu hoardele tale de ironii peste vreun teritoriu epic, nu te cuprinde aşa, o ameţeală plăcută de conchistador!!!:)

    RăspundețiȘtergere
  19. Marius: Ba se poate da cu părerea, că doar de aia e deschis comentariilor oricui, şi chiar nu mi-ar plăcea să fie cu osanale. Problema e că o dezbatere corectă se face cu argumente reale, nu imaginare, de fiecare parte. Iar după aia, pot fi emise şi păreri. E chiar indicat.
    P.S. Printre rîndurile lui Nelu Broşteanu am zărit o insidioasă funie în casa spînzuratului. Parcă şi un anemic colac de salvare, la un caz de.

    RăspundețiȘtergere
  20. CODRIN

    @Anonim
    Aparea. Da. Pana si eu mai gresesc, :))) dar se intampla, probabil, o data la cativa ani.
    O data.
    Prea pesimista totusi viziunea asupra presei locale. Desi nu complet eronata. Numai ca aparitia unor "intamplatori" pe-aici nu este definitorie pentru nivelul presei...chiar daca il scade vizibil. Cum nu m-am regasit in descrierea facuta de tine unora dintre "jurnalistii" aparuti peste noapte (si,in cele mai multe cazuri, destinati disparitiei similare), raman cu o minima doza de optimism si cred in continuare in capacitatea presei de a schimba in bine cate ceva. Nu mult, dar nici zero. Depinde de noi, in primul rand. De cei care lucreaza in domeniul asta, prost platiti si pacaliti luna de luna de patroni, cu acceptul nostru :) Asa ca...mai putine vaiete si mai multa actiune !
    CODRIN

    RăspundețiȘtergere
  21. @Val

    Actiune. De orice fel, in limita posibilitatilor. Dar oricum vorbim discutii acum, in cel mai pur stil definitoriu pentru jurnalisti. Cu ingaduinta ta, nu m-as lungi la subiectul asta, pt ca e dureros. Si nu am nici logoreea unor din afara fenomenului, gata oricand sa profite de "verigile slabe" cu legitimatie de ziarist si sa arunce cu noroi in toti membrii breslei, asa cum e ea, cu defecte si slabiciuni...
    Intrebarea mea este: merita sau nu presa locala o noua editie a Premiilor Presei ? Mai e cazul sa se organizeze ? Daca aveam blog, lansam un sondaj pe tema asta...

    CODRIN

    RăspundețiȘtergere
  22. Codrin: OK. Să lăsăm viaţa să-şi facă mendrele. Armistiţiu.
    Bună sugestia dezbaterii pe tema Premiilor presei din Bacău. Cu drept de copyright(nişte beri, acolo), pot să o aplic?

    RăspundețiȘtergere
  23. Sa zicem Heineken. Una, nu mai multe, ca e criza :)))
    Voi urmari cu maxima atentie dezbaterea. Chiar ma batea gandul sa ma bag la organizarea unei editii de austeritate a Premiilor, dar numai daca erai tu prea suparat pe... situatie incat sa renunti. Ceea ce sper ca nu e cazul, pentru ca nu m-as prea lega la cap, mai ales ca m-am reintors in presa dupa 6 luni de munca intr-un birou, adica un fel de vacanta (doar) din punct de vedere jurnalistic.
    Asa ca astept sondajul si comentariile diversilor misunatori din presa si din jurul ei. Va fi o dezbatere interesanta.
    Noroc la vanatoare, tuturor celor din jungla noastra!

    CODRIN

    RăspundețiȘtergere
  24. "De loc?????" Adica, de mod, de timp... de loc??? Vali, nu-mi place DELOC sa vad ca-ti scapa unele chestii! Apropo de "stapanirea limbii romane!"

    RăspundețiȘtergere
  25. Ovidiu B. : Uneori sunt obsolet. Gîndesc pe vechi. Dar, decît fără diacritice...:)

    RăspundețiȘtergere
  26. Codrin : Şi bătrînul Homer mai aţipeşte din cînd în cînd:)
    Din păcate, "capacitatea presei de a schimba in bine cate ceva" nu depinde deloc, chiar deloc, de "cei care lucrează în domeniul ăsta". Depinde, în primul rînd, de mentalitatea, de nivelul de educaţie democratică şi de cultura publicului majoritar. Nivel care s-a oprit, deocamdată la manele, telenovele, Nikita, Simone diverse, Monici, Piticul porno şi alte vedete de genul ăsta, la care se adaugă politicienii. De te cruceşti.
    Acţiune? Cum adică acţiune? Ieşiţi în stradă? Grevă? Demisie?
    Hai, mă, Răzvane, dar vă lasă patronii?

    RăspundețiȘtergere