marți, septembrie 30, 2008

PATRIEI CÎT MAI MULTĂ CEAŢĂ


Neţărmurită e satisfacţia românului de rînd dimineaţa, cînd, ca să se dumirească în ce zi se află şi pe ce planetă, cu ochii abia mijiţi, caută telecomanda de la capul patului şi, deschide televizorul. E ora şase şi mai poate zăbovi un zece minute pentru odihna de după munca somnului de peste noapte. Apasă pe rînd primele zece butoane corespunzătoare principalelor posturi, nu pentru că i-ar păsa prea mult de ceea ce s-a întîmplat, ci, mai mult ca să fie convins că nimic nu s-a schimbat peste noapte. Cum nici ziua de ieri nu i-a adus nimic anormal în anormalitatea ei, cu siguranţă că nici cea de azi n-o să-l facă mai tînăr, mai bogat sau mai frumos. Dar azi, parcă ar fi altceva, parcă lumea se schimbă. Geoană promite marea cu sarea, liberalii sar şi ei cu pensii mărite cu salarii dublate, diseară Steaua bate Fiorentina.

Facturile sunt tot pe bufet, totul se scumpeşte, frigul de toamnă e aici şi nici iarna nu-i atît de departe. Parcă ar fi anul trecut, la început de octombrie.
Da, nimic nu s-a schimbat, şi asta-l face pe omul nostru să mai caşte odată, în semn de profund respect faţă de destinul divin care i-a hărăzit să trăiască într-o ţară liniştită, fără convulsii, fără probleme existenţiale majore. Aceeaşi urîtă fonfăită pe TVR 1, acelaşi gîngav bîlbîit pe N24, aceeaşi ridicolă preţioasă la Antena 1, aceiaşi monotoni şi falşi prezentatori de ştiri pe toate posturile, s-au înţeles diabolic să behăie pe toate frecvenţele aceleaşi ştiri, formulate în acelaşi limbaj de lemn, pe un ton sec şi neconvingător. Omul nostru român s-a obişnuit să nu mai priceapă nimic. Nu poate crede că America se duce de rîpă. Şi chiar dac-ar fi aşa, cui îi pasă? Lui, în nici un caz.
Confuzia permanentă pe care i-o inculcă mass media autohtonă şi-a atins scopul : patriei cît mai multă ceaţă!

2 comentarii:

  1. Nu ca i-ar pasa cuiva de opinia mea, dar ceata aceasta autohtona prezenta in toti si-n toate, zi si noapte, are si o parte benefica, aceea de a incetosa "privirile". Mai precis, daca nu vezi realitatea asa cum e, traiesti cu iluzia si speranta ca e si va fi bine. Nu pricepi nimic, dar abureala uite ca e profitabila. Pentru cine? Pai, nu stiu, ca-s in ceata, ca tot romanu'... Filosofia ma calauzeste ea, dar nu ma ajuta, asa ca nici eu nu-mi mai fac probleme existentiale majore. Sunt linistita, pardon, resemnata. E bine, e rau? To be or not ... to go... :))
    Oricum ne doare mintea, ce sa mai gandim atata, nu?
    Doina
    PS. Nu vad niciun "laudatio" aici!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Doina: Exact despre asta-i vorba: ceaţa criogenică în care încercăm cu disperare să respirăm.

    RăspundețiȘtergere