joi, septembrie 18, 2008

COADA LA GAURĂ

La ce-o fi coada asta de doi Km la ieşirea spre Roman, pe Drumul European 85? O fi vreun accident? O fi vreo coloană oficială? O fi Guvernul în inspecţie?
După vreun sfert de oră de mers, ce să vezi? Muncitori români la treabă! Dar oare ce fac ei de azi dimineaţă pînă la ora 5 după amiază?
Iaca misteru, iaca injineru!
Admiraţi-l pe supraveghetorul complexei lucrări, observaţi scîrba caracteristică a specialistului în gropi, faţă de cetăţeanul inconştient de valoarea gropii pe care o supraveghează cu toată inteligenţa, gata să se cace pe obiectivul care-l surprinde, cum altfel oare?, cu mîinile în buzunări. Se poate observa şi durerea-n cur care-l macină pentru timpul pierdut de mii de şoferi, pentru benzina consumată şi pentru miliardele de nervi pe care i-a provocat o zi întreagă, blocînd un drum internaţional.
I-o l-am rugat pe domnul injiner să fie atent să nu dea-n groapă!

8 comentarii:

  1. "Iaca poznă"! De la titlu, (!) pân' la "groapă"! :)) Pozele au o romanţă si un parfum de criza..ntema de sezon, iar muzical vorbind, aici s-ar asorta vestita Odă a Bucuriei a lui Beethoven. :))
    (Ca blogonaut de baza, pun si io umarul la "intregirea" climaxului...) =))
    Doina

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cu umila mea experienta frateasca cred ca muzicalitatea claxoanelor asortate cu vorbele de alint scapate printre dintii soferesti sunt in mare contrast scenografic. Smenuila, cel cu mainile in cautarea obiectului pierdut , dar care pluteste in aer , obiect transmis de fiecare amarat care asteapta nervos la volan in trafic, acest smenuitor asfaltic, specialist in cautarea gropii negre care va trebui sa rezove cu ecuatii cuantice problemele acerbe ale neputintei nostre dea trafica un drum international. E de bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Harpon:
    Şmenuilă-i injiner,
    Urcă borta pîn-la cer!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pour une pauvre ignorante, s'il vous plait, que signifie "bortă"?? Je ne peux pas m'expliquer la blague.
    Doina

    RăspundețiȘtergere
  5. Doina: Nu e nici o glumă!

    Definiţie personală: Bortă (s.f., pl.: borte, g.: bortei, v.: bortelor!) - construcţie complexă caracterizată prin diametru şi adîncime, prezentă mai ales pe drumurile din România.

    Definiţie DEX: Bortă, borte (s.f.) - GÁURĂ , găuri ,scobitură , adâncitură , spărtură ivită de la sine sau anume făcută într - un corp , într - un material , în pământ etc . ; cavitate.

    Literatură:

    Gheorghe Asachi - Epilog la o colecţie de fabule

    ... Şi de său vor sătura-o, Un guzgan politicos, Ca să-ncheie a ei soartă, O va trage-n a lui bortă...

    Antioh Cantemir - Cămila şi vulpea

    ... nici gândea că leul în vizunii să şeadă, Dar cine cată coarne, la minte e cam scurt. Cămila iute-aleargă, cu mare bucurie Găseşte acea bortă sub nişte frasini vechi, Şi capul îşi afundă îndată-n vizunie, Iar leul cu cruzie o prinde de urechi. Ea trage, el nu lasă, pân ...

    Est-ce que vous etes contente?

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca stiam ce intreb, nu mai intrebam... :) Trebuia sa-mi imaginez ca este un regionalism sinonim cu unul din cuvintele din titlul articolului. Va multumesc mult pentru raspuns, explicatia profesionala completa, accentul ascutit pe vocala si exemplificari. O iau pur si simplu de autograf, nemeritat.

    Ca sa ma revansez putin si sa raman la tema traficului in tara noastra de dor, va ofer si eu spre audiere slagarul romanesc "Drumurile noastre", cu versurile sale autentice, interpretat de Dan Spataru. Acesta este linkul:
    http://www.youtube.com/watch?v=qkOUAt2UDfk
    Si "Vacanta Mare" are o versiune mioritica pe YouTube, ancorata in realitate, la "obiect" si in spiritul articolului, dar n-o recomand minorilor. :))
    Va urez tuturor un sfarsit de saptamana tihnit.
    Cu aceeasi stima,
    Doina

    RăspundețiȘtergere
  7. treaba bengoasa rau cu borta-n cer , chestia e sa nu aiba legaturi cu fizica cuantica , ca ne trezim cu o mare borta neagra inaintea celor de la Geneva si atunci ce ne mai facem ce ne mai facem cu Drumurile noastre frate care oricum sunt in gaura neagra de pe vremea lui pazvantel?

    RăspundețiȘtergere
  8. Harpon: Bengoasă, nebengoasă, e de-a dreptul naşpa! Pozele vorbeşte!

    RăspundețiȘtergere