marți, septembrie 16, 2008

LEGENDA SYMBOL


În 1993 eram redactor la PUR ŞI SIMPLU, ziarul acela ciudat cu care a început şcoala presei libere la Bacău, cînd l-am cunoscut pe inginerul Dan Reichbuch. A comandat o reclamă la ziarul nostru, că-i plăcea că nu semăna de loc cu fostul STEAGUL ROŞU transformat după 89 în Deşteptarea (!!!). M-am dus la el şi-a zis: nu contează cît mă costă, dar vreau ceva beton!
La ora aia, în 1992, firma lui, Symbol Electronica, ansambla televizoare color. Românii erau cuprinşi de nebunia televizoarelor color, după epoca cenuşie de care abia scăpaseră. Mai poate cineva să-şi dea seama ce însemna în 92 că în Bacău, o firmă producea TELEVIZOARE COLOR??? Era similar cu lansarea unei nave cosmice româneşti spre Marte.
Avea un atelier cu vreo zece tipi care lipeau cu letconul componente şi plăci. Se cîştiga bine din asta.
Petru Cimpoeşu i-a vorbit despre boala lui Mircea Nedelciu şi Reichbuch a dat 2 000 de dolari pe o grafică, la o licitaţie de strîngere de fonduri pentru operaţia lui Mircea.
Apoi, cînd a auzit că vreau să-i aduc pe Caţavenci în Bacău, cu Dinescu, Groşan şi Iaru, patronul a plătit tot, fără să clipească..
Veneau la el în fiecare zi zeci de oameni, ca la Mecca. Le dădea bani, sau îi ajuta în vreun fel.
Prin septembrie 95, m-a chemat să-i fiu consilier de presă. Symbol Electronica avea atunci un post de radio (STAR B), o televiziune prin cablu (Canal 6) şi o gazetă săptămînală.
Doar că Dan voia mai mult, voia să fie primul. Mi-a spus: Îţi dau pe mînă o jucărie pe care puţini o au în România. Facem o televiziune în eter. Spunea "facem" deşi el făcea, cu banii lui.
în cîteva luni, un fost restaurant a fost complet restructurat şi transformat în studiouri tv. Au apărut computere noi, echipamente de ultimă generaţie, au început probele. Pe o rază de 30 de Km,televiziunea SYMBOL emitea programe 24 de ore pe zi. Comisia de atestare de la CNA, în frunte cu Răzvan Theodorescu a afirmat că asemenea studiouri nu are nici PRO TV-ul.
Minunea a ţinut aproape doi ani.
Reichbuch n-a rezistat la presiunea şocului creat de explozia dolarului din ianuarie 97. Luase 1 milion jumate de la Bancorex în toamna lui 96, la 3000 de lei dolarul, şi pe 10 ianuarie anul următor era dator de trei ori mai mult în lei.
Dan s-a împrumutat de la cămătari, ca să-şi achite ratele la bancă.
Alţii au rezistat şi n-au plătit. O duc foarte bine şi acum.
Dar inginerul nu suporta să fie dator, să nu se ţină de cuvînt, să nu fie punctual. Simţul datoriei, hiperexactitatea, buna creştere l-au pierdut pe cel care a ajutat sute de oameni şi a susţinut o adevărată şcoală de presă în Bacău.
S-a sinucis ( cu mintea pierdută cum era după colapsul firmei) sau a fost omorît de cămătari? Poate n-am să ştiu niciodată.
Păstrez în memorie ultima imagine cu inginerul Dan Reichbuch, aşa cum l-am lăsat la intrarea în pasajul gării, în toamna lui 1999: tenişi, pantaloni scofîlciţi, camaşa albă patată, două sacoşe de plastic pline cu ziare. Voia s-o vadă pe fata lui fără ca ea să-l observe. Dan Reichbuch, primul fabricant particular de televizoare color din România, primul patron de televiziune în eter din România, visătorul Dan Reichbuch, se ascundea.
S-a ascuns pînă la dispariţie.

24 de comentarii:

  1. Eu una, până acum, n-am auzit de inginerul Reichbuch. Povestea destinului acestui om, dar mai ales maniera relatării m-a impresionant. Nu e prima data când rămân pe gânduri după lectura unui articol varanusian. Nu mai am ce "combate" de o vreme, însă nu regret, din contra, şi vă citesc cu multă plăcere.
    ("Suportaţi" şi consensul până la "proba contrarie"?) :)
    Vă doresc sănătate,
    Doina

    RăspundețiȘtergere
  2. Cei care au fost mai nesimtiti si fara cuvant si mizerabili au rezistat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Doina: Şi totuşi, doamnă...Ştim bine că nobody is perfect!

    Ioan Castil Valeda:Exact asta am vrut să spun. Şi ne mai şi conduc, tupeiştii!

    RăspundețiȘtergere
  4. l-am cunoscut pe acest domn, ii stiu povestea , am avut chiar un tveu Simbol.
    stimabile, e chiar asa cum spui matale. Dom' Dan merita sa-si mai aminteasca cineva de el . A fost un Realizator. A facut ceva si a lasat ceva in urma lui , suficient si daca acel ceva sunt niste amintiri. Bravo tie ca ai stiut sa-ti amintesti de el si sa-i zugravesti povestea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Harpon: Atunci l-a judecat care mai de care, în fel şi chip. Dar el rămîne primul producător de tv color din România şi cel care a făcut prima televiziune în eter din ţară.Măcar de s-ar odihni acum în pace...

    RăspundețiȘtergere
  6. si ca el mai sunt oameni uitati si judecati romaneste de imbecili impotenti intelectual...

    RăspundețiȘtergere
  7. I-am cunoscut pe Aurora si Dan Reichbuch prin 1987, am fost coleg cu Aurora la CIC Bacau in acele timpuri, si ulterior am devenit prieten si cu Dan.

    Eu am plecat prin 1988 si nu mai stiam nimic de ei, imi pare rau de Dan...era chiar asa cum il descrieti si atunci, in alt fel de circumstante; intreprinzator,isi dorea multe (si repede!), destupat la minte si suflet...

    Pacat, o victima a "tranzitiei" stranii si negre prin care am trecut...

    Daca puteti sa-mi mai dati detalii despre el, din acea perioada, v_as fi recunoscator
    Dumnezeu sa-l odihneasca!

    Ovidiu

    RăspundețiȘtergere
  8. Ovidiu: Ce să mai spun? Dan Reicbuch a intrat în legendă pe merit. A fost primul particular din România care a produs televizoare color. A fost vizionarul care a înţeles repede ce înseamnă audiovizualul şi ce importanţă are investiţia în acest domeniu, în anii aceia cînd abia buchiseam libertatea de a spune ce gîndeşti.
    Dar, mai mult ca orice, a fost un patron care a investit enorm în oamenii lui. Şi mă refer mai ales la cei care şi-au găsit drumul în mass media datorită adevăratei şcoli de presă pe care Dan a creat-o şi a susţinut-o la ceea ce a fost TRUSTUL DE PRESĂ SYMBOL.
    Discutam deunăzi cu scriitorul Petru Cimpoeşu (fost editor coordonator la Televiziunea Symbol) că, dacă Dan Reichbuch şi-ar fi putut împlini toate visele, cu totul altul ar fi fost peisajul publicistic băcăuan.
    Cu spiritul lui de ordine, cu rigoarea pe care o impunea, cu energia pe care o transmitea colaboratorilor, dar şi cu umorul subtil cu care amenda defectele, dădea impresia că orice obstacol poate fi depăşit. Ştia să-şi atragă oamenii cei mai competenţi şi mai sufletişti în proiecte ce păreau aproape imposibile.
    Cu toţii am învăţat de la el că, dacă vrei, poţi.
    Era vorba lui preferată. Şi avea acoperire.
    Pe unde o fi, cred că deja are o televiziune tridimensională cu programe din care îngerii învaţă să danseze...

    RăspundețiȘtergere
  9. Si totusi, stie cineva cum a murit?

    RăspundețiȘtergere
  10. Tocmai am primit un email referitor la intalnirea de 25 ani de la absolvirea facultatii. Si nu-mi vine sa cred ca exact si el e printre cei trecuti in tabel ca fiind decedati intre timp si deja de vreo zece ani, pare-se.

    Niciodata nu mi-a parut labil psihic.

    Am facut armata impreuna. In scurt timp mi-a devenit el insusi comandant de grupa. Criteriul initial fusese ordinea inaltimii dar eu eram prea nu de pe planeta asta pentru asa functie in armata. El era mai infipt, asa ca...

    Deci, iar, nici o idee de labilitate psihica la el.

    Am avut momente frumoase impreuna in facultate.

    Si la mine acasa la Iasi si la el acasa in Suceava si in excursie cu autocarul in shcoala.

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

    RăspundețiȘtergere
  11. Inca ceva. Eu unul se intampla sa fiu plecat de acasa de peste saisprezece ani, desi aspiratiile cu care plecasem au murit de mult in societatea in care inca ma mai aflu. Dupa asa ceva, m-am aflat pentru un an in tzara (speram sa fie definitiv), ca suplinitor necalificat in Deva. Cand a murit Dan Reichbuch eu unul eram din nou in tzara. Mai urmaream mass-media, aveam si rude si colegi in Bacau, as fi putut adfla. Nu am stiut.

    Pacat... RIP...

    RăspundețiȘtergere
  12. Eduard Antoniu: Din păcate, cei buni se duc la netimp...Si aflăm prea tîrziu.

    RăspundețiȘtergere
  13. In fine, Val, iata, daca mai trebuie si cateva linkuri, din care cel putzin primul nu ti-e strain:

    http://www.reportervirtual.ro/blog/?p=1744

    Iar la urmatoarea si la a treia nu mai am ce comenta. Io unu' n-am cum sa-mi amintesc de "Goci" (alint cred ca din liceu sau de acasa de la el, de la Suceava, de la al doilea nume, Ghiocel), sau "Reiduc" (se pronuntza asa cum se scrie, "alint" din armata de la Braila) decat asa cum era in armata si facultate, 1979-1980, respectiv 1980-1985:

    http://www.ziaruldeiasi.ro/local/bacau/omul-de-afaceri-dan-reichbuch-a-fost-prins~nik2e

    Cam la vreo treime din pagina de mai jos, Andrei Ioan Chiliman da cuvantul lui Flavius Baias, care la randu-i se adreseaza lui Traian Niculae R^nja si acolo il pomeneste si pe Dan:

    http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=1961&idm=9&idl=1

    Foarte interesant ca inainte de a deveni deputat tzaranist post-decembrist, Traian Ranja era cercetator in ICSITE Iasi. Eu eram in ITCI Iasi, mai jucam fotbal impreuna.

    Iar cand eram noi studenti, atunci in '80-'85, R^nja a mai avut si el ore la "(fara) plata cu ora" la laborator exact la grupa in care era Reichbuch.

    Ma intreb asadar daca il mai tinea minte, daca si-a adus aminte de el atunci cand i-a auzit numele in raportul acela.

    N-as vrea sa mor printre straini dar niciodata nu putem sti cand ne vine fiecaruia randul.

    Daca as avea bafta sa mai ajung vreodata (definitiv!) si eu pe acasa ("Lasa, lasa!"), eu unul as trece si pe la "Goci". Asa ca, in incheiere aici, daca poti sa-mi spui, te rog, Val, sau altcineva, eu unde-l gasesc pe Dan (stii desigur la ce anume ma refer aici): la el acasa la Suceava sau la voi la Bacau?

    Multzam, numai bine, scuze de comentarii multiple si lungi si prins aici posturi straine,

    Edi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este inmormantat la Suceava, in cimitirul cel nou de pe Zamca cu Biserica Sf Vineri. Mormantul lui este mai spre padure pe la mijlocul pantei. Dumnezeu sa il odihneasca!

      Ștergere
  14. ziaruldeiasi.ro » LOCAL » BACAU

    Omul de afaceri Dan Reichbuch a fost prins
    Data publicarii: 13/11/1998

    El este fostul patron al televiziunii Symbol si are datorii de peste 2 miliarde de lei.

    Cunoscutul om de afaceri bacauan Dan Reichbuch, patronul firmei Symbol Electronica din Bacau si fostul presedinte al filialei judetene a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a fost audiat ieri de un procuror si de ofiterii de la Serviciul de Combatere a Criminalitatii Economico Financiare din IJP Bacau, in legatura cu acuzatiile de sustragere de sub sechestru, inselaciune, fals si uz de fals. La concurenta cu politia, Reichbuch a fost cautat cu insistenta de zeci de bacauani - majoritatea din lumea interlopa - care i-au imprumutat mari sume de bani. Conform reclamatiilor existente pina acum la politie, prejudiciul cauzat de patronul bacauan se ridica la aproape doua miliarde de lei. Fostul patron a fost prins miercuri noaptea de politisti, in momentul in care incerca sa patrunda cu forta intr-o camera din caminul Universitatii, unde pina nu demult firma sa isi avea sediul. Politistii spun ca el avea in buzunar o sticla de votca, mirosea ingrozitor si era innebunit de frica. Dupa ce a fost cazat intr-un birou si i s-au servit citeva cafele bune, Reichbuch a fost audiat ieri dimineata. Deoarece a ajuns o epava, fostul patron nu a reusit sa astearna nici macar un cuvint pe hirtie.

    Acuzarea

    Infiintata in 1990, firma Symbol Electronica a fost una din primele societati comerciale din judet, care in scurt timp si-a cistigat chiar un renume, prin linia de asamblare a televizoarelor cu aceeasi marca. Firma Symbol s-a clasat doi ani mai tirziu chiar pe primele locuri pe tara la intreprinderile mici si mijlocii. La putin timp, societatea a infiintat un post de radio si unul de televiziune si nimic nu parea ca va zdruncina echilibrul financiar al firmei. Greul a venit insa in urma cu un an, cind postul de radio Star B s-a desfiintat, iar in aceasta primavara firma a trebuit sa inchida si postul de televiziune Symbol, precum si linia de asamblare a televizoarelor. Acest lucru a insemnat practic si desfiintarea societatii.

    Imediat dupa acest lucru, la politia judeteana au inceput sa ajunga primele reclamatii referitoare la afacerile firmei bacauane. SC GRIM C.D. GRUP SA Bucuresti se considera prejudiciata de firma Symbol cu suma de 870.000.000 de lei, reprezentind contravaloarea unor echipamente electronice pe care firma bucuresteana le-ar fi livrat in urma unei garantii a Fondului de garantare a creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii din Romania. Ancheta politiei a stabilit ca faxul prin care se facea garantie fusese falsificat, avind antetul respectivului Fond, fara ca cineva din conducere sa stie ceva despre acest lucru. Patronul firmei Symbol mai este acuzat si de faptul ca nu si-a respectat contractul cu SC Grand Hotel Ceahlaul SA din Piatra Neamt, careia i-a ramas dator cu 100 de milioane de lei. La toate acestea se mai adauga datorii de peste 300 de milioane la Directia Muncii, reprezentind CAS si fondul de somaj.

    Una din cele mai grave acuzatii care i se aduc lui Reichbuch este ca in aceasta primavara a vindut bunuri aflate sub sechestru in valoare de 425 de milioane de lei. Cei care s-au mai perindat pe la firma lui Reichbuch ne-au spus ca aceste bunuri au fost luate de creditorii patronului, care au incercat in acest mod sa-si mai acopere gaurile.

    RăspundețiȘtergere
  15. Unde s-au dus banii?

    Chiar daca in unele momente Dan Reichbuch era incoerent in exprimare, el a incercat ieri sa se apere in fata politistilor de acuzatiile ce i se aduc.

    Reichbuch sustine ca a fost victima unor jocuri de culise. Anul trecut, Symbol Electronica a obtinut un imprumut in valoare de 16 milioane de dolari de la firma de investitii Hydrancor SA din Geneva, credit ce a fost garantat de Fondul Roman de Garantare a Creditelor, dupa un proiect care l-a costat pe Reichbuch 65 milioane de lei. O parte din imprumut, respectiv trei milioane de dolari, a fost virata Fondului printr-un cont deschis la Bancorex, insa din motive necunoscute, banii au primit alta destinatie. Dan Reichbuch spune ca toata suma a fost virata senatorului PNL Calin Popescu Tariceanu, care i-a rulat prin intermediul firmelor sale. Tot el spune ca pentru intermedierea facuta, Sorin Coclitu, directorul Fondului, urma sa primeasca in mina un comision de 150.000 de dolari.

    Reichbuch a facut cea mai mare greseala in luna decembrie anul trecut, cind a imprumutat de la valutistii din oras aproximativ 40.000 de dolari, cu dobinzi uriase, pentru a plati salariile si premiile de Sarbatori ale angajatilor, precum si pentru cheltuieli curente . Dupa un timp, vazind ca nu mai recupereaza nici un ban, valutistii au trecut la represalii. Dupa cum spune Reichbuch, el a fost batut de nenumarate ori in biroul sau, i s-au pus sticle incendiare la usa
    , si chiar a fost rapit din Bucuresti si dus in Gradina Baneasa, unde a fost legat de un copac si snopit in bataie.

    In aceasta primavara, valutistii si-au recuperat singuri o parte din bani, luind cu forta imprimante, faxuri, masini
    si alte bunuri de valoare. Ei erau acoperiti legal
    cu facturile semnate chiar de Reichbuch in momentul in care a imprumutat valuta. Culmea este ca in aceasta perioada Reichbuch era inglodat in datorii, in timp ce firma sa avea in contul Bancorex, prin FRGC, suma de 3 milioane de dolari, ce-i fusesera virati de Hydrancor. Conform primelor estimari, Symbol Electronica are la aceasta ora 270 de milioane de lei datorii la BRD, 870 de milioane la firma din Capitala de la care a cumparat aparatura electronica, plata chiriei, a curentului electric, CAS, etc.

    Totodata, Symbol are de primit 300 de milioane de lei de la PDSR pentru televizoarele oferite de partid in timpul campaniei electorale, 2,4 miliarde de lei de la SC Hexaco SRL, si alte citeva zeci de milioane reprezentind rate de la clientii care au cumparat televizoarele Symbol. Dupa ce l-a audiat ieri la Parchet, procurorul a dispus cercetarea lui Dan Reichbuch in stare de libertate pentru sustragere de sub sechestru si inselaciune. El urmeaza sa fie supus saptamina viitoare unui examen psihiatric, in urma caruia se va stabili daca el raspunde penal sau nu. Pina atunci, politistii fac tot posibilul sa-i asigure protectia lui Reichbuch, in limitele legii, stiindu-se faptul ca zeci de recuperatori de datorii ii vineaza capul. (Florin CRACIUN)

    RăspundețiȘtergere
  16. DEZBATERI PARLAMENTARE

    Şedinţa Camerei Deputaţilor din 28 septembrie 1998

    Domnul Andrei Ioan Chiliman:

    (Către domnul Adrian Dobrescu)
    Domnul Andrei Ioan Chiliman:

    Domnule deputat,

    Dacă aveţi întrebări suplimentare sau comentarii, aveţi două minute.

    Domnul Traian Neculaie Rânja:

    Deci, interpelarea mea se referea, de fapt, la valorificarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă, care constatase în perioada mai-iunie 1997 un prejudiciu cert, pe baza avalizării unor bilete la ordin, deja de 1,5 miliarde de lei.

    Faptul că, între timp, s-a cercetat activitatea a două dintre cele, ştiu eu..., cam 50 de firme care au beneficiat de avalizări ilegale, mă rog..., este îmbucurător, dar nu mă satisface.

    Eu aş dori, să ştiu dacă sus-numitul Corneliu Iacubov, şi de fapt conducerea executivă a F.P.P. II "Moldova" au luat în calcul raportul Comisiei parlamentare de anchetă, au avut un material, în cadrul materialului probatoriu, au avut cumva şi vreun act bilateral de control, în conformitate cu Legea nr. 30/1991 şi, deci, dacă această neîncepere a urmăririi penale se referă la o singură cauză, sau, de fapt, neînceperea urmăririi penale se referă la întregul "dosar Iacubov".

    Oricum, aş dori răspuns scris din partea Ministerului Justiţiei.

    RăspundețiȘtergere
  17. Domnul Andrei Ioan Chiliman:

    Vă dau cuvântul.

    Deci, domnul secretar de stat Baias din Ministerul Justiţiei vă va răspunde. Vă rog.

    Domnul Flavius Baias:

    Răspunsul care l-am citit astăzi este un răspuns scris, care va fi la dispoziţia dumneavoastră, domnule deputat.

    În ceea ce priveşte raportul Comisiei parlamentare de anchetă, despre care vorbeaţi, într-adevăr, nu am făcut referire la faptul dacă el a fost avut în vedere de organele de anchetă.

    Vom examina acest lucru şi vă vom comunica, fără îndoială, ţinând cont de dispoziţiile procedurii penale în ceea ce priveşte mijloacele de probă care pot fi folosite în cursul procesului penal.

    De asemenea, repet ceea ce am pus mai înainte: ministrul justiţiei a dat dispoziţie ca toate aceste soluţii pe care le-am enunţat aici să fie reverificate de către procurorul general al Curţii Supreme de Justiţie.

    Vă mulţumesc.

    Aveţi dreptul la replică. Nu-l exersaţi. Bun.

    Continuăm cu interpelarea adresată de domnul deputat Traian Neculaie Rânja Ministerului Justiţiei, referitor la neînceperea urmăririi penale a fostului preşedinte al F.P.P. II "Moldova".

    Domnule deputat,

    Susţineţi în faţa microfonului sau doriţi doar răspunsul domnului secretar de stat? Bun.

    Îi dau cuvântul domnului secretar de stat Baias, din Ministerul Justiţiei. Vă rog.

    Domnul Flavius Baias:

    Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.

    Stimate domnule deputat Traian Neculaie Rânja,

    Doamnelor şi domnilor deputaţi,

    La data de 19 septembrie 1997, cu nr. 2.680 şi 2.681, Societatea de Investiţii Financiare S.A. Bacău, succesoarea Fondului Proprietăţii Private II "Moldova", a sesizat Poliţia Judeţului Bacău cu privire la faptul că Relu Teodorescu, administrator al S.C. RELONA-TRANS S.R.L. Bacău şi Dan Ghiocel Reichbuch, administrator al S.C. SIMBOL-ELECTRONICA S.R.L. Bacău, în calitate de avalizaţi, au săvârşit infracţiunile de înşelăciune, deturnare de fonduri şi fals intelectual.

    RăspundețiȘtergere
  18. Efectuându-se verificări în cauză, la 28 octombrie 1997, organele de poliţie au început urmărirea penală pentru faptele sesizate şi, din oficiu, au extins cercetările pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals.

    Pentru a proceda în acest fel, s-a reţinut că în calitate de preşedinte - director general al F.P.P. II "Moldova", Corneliu Iacubov, împreună cu Grigorie Georgel Grigore, Ioan Bejan, Eugen Bogdan şi Carmen Negoiţă - persoane încadrate în respectiva societate şi care aveau atribuţii în cadrul comisiei pentru verificarea documentaţiei prezentată de către societăţile comerciale ce solicitau garanţii, nu au respectat metodologia de acordare a garanţiilor, favorizând astfel posibilitatea creării unui prejudiciu de circa 5,4 miliarde de lei.

    Pentru lămurirea problemelor pe care le ridica urmărirea penală, organele de cercetare penală au dispus efectuarea unei expertize contabile, care a stabilit că, până la data efectuării ei, respectiv 27 martie 1998, nu s-a constatat nici un prejudiciu prin operaţiunile de avalizare a biletelor la ordin, situaţie confirmată de Societatea de Investiţii Financiare S.A. Bacău, care prin Adresa nr. 490 din 12 martie 1998 a precizat că "Nu se constituie parte civilă pentru vreo sumă de bani, întrucât nu există prejudiciul în cauză".

    Aşadar, cercetările efectuate în cauză de organele Poliţiei Judeţului Bacău au stabilit inexistenţa vreunui prejudiciu cert sau a unei tulburări însemnate în activitatea Societăţii de Investiţii Financiare S.A. Bacău.

    Ca urmare, prin referatul de terminare a cercetărilor, s-a propus să se dea soluţie de neurmărire penală pentru toţi învinuiţii.

    Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, prin rezoluţia din 22 iunie anul acesta, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a învinuiţilor Corneliu Iacubov, Grigorie Georgel Grigore, Ioan Bejan, Eugen Bogdan, Carmen Negoiţă, Maria Blejuşcă, Relu Teodorescu şi Dan Ghiocel Reichbuch pentru infracţiunile pentru care au fost cercetaţi.

    Totodată, pentru învinuiţii Relu Teodorescu, Mihai Brânză şi Ion Butucaru s-a dispus disjungerea urmăririi penale, disjungerea cauzei şi continuarea urmăririi penale sub aspectul infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

    Soluţia de neumărire penală menţionată a fost examinată la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie şi apreciată ca temeinică şi legală.

    La data de 18 septembrie 1998, ministrul justiţiei, în exercitarea atribuţiilor prevăzute de Legea pentru organizare judecătorească, nr. 92/1992, a cerut procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie să reverifice dosarul şi soluţia adoptată în cauză, urmând să informeze asupra măsurilor luate.

    După ce vom primi aceste informaţii, vă vom ţine la curent în continuare.

    Vă mulţumesc.

    RăspundețiȘtergere
  19. L-am cunoscut pe Dan Reichbuch. Am ajuns la firma sa in 1993. Am lucrat la radio, apoi la TV. O adevarata scoala de presa. Am prins dezastrul de la sfirsit. Jumatate de an am stat fara salarii, cu speranta ca firma se va pune pe picioare. La un moment dat, TV-ul a ramas fara curent, din cauza datoriilor. Cu toate acestea tineam jurnalul de stiri. Cu un singur reporter, un singur cameraman si citiva oameni la tehnic. Montajul il faceam la un coleg acasa. La tv aduceam doar caseta montata, ne conectam ilegal la curent, la ora 18 cind era jurnalul si tot emiteam. Erau niste vremuri nebune, de care imi amintesc cu placere. Si am fi mers asa nu stiu pina cind, daca Reischbuch nu ar fi spus: ~Gata copii~. Atunci ne-am dat seama ca sperantele noastre sunt pierdute. Eram la tv cind au dat buzna camatarii si au plecat cu bratele pline. Au luat atunci tot ce au gasit: televizoare, calculatoare, aparate video. Chiar si hainele din garderoba crainicilor si realizatorilor. Noi, care mai eram pe acolo, plingeam. Se spulberase un vis frumos. Multa vreme nu am mai stiut nimic de Dan Reichbuch.Apoi, prin 1999 sau 2000, nu mai stiu exact cind, am primit un mesaj ca se afla internat la spital. Am anuntat si alti fosti colegi si am mers la el. Am plins, cind l-am vazut. Era o epava de om. Slab, pierdut, iar din flacarile privirilor nu mai ramasese decit o gramada de cenusa. S-a sfiit cind ne-a vazut. Nu i-a fost bine. Intotdeauna mi-a placut mindria si vericalitatea sa. Atunci era un om care pierduse tot. Ne-a intrebat pe rind ce s-a ales din noi. Cind a aflat ca fiecare avem un loc in media bacauana, chipul i s-a destins. Chiar un zimbet multumit i-a inflorit in coltul buzelor. Imaginea s-a m-a urmarit mult timp. Nu puteam sa cred ce a devenit ~temutul patron~, fostul practicant de arte martiale, neamtul pragmatic si onest. Apoi am aflat ca s-a spinzurat. Am acceptat cu greu aceasta idee. Dumnezeul sa-l ierte, acolo unde este.

    RăspundețiȘtergere
  20. Prin 1988 eram un pusti de 17 ani in clasa a XI, nu prea invatam la matematica iar ai mei parinti inebuniti m-au trimis la meditatii la un inginer recomandat cu caldura de niste prieteni. Asa l-am cunoscut pe Dan Reichbuch si pe sotia acestuia Aurora. Niste oameni extraordinari, el de o ambitie si o tenacitate extrema lar ea o femeie extrem de fina si calduroasa. Se potriveau de minune. Ma intampina cu un "Salut" militaresc la usa iar ea pana el incepea ora ma servea cu cate ceva. Ea pe atunci cred ca lucra la CICh si mai preda ca suplinitor cred la Liceul ind 2 iar el lucra la IIRUC. Tin minte si voi tine minte meditatiile la matematica cu el toata viata. Isi facea bine treaba si am luat Bacul cu medie mare si am terminat si o facultate. Am plecat din Bacau in 1999 si am lucrat in IT pentru o firma americana si inca nu stiam ce se intampla cu firma Simbol, dar cand m-am reantors in 4 ani, sincer, mi-a parut extrem de rau dupa omul Dan Ghiocel Reichbuch. Cand am auzit prin anii 96 97 ca el este "seful" SYMBOL ma mandream ca ne-am cunoscut iar cand am aflat de caderea lui m-am intristat. Ma intristez si acum cand ma gandesc la el cu cum a murit. Nu merita asta. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

    RăspundețiȘtergere
  21. Imi doresc sa inscriu pe lista prietenilor www.romantici.org acest site. astept confirmarea proprietarului . multumesc anticipat :)

    RăspundețiȘtergere