miercuri, octombrie 08, 2008

O ZI FĂRĂ NIMIC INTERESANT





N-aş fi avut nimic de spus despre ziua de azi, dacă nu aş fi fost prezent la vernisajul unei expoziţii de ex libris. E altceva decît imunizarea populaţiei. Ex libris înseamnă "din cărţile mele" şi este un semn grafic subtil care, pus pe cărţile din biblioteca de acasă, înnobilează cartea şi autorul. Am un astfel de semn pe cîteva sute de cărţi încă din 1973. E creeat pe linoleum de Sorin B., arhitect, emigrant în Noua Zeelandă prin 1976. Este o linogravură (gravură înaltă).
Pe simeze, lucrări minunate, majoritatea creaţii ale elevilor de la Liceul de artă din Bacău.
Am reţinut două nume: Petca şi Baran. Premiaţi de un juriu care l-a cuprins şi pe Ilie Boca. Sigur vom mai auzi de ei. Artişti, ce mai! Aveţi dovada.
Apoi l-am vizitat pe Ovidiu Marciuc membru al juriului) în atelierul lui. Am vorbit cu el despre destinul artistului şi despre cum este receptată creaţia de catre critică şi de către public.
Mi-a arătat cîteva din lucrările lui. Aveţi două nuduri la care să visaţi.

George Emil Palade, singurul român laureat Nobel, a murit azi. Ne pasă?

4 comentarii:

  1. 1) In ceea ce-l priveste pe Palade, da, uite ca imi pasa mie. Dumnezeu sa-i ierte toate pacatele!
    Nu stiu prea multe despre el, decat ca a fost un savant, medic cercetator in domeniul biologiei, daca nu ma insel, o personalitate de origine romana care va face cinste natiei noastre si post mortem, in pofida faptului ca nu a trait in tara natala. Mai bine, ca poate n-ar fi apucat o varsta asa de inaintata. A trait si mult si bine, in sensul ca multi am dori sa ne apropiem de suta de ani si multi am dori sa ne mandrim cu Nobelul, cu realizari exceptionale, dar n-avem geniu si nici conditiile de munca si de afirmare ale americanilor. Sau n-avem noroc. Moldova romaneasca a dat si va mai da multe talente, deci toata stima!

    2) Nu ma avant in consideratii profane despre picturile postate, dar nu ne-ati spus care e parerea domnului Marciuc vis a vis de conditia artistului plastic in Romania de azi. E optimist sau pesimist?
    Doina

    RăspundețiȘtergere
  2. Si inca ceva. Adeca cum "O zi fara nimic interesant"? Parca erati satisfacut azi de feed back-ul de pe blog! Ati scris negru pe alb. :D
    Doina

    RăspundețiȘtergere
  3. Doina: Cine mai e optimist în ziua de azi? Nici măcar nebunii.

    RăspundețiȘtergere