marți, noiembrie 18, 2008

PREMII PENTRU ZIARIŞTII ADEVĂRAŢI


Am discutat mult cu Andrei Muit dacă să ne mai omorîm sau nu să organizăm competiţia, ajunsă la a 10-a ediţie, dedicată jurnaliştilor băcăuani. De o mie de ori Andrei a fost pentru şi eu nu, şi tot de o mie de ori invers.
După acest balotaj, am conchis că, totuşi, GALA PRESEI BĂCĂUANE - proMEDIAfest - trebuie să meargă mai departe. De aceea, acum, fac demersuri ca această competiţie jurnalistică să nu facă un break aiuristic şi să nimerească într-un teritoriu nedemocratic care ar arunca ziariştii locali într-o depresie iconturnabilă.
Fac acest demers, deoarece sunt convins că această manifestare are o influenţă majoră asupra calităţii materialelor apărute în mass media băcăuană.
Pentru că la ediţia precedentă am semnalat numeroase contestaţii (neoficiale) cu privire la onestitatea jurizării, anul acesta vreau să previn orice fel de cîrcătoşeli.
De aceea, după o îndelungă meditaţie, am decis ca:

1. Juriul să fie desemnat de către chiar jurnaliştii care vor acorda puncte celor 25 de personalităţi din lumea jurnalismului românesc pe care îi voi propune.

2. Jurizarea să se facă la vedere. Oricine va dori să asiste la jurizare, este invitatul nostru. La liber, într-o încăpere alăturată. Se va putea fuma, vor fi pahare cu apă minerală. Nu se va putea comenta. Dar se va vedea şi se va auzi tot ce se întîmplă în camera corifeilor pe care îi vor alege ziariştii.
Nu vor fi admise contestaţii.

Premiile vor fi mai mari: 1 000 de lei pentru fiecare categorie de presă.
Gala va fi în ianuarie.
Aşa că, vă invit să vă gîndiţi cum v-ar conveni să arate juriul şi să vă pregătiţi materialele care vă reprezintă.
Repede va apărea şi regulamentul de concurs.

14 comentarii:

  1. Salut,
    Anul trecut am propus un premiu pentru cei care lucreaza ca editori in televiziunea locala. Era vorba despre premiul MARIUS POPA, fost editor de montaj la EuroTV.
    Cei mai vechi in presa stiu despre cine vorbesc.
    Mult succes participantilor

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo, excelentă idee, felicitările mele. În aceiaşi ordine de idei, propun ca în Regulamentul de anul acesta să fie introduse încă trei categorii:
    - Premiul "Maria Măturoi" pentru cea mai creativă femeie de servici.
    - Premiul "Gigi Volan" pentru cel mai devotat şofer
    - Premiul "Costică Braţdefier" pentru cel mai vajnic portar.
    Fiecare premiu va fi onorat cu cîte 1 500 de lei, diplomă şi trofeu autentificat.
    Nu cumva acest eveniment este consacrat JURNALIŞTILOR (cei care creează informaţia) şi nu TEHNICIENILOR (care execută ceea ce le trece prin cap creatorilor)?

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu cred ca pentru TV e buna o sectiune a celor de la montaj pentru ca ei nu sunt simplii executanti a ceea ce scrie pe hartie. Daca sunt sau nu creativi iti pot ridica in slavi sau nenoroci o stire sau o emisiune. Macar asa vedem daca avem editori montaj in Bacau sau doar lipitori de cadre filmate.

    RăspundețiȘtergere
  4. In general, cei care fac montaj au asistat la niste inundatii doar daca li s-a infundat chiuveta. Nici viscolul nu i-a batut vreodata, decit daca i-a prins sotul amantei si s-au adapostit in balcon. Asta, in general. Exista si exceptii, dar nu mai sint printre noi. Adica ori au murit, ori pur si simplu nu exista.
    Daca dam premii ca la Oscar, sa dam si pentru montaj, si pentru imagine, si pentru costume. Ce ziceti daca ia Steilmann premiu pt costume? Sau L'Oreal pentru machiaj?
    Problema e insa alta. TV-urile si radiourile ar trebui sa-si faca premiiile lor. Pentru ca premiile presei tre sa fie pt reporteri, redactori, realizatori, fotoreporteri si altii ca ei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Kaysha: Sper că nu lucraţi în presă. Dacă ar fi aşa, aţi avea nevoie de un editor de text care să vă corijeze erorile de exprimare. Acum o fac eu: fraza "Daca sunt sau nu creativi iti pot ridica in slavi sau nenoroci o stire sau o emisiune" suna corect "dacă sunt creativi, îţi pot ridica în slăvi o ştire, iar dacă nu sunt creativi, îţi pot nenoroci emisiunea..." Această greşeală se numeşte anacolút (s. n. greşealã de gramaticã constând în întreruperea construcţiei sintactice, în frazã, cauzatã de neconcordanţa dintre planul logic şi cel gramatical al enunţului.) şi duce la încreţirea creierului public.
    Şi apoi, limba română ARE diacritice. E semn de respect să fie folosite.:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Florin P: O pledoarie de bun simţ.
    Ce-i aia bun simţ? E chestia aia care i-ar împiedica pe cei care lucrează în televiziuni să fie, în acelaşi timp, reporteri, redactori, editori, cameramani, luminişti, sunetişti, etc. Doar că...

    RăspundețiȘtergere
  7. Offf, domnule Mănescu! Unde eraţi dvs. la orele de gramatică? Glumesc! Lucrez în presă şi acolo prestez maximum de atenţie la texte, însă pe bloguri îmi permit să fiu mai relaxată în exprimare. Chiar dacă asta se traduce şi prin unele greşeli gramaticale, atât de frecvente în vorbirea "populară". Asta şi pentru că blogurile sunt citite de "cei mulţi".
    Precum vedeţi, am reuşit să descopăr diacriticile şi promit că data viitoare o să posteze la dvs. pe blog Kaysha-profesionista.

    RăspundețiȘtergere
  8. Kaysha: Dacă lucrăm în presă nu avem dreptul la "vorbire populară" decît "in private". Iar blogăreala, e, pînă la urmă, tot o comunicare publică. Cei mulţi, despre care zicem că-s proşti, se exprimă precar şi din vina ziariştilor neglijenţi cu limba română.
    Profesioniştii sunt atenţi cu orice amănunt de limbaj.
    Aşa să-mi fii, dragă Kaysha!

    RăspundețiȘtergere
  9. Lasa, Val, nu mai fi asa rigid. Pe un blog, eu imi permit sa bag in pizda ma-sii pina si limba romana. Mai ales ca e o creatura degenerata, avind drept mama si tata doi barbati: Traian si Decebal. Niste curve masculine. Ca daca nu erau ei, poate ajungeam si noi niste nordici civilizati si cu nivelul de trai erectil.
    Cit priveste literele, eu scriu doar cu diacritice. Pe bloguri, insa, nu pricep cum sa bag nicio diacritica. Poate si pentru ca nu-mi place sa bag nimic virtual.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dintr-o discutie despre premiile alea nenorocite s-a transformat totul intr-o isterie despre cratime si virgule. Sunteti niste frustrati! Val, probabil mananci ciocolata expirata in pachetele frumos ambalate.

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim: 1. Cratimele şi virgulele fac parte din limba română, aşa cu noi facem parte din viaţă. Vehemento!:)
    2. Eu nu mănînc nimic expirat, indiferent de ambalaj. Prefer viitorul, ambalat în poleiala prezentului.
    3. Cine vorbeşte despre frustrări? Unul care se dă anonim???:)))

    RăspundețiȘtergere
  12. Florin P. E treaba fiecăruia ce face pe bloguri: scrie ceea ce crede că-i reprezintă intimitatea, conştiinţa. Scrie sincer.
    Originea poporului din care facem parte va fi discutată încă o mie de ani de aici înainte. Nu-i cazul să ne băgăm în poveste, deşi facem parte din ea. Acceptăm sau nu, adevărul e la alţii.
    De băgat,diacritice sau orice, concret e mai benefic decît virtual. Trebuie doar să te setezi
    corect, şi satisfacţia e garantată.:)

    RăspundețiȘtergere
  13. Propun premiul pentru cel mai bun blogger local! :)
    Sunt cativa si cred ca ar fi bine sa se desfasoare o competitie si pe acest plan.

    RăspundețiȘtergere
  14. Kristofer93: Excelent! Aştept propuneri pentru formula de înscriere în concurs şi pentru criteriile de jurizare.

    RăspundețiȘtergere