proMEDIAfest Bacău
acordă premii la:
Presă scrisă:
(anchetă, reportaj, editorial, analiză, interviu, cronică, ştire/notă locală)
Televiziune:
(reportaj, emisiune, ştire)
Radio:
(program / emisiune, ştire locală, grupaj / jurnal de ştiri locale)
Presă electronică – pentru materiale publicate exlusiv on line, indiferent de genul publicistic
Imagine:
( fotografie de presă, imagine TV, caricatură de presă)
Premii speciale :
- Premiul pentru debut în publicistică ( acordat tinerilor pînă în 30 de ani, cu mai puţin de doi ani
vechime în presă)
- Premiul « Vanda Condurache » - pentru debut în radio şi televiziune
- Premiul IMPACT SOCIAL
Pentru anul acesta, beneficiind de aportul consistent al Consiliului Local Bacău, bugetul manifestării
va permite ca jurnaliştilor desemnaţi pe primele locuri să li se atribuie cîte 750 de lei pentru fiecare
categorie de presă, precum şi trofee personalizate.
Nominalizaţii vor primi diplome.
Criteriile în baza cărora vor fi evaluate materialele înscrise în concurs sunt:
- Acurateţea scrierii şi a limbajului
- Obiectivitatea şi valoarea informaţiilor
- Respectul pentru principiile deontologice
- Ineditul subiectului
- Originalitatea tratării materialului
- Calitatea conţinutului
- Gradul de interes pe care îl suscită cititorului
- Impactul lucrării asupra conştiinţei publice
- Efortul depus pentru cercetare, pentru depistarea surselor, pentru colectarea informaţiilor şi pentru pregătirea materialului
NOTĂ: Pentru radio şi televiziune se adaugă:
· Respectarea normelor pentru realizarea materialelor de radio şi televiziune
· Calitatea execuţiei tehnice
Procedura de notare: Se acordă câte un punct pentru îndeplinirea fiecărui criteriu. Juriul va acorda un punct din oficiu.
DESPRE proMEDIAfest
De mai bine de zece ani, gazetarii din Bacău îşi pun în plicuri cele mai profunde, mai rele, mai bune, mai curajoase, materiale pe care le-au scris pe durata unui an şi le trimit la concursul de presă. ProMEDIAfest este unica manifestare din zonă care îşi propune să evidenţieze autorii materialelor de presă care au avut în cursul anului precedent un impact real şi consecinţe pozitive asupra mediului social, cultural şi economic al societăţii băcăuane.
Competiţia s-a numit la început „Gala Presei băcăuane”. Prima ediţie am organizat-o în 1997, iar regizorul Copel Moscu a fost primul preşedinte de juriu. Ediţiile următoare au fost patronate de Consiliul Local şi de Consiliul Judeţean Bacău. Uneori, erau invitaţi să jurizeze şi scriitori băcăuani.
Deoarece jurnaliştii fac şi ei parte, în mare măsură, din categoria creatorilor, acel « genus irritabile rerum », specific supărăcioşilor scriitori, s-a materializat la fiecare ediţie prin contestaţii mai mult sau mai puţin fondate.
De aceea, la ultimele şapte ediţii, organizate de Fundaţia INFOLIFE, cu inimosul aport al preşedintelui Asociaţiei Betania, Andrei Muit, şi al jurnalistului Codrin Pop, materialele prezente în concurs au fost cîntărite de jurii alcătuite exlusiv din profesionişti media fără legătură cu presa băcăuană.
Chiar de la debutul manifestării, organizatorii, fie asociaţii, firme private sau Consiliul local au ţinut la respectabilitatea juriilor şi au invitat la Bacău, aproape fără excepţie, personalităţi recunoscute din lumea presei, practicanţi sau pedagogi. De-a lungul celor zece ediţii, din juriile competiţiei au făcut parte: regizorul Copel Moscu, Vanda Condurache, realizator de televiziune, Daniel Condurache ziarist, profesor la Facultatea de Jurnalistică la Universitatea din Iaşi, Mircea TOMA, preşedinte al Agenţiei de Monitorizare a Presei „Academia Caţavencu”, Ferencz Vasas, ziarist, profesor la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării – Universitatea Bucureşti, Cezar Ion, realizator de televiziune, Răzvan Mitroi - senior editor la Televiziunea Antena 3, Dan Apostol – redactor la Money Channel.
Mulţi dintre cei care au obţinut premii la această competiţie au migrat spre zone mai înalte al devenirii jurnalistice: Liviu Avram şi Simona Popa (Cotidianul), Simona Lazăr (Jurnalul Naţional), Tiberiu Lovin ( România liberă), Claudiu Lovin ( Formula As), Dana Macsim (Centrul Naţional Media), Cristian Grosu ( ex- Cotidianul), Remus Radu ( Realitatea-Caţavencu), Mirela Romaneţ (corespondent la Jurnalul Naţional), Codrin Pop (corespondent la Radio Iaşi), Doru Ridel ( Radio Kiss FM), sunt doar cîteva exemple dintre cei care au confirmat că aprecierea de care s-au bucurat la concursul nostru de presă a avut valoare.
Ne-am preocupat să mărim gradul de transparenţă al etapelor de concurs, aşa că, la această anunţată ediţie 2008, vom avea un juriu desemnat democratic chiar de către ziariştii băcăuani, iar discuţiile, analizele pe text şi notarea materialelor vor putea fi urmărite, în direct, de către cei interesaţi să vadă cum le sunt apreciate materialele. Cred că mai democratic, mai transparent, nu se poate.
Nu avem decît un singur interes: să mărim gradul de responsabilitate a celor care aduc zi de zi
informaţia de interes în casele băcăuanilor. Relatarea adevărului, acurateţea, verificarea informaţiei din mai multe surse, echidistanţa, obiectivitatea şi principiul „audiatur et altera pars” sunt reperele care ne pot face să citim sau să vizionăm pînă la capăt o anchetă, un reportaj sau un interviu apărut în presa locală.
proMEDIAfest Bacău
RăspundețiȘtergereacordă premii la:
Presă scrisă:
(anchetă, reportaj, editorial, analiză, interviu, cronică, ştire/notă locală) - de ce nu [i pentru eseu?
Poe: eséu s. n.
RăspundețiȘtergere1. studiu de proporţii reduse asupra unor probleme filozofice, literare, ştiinţifice etc., care expune un punct de vedere personal, fãrã intenţia de a epuiza subiectul. (DEX)
Cu alte cuvinte şi cu tot regretul, Nu este gen jurnalistic.:)