miercuri, decembrie 31, 2008

În loc de sorcova vesela

Fiindcă citai în postul anterior un vers al genialului poet proletcultist Mihai Beniuc, nu văd de ce n-aş reproduce capodopera integral, mai ales că azi se merge cu uratul.
Menţionez că este vorba de un poem-manifest, care se preda la Şcoala de Literatură, prin anii 50, celor care urmau să devină descriitori ai triumfalismului proletar atotbiruitor.

"Cînd voi izbi o dată eu cu dalta
Această stîncă are să se crape
Şi va ţîşni din ea şuvoi de ape.
Băieţi, aceasta este arta!"


Şi un bonus, pentru sorcovă:

"Puse Petre-atunci piciorul
Să nu cadă compresorul.
Şi tot muntele căzu,
Numai compresorul, NU!"

(Nu-s sigur, dar cred că asta e a altui poet, pe nume A.Toma.)

Să vă fie minunat!

2 comentarii:

  1. @Varanus: de ieri seara, de cand ce ti-am citit post-urile "Beau cu mortii" si "Post negativ", mi-am intors mintea pe toate partile cautand o carte pe care sa-ti scriu sa o citesti sau, cel mai probabil, recitesti.

    Ca eu asa fac atunci cand nu am dispozitia necesara pentru a-mi indulci starea. O adancesc cumva. Si caut o carte atat de bine scrisa si atat de ascutita incat starea mea trece pe locul doi, pe nesimtite.

    Am incetat sa mai gandesc asa, mi-am spus ca nu e bine sa vin cu metoda mea de supravietuire.

    Am vrut sa-ti scriu ca nu e nimic de facut in starea pe care o aveai si ca nu vreau nici sa iesi din ea, am vrut sa-ti spun ca ma gandesc la placerea de a te fi cunoscut si la placerea de a te cunoaste in continuare si dupa aia sa tac si sa te las sa iti duci starea la capat, asa cum trebuie sa faca orice om destept.

    Sa ne facem anul urmator tolerabil si minunat pe alocuri, pe unde putem.

    Atat de prost folosita este bucuria, atat de prost jucata, de fapt, incat imi pare suspect sa spun cata bucurie mi-a adus prezenta ta in anul care a trecut. Dar mi-a adus. Asa ca, ma strecor si eu, cu bucuria mea reala, printre cele mimate care erau pe cale de a ma face sa nu iti spun adevarul.

    RăspundețiȘtergere
  2. confruntadurerea: Ce carte? Care carte? A scris cineva o carte din care să înţeleg de ce sunt atît de deştept şi atît de îmbecil în acelaşi timp? Zi-mi repede, înainte de ziua aia care vine la urmă, te rog!

    RăspundețiȘtergere