luni, decembrie 15, 2008

CU O ROCHIE DE SORĂ AMPLĂ SOBRĂ VOIAJORĂ

Poetul Petru Scutelnicu a prezentat-o azi, la Galeriile Frunzetti ale UAP, pe Carmen Emanuela (cu un singur l !) Telibaşa, debutatoare în poezele cu volumul SCRISORI CĂTRE NEOAMICI. (!!!) De pe copertă sunt versurile din titlul postului.
Iac-aşa!
Petrică a vorbit rar, ca să-nţeleagă tot prostul, şi mult. Tot de aia. Ca să fie şi mai convingător, a citit o juma din cartea poetesei, timp în care asistenţa s-a apucat de vreo două ori să aplaude chiar în toiul prestaţiei. Oratorul a înţeles că publicul mai voia, aşa că i-a mai dat. Apoi, am primit emoţionat cartea cu autograf direct de la autoare ( a scris, nu ştiu de ce "Cu toată dragostea") şi am fost impresionat să citesc în cuvîntul introductiv, nesemnat, următoarele: "Autoarea s-a născut la data de 3 aprilie 1976, în Adjud, Vrancea alături de părinţii Ion şi Maricica". Chiar aşa. Alături.
Am trecut direct la ultima pagină pe care tronează poemul de patru versuri "Voi lacrimi" :
Zburaţi voi lacrimi voiajore
spre privighetori
de le voi gusta vreodată trilul
să nu fie sălciu.
Am respectat întocmai grafia din proaspăta apariţie editorială, în mod cert o uriaşă speranţă a literaturii române. Dacă s-ar fi semnat Emanuella, aş fi riscat să pariez că poetesa, debutantă azi, are dreptul să pretindă un Herder, la dracu!
Dar m-am bucurat în sinea mea că moldovencele scrie, frate, scrie!

Pour la bon bouche, mai na-vă şi poemul

Perla trilul şi cu gîndul
:

Gândule ce dus ai fost
şi de cînd tu ai plecat
mult de tot te-am căutat
am văzut că nu mai vii
nici prin porumbei stihii
râsetele de copii
nici cu modigliani
nici cu morandi gianni
fără soli fără scrisori
fără sms sau semn de viaţă
te-am uitat iubite
mergi cu perla şi cu trilul
peste metropole grădine
dar de-ţi vine
spune-le că te întorci la mine
perlă tu rotundă movă
când din inimă mi-ai tot căzut
peste ochi şi peste buze
în poalele doamnei muze
în uşa la academie
dacă-ntreb nimeni nu ştie
n-aţi văzut o perlă udă
n-aţi văzut o perlă mov
nu n-am văzut
şi m-aţi mai întrebat o dată
ce-o fi aşa important perla asta
trilul a ajuns precum e nilul
galben ros de asfinţit
să-l revendic n-am venit.

Mai citiţi o dată geniala creaţie. M-a cutremurat. E un model perfect de imbecilitate, veleitarism, lipsă de logică, impostură şi ridicol.
Doamne, ajută, te implor! Să vină cenzuraaaaaa!

11 comentarii:

  1. Tare mă bucur că se mai scrie şi se mai şi publică poezie! Multă inspiraţie doamnei :)

    RăspundețiȘtergere
  2. LiaLia: Ironia ta dă peste margini. Peste marginile criticii literare, să ne-nţelegem!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Te roade pizma ca nu te-ai gindit si tu sa scrii ca un analfabet. E noul val, Val! Poate ultimul. Te-au prostit virgulele si celelalte semne de punctuatie, pe care tu le folosesti fara niste reguli inteligibile. Uite, asta e noutatea. O lume fara virgule. Noul slogan: Eliberati virgulele! Zboara, virgula, zboara!
    Cit priveste calitatea poeziei, cred ca versurile i-ar iesi mai bine gospodinei daca ar scrie in momente de delir bahic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi inchipui un comentariu pentru bac: avem simbolurile gianni morandi, modigliani, nilul, perla mova, porumbeii. Ce vrea sa zica autoarea prin folosirea acestor simboluri? La ce s-a gandiat cand a facut referire la gianni morandi(cu litere mici ca-i mai putin important decat autoarea a carei nume se scrie cu litere mari)?
    Nu-s eu prea in tema, dar nici asta nu-i prea poezie.
    Sa se apuce de cantat ceva, dar nu pe versuri proprii please.
    Si mai intreab, cine publica aceste mizerii?
    Eu o dau anonima..

    RăspundețiȘtergere
  5. Florin P. Sper din tot sufletul să fie ultimul val al poeţilor cretini.Aici nu-i vorba numai de lipsa virgulelor. Aici e vorba de lipsa circumvoluţiunilor şi a sinapselor. Aici e vorba de lipsa de cultură şi a bunului simţ.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim: Bună temă, diabolică, aş zice, pentru aspiranţii la meseria de scenarist. Nu m-aş fi gîndit. Poezia are însă nevoie şi de altceva decît de cuvinte, ca să nu fie o jalnică făcătură. Altfel, înşiruirea fără noimă a vorbelor sub formă de "versuri" nu-i decît o manifestare schizoidă...

    RăspundețiȘtergere
  7. Măi, Val, măi, cum ştii tu să citeşti printre zâmbete :)

    RăspundețiȘtergere
  8. LiaLia: Cu modestie, recunosc: Da! Dar să mă vezi cum citesc printre rînjete şi rictusuri! Acolo-s specialist:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Dom'le, barem pomeneste de Modigliani si Gianni Morandi, nu de Guta:)

    Da' n-ar fi mai util sa copiezi pe blogul matale niste poezie buna?:) Prosti de care sa radem se gasesc cu ghiotura, nu trebuie sa-i mai si promovam. Pe siteul asta gasesti inclusiv in limba romana, unde scrie (ro)

    http://www.terranovamagazine.ca/52/pages/poesie.html

    RăspundețiȘtergere
  10. Antoaneta: Eşti mai nouă pe-aici, bun venit! Dacă intri pe arhiva varanus, găseşti şi poezie bună. Promit să postez în continuare literatură de calitate. Că mie nu-mi pasă dacă scade ratingul!

    RăspundețiȘtergere
  11. valule, omule,
    textul l-am citit mult mai devreme, dar mi-a luat o juma' de zi sa inteleg ca nu-nteleg nimic. ori are florin p. dreptate, iar asta-nseamna ca mi-s total depasit si plafonat? l-ai pomenit pe scutelnicu drept cel care a vorbit - "...mult si... ca sa priceapa..." - si m-ai facut curios. care o mai fi comisionu' ca sa te "lanseze" un consacrat? de unde s-o fi inspirat bietul om pentru discurs? probabil, a citit poeziile unui alt autor si a aplicat la duduca in cauza. nu ea e de cacao, ci aia de fac un bine lumii si promoveaza astfel de... zi-i tu intr-un fel, ca tare bine o mai faci!

    RăspundețiȘtergere