vineri, septembrie 25, 2009

PIPA CU TUTUN OLANDEZ



După cum se ştie, în nici un avion nu mai este permis fumatul. Şi asta nu numai la noi, ci în toată lumea. Cum Dimitrie trebuia să plece pe calea aerului, la Paris, cu treburi, se gîndea îngrozit la asta. Căci era unul dintre cei mai înrăiţi fumători din cartier.
N-ar putea spune cum de i-a trecut prin cap să-şi cumpere o pipă maro şi o brichetă specială, cu flacără verde. Verde cu maro se asortează şi, de altfel, bricheta aia veche nu mai voia să se aprindă nici în ruptul capului. Îşi pierduse, cum se spune, funcţia de bază.
Cu toate astea, nici pe aeroportul Băneasa, în aşteptarea îmbarcării, nici pe Charles de Gaule, la sosire, Dimitrie nu putu să profite de investiţia făcută, pentru simplul motiv enunţat mai sus şi anume că fumatul e strict interzis.. Ce să mai vorbim că nici în aeronavă nu era de loc voie să pufăi. Mai mult decît atît, Dimitrie observă că, în civilizata capitală a Franţei, nimeni n-o ardea cu fumatul pe stradă.
Măi să fie, îşi zise Dimitrie şi mai uimit, cînd, cu ajutorul limbii franceze pe care şi-o mai amintea din liceu, reuşi să-şi traducă un anunţ care trona pe un panou uriaş: STRADA NU E NUMAI A TA, E ŞI A NOASTRĂ! Iar mai jos, scria cu litere mai mici:
ATENŢIE LA TRAVERSARE!

2 comentarii:

  1. Nasol sa nu poti fuma nici pe strada?! Si cam ce patesti daca totusi faci asta pe strazile Parisului? unde naiba fumeaza lumea, ca doar nu s-au lasat toti deodata de obiceiul asta?

    RăspundețiȘtergere
  2. ... ;)) ...varane,poznasu' al' din dreapta pozei,ce ,,anticipeaza"?...cunosc franceza,,de liceu" ca si Dunhitru asta al tau!...=))...,,francezu' " de la palat!

    RăspundețiȘtergere