sâmbătă, octombrie 10, 2009

DIMITRIE ŞI CUTREMURUL

Cînd începu să se clatine blocul, Dimitrie tocmai sorbea cafea în ceaşca lui preferată pe care scria cu verde: BEA ŞI TE ÎNCĂLZEŞTE! Scria cu majuscule, după cum vedeţi. Tot cu majuscule scria şi pe bulina roşie bătută în cuie pe bloc: CLĂDIRE EXPERTIZATĂ ŞI EVALUATĂ LA GRADUL I SEISMIC.

Cafeaua o luă razna, pe lîngă gură şi se împrăştie cine ştie unde. Bibelourile din vitrină începură să zdrăngănească, iar doamna Catrina începu să ţipe ca o apucată.

Dimitrie, însă, îşi păstră calmul.

El ştia că seismologii români avertizaseră că, în 2-3 ani, putem să ne aşteptăm ca pămîntul să ne zgîlţîie puternic. Şi-acum, na! Veni beleaua. Numai de-ar fi pînă-n gradul trei pe scara Richter. Ca proprietar, Dimitrie fusese înştiinţat printr-o adresă semnată chiar de către primar că locuieşte într-un bloc cam firav, şi, în plus, vedea zilnic şi bulina roşie de pe faţada blocului. Ei bine, afurisita aia de bulină scăzuse preţul apartamentului cam cu vreo patruzeci la sută, de nu-şi mai lua nici o garsonieră dacă l-ar fi vîndut. Apartament cu trei camere şi două ditamai balcoanele! Dar, întocmai ca şi ceilalţi locatari, lui Dimitrie nici prin cap nu-i trecuse să ia vreo iniţiativă. La urma urmei era treaba lui Calapod, că de-aia-l aleseseră şef de scară. Numai să nu ceară bani, că se ştie, reabilitarea asta înseamnă parale la greu.

Pe de altă parte, în timp ce se ruga să nu-i cadă-n cap geamantanul ăla plin cu obiecte de aramă de pe dulap, Dimitrie îşi aminti fulgerător în Italia, seismul de 6,3 grade pe scara Richter, care a lovit pe 6 aprilie provincia Abruzzo, a ucis peste 230 de persoane şi a rănit circa 15.000. De fapt, nu sînt victimele catastrofei naturale, ci ale clădirilor care le-au strivit. O grămadă de macaranari morţi, bine că nu era şi el pe-acolo. Cum, la etajul şapte, clătinătura era destul de puternică, Dimitrie nu putu să-şi aprindă, aşa cum obişnuia la cafea, ţigara de dimineaţă. Ştiţi, aceea care provoacă diureză.

Era ora şapte şi patru minute, ora menţionată oficial şi în comunicatul de presă pe care avea să-l producă Institutul National de Seismologie.

Blocul E 5 era un bloc făcut după 77, adică, normal, trebuia să reziste şi la un cutremur de 8 grade. Dar ce te faci cu proaste ca domnişoara Clara care şi-a dărîmat un perete ca să aibă living american cu bucătăria la vedere, sau cu însuşi Calapod care şi-a mărit dormitorul prin demolarea zidului de la balcon?

În faţa acestei realităţi zdruncinătoare, realizînd că, oricum nu poate face mare lucru, Dimitrie dădu ceva mai amplu din cap de la dreapta la stînga, pe direcţia undei de şoc şi, privind-o acuzator drept în ochi pe doamna Catrina care nu se mai oprea din urlat, spuse simplu, ţuguindu-şi buzele: ţ, ţ, ţ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu