sâmbătă, aprilie 25, 2009

In acest moment, după cutremur, în Bucureşti


A fost cutremur la puţin peste 20.25. Vodafonele e muerto. Da nici Romtelecomul nu stă mai grozav. A amuţit de emoţie şi e ocupat să se şteargă la cur că s-a căcat pe el. Madama de la Realitatea, cu tot Păunescu ei invitat, parcă a înghiţit o muscă. Dar mai speriat e Turcescu, mai negru decît l-a făcut mă-sa.
Vă transmit din Bucureşti, de pe Calea Griviţei, din faţa Bisericii Sfinţii Voievozi. Ţiganii care stau clandestin într-o clădire şubredă aflată în spatele Băii Griviţa, au ieşit în stradă şi refuză să mai intre în locuinţe. Circa 2o de persoane, inclus copii, stau acum pe saltele şi perne direct pe trotuar. Ei sunt foarte speriaţi şi spun că vor dormi sub cerul liber, că le este foarte frică.
Sunt aici două maşini de poliţie, trei de jandarmi şi una de pompieri, nu se ştie de ce. Se pare că o conductă s-a fisurat în urma cutremurului de 5,3 grade.
Update:
De la poliţişti am aflat că este vorba de o conductă care s-a spart şi care emană gaz metan într-o cantitate importantă. Există pericolul unei explozii, afirmă un lucrător de la DISTRIGAZ, în timp ce colegii lui au intrat în clădirea Băii Griviţei şi încearcă să depisteze defecţiunea.
Unul dintre ţigani mi-a interzis să fac poze copiilor cuibăriţi pe saltele lîngă gardul bisericii. El a spus că va posta personal imagini cu ceea ce se întîmplă ACUM aici şi că le va trimite la presă şi la Comisia Europeană ca să se umple de bani şi să-şi cumpere un Logan!!!
Am făcut totuşi o poză, de departe.
Scuzaţi, a ieşit cam mişcată. Totuşi, decît nimic...

Update 2
Pînă la urmă, am reuşit să fac o poză de după geamul camerei unde stau. Se vede în stînga

clădirea Băii Griviţa. Lîngă ea, maşina de pompieri şi cea de la Distrigaz, iar în dreapta, lîngă gard, bieţii copii tuciurii care vor dormi la noapte sub cer. Dar sunt în grija lui Dumnezeu, lîngă Biserică...
Update 3
Aflu acum de la un vecin că familia autoexilată pe asfalt este protagonista scandalului din 2007, cînd acelaşi tip ştirb care pare să fie fratele mai mare şi care m-a oprit de la fotografiat, a ameninţat că se aruncă de la etaj dacă vor fi evacuaţi din mansarda în care locuiesc ilegal. Atunci, nea Jiji le-a propus să-i mute pe banii lui la Petrosani, unde le-a oferit apartamente sociale intr-un bloc achizitionat şi reabilitat de către latifundiarul din Pipera. Ţiganii au refuzat categoric, pe motiv că ca, de fapt, vrea sa le ia terenul si casele.
Terenul pe care se afla in prezent aceste familii de romi are aproximativ 1.000 de metri patrati. Ionut P. sustine ca are dovezi ca latifundiarul din Pipera vrea sa obtina acel teren, mai ales ca doi reprezentanti ai PNG au venit sa faca masuratori si poze.
Pretul zonei este de aproximativ 1.000 euro/mp, iar Becali ar urma sa obtina pe el in jur de 1 milion de euro. Doar patru familii de romi au act de inchiriere pentru locuinte.
Gigi Becali si-a motivat gestul prin dorinta de a le acorda un ajutor, avind in vedere ca imobilul in care locuiesc in prezent este intr-o stare avansata de deteriorare. (Ziarul de Iaşi - 28/09/2007)
De fapt, imobilul şi terenul erau deja vîndute, iar ţiganii nu aveau şi nu au nici acum vreun drept să locuiască acolo.
Update 4, ultimul
La ora 23.00, n-a explodat conducta, pompierii, jăndarii, poliţia şi găzarii s-au cărat. Fără de spectatori, ţiganii şi-au strîns şi ei calabalîcul şi s-au dus să doarmă în mansarda lor putredă.
Circul de la Sfinţii Voievozi a luat sfîrşit.
Mulţumim. Noapte bună!

11 comentarii:

  1. ,,Unul dintre ţigani mi-a interzis să fac poze copiilor cuibăriţi pe saltele lîngă gardul bisericii. El a spus că va posta personal imagini cu ceea ce se întîmplă ACUM aici şi că le va trimite la presă şi la Comisia Europeană ca să se umple de bani şi să-şi cumpere un Logan!!!"(copy-paste nevinovat!)...tiganu' tot tigan!...unu' de la palat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu mai inteleg nimic. La cateva (putine) minute dupa cutremur (pe care eu, ca o nesimtita, nu l-am sesizat, ca aveam treaba la masina de spalat, da' barbatu'meu era verde de frica) m-a sunat maica-mea din provincie si apoi, nu dupa multa vreme m-a sunat si fiica din Bucale, ambele pe Romtelecom. E drept ca fi-mea era suparata pe Vodafon ca n-a mers un timp si n-a putut sa-i spuna iubitului ei ca pisica habar n-a avut ca e cutremur.

    RăspundețiȘtergere
  3. Viorica: E democraţie, la naiba. Fiecare cu simţirea proprie:)

    RăspundețiȘtergere
  4. frate..daca nu era telefonia oare ne trimiteam semnale cu fum..cu ba? tu ai simtit?...atatea probleme din cauza nesimtirii sau simtirii unui cutremur mic mititel ;))

    RăspundețiȘtergere
  5. Corect. A fost un cutremur de tot rahatul. Nici cutremurele nu mai sunt ce-au fost:))

    RăspundețiȘtergere
  6. Hahaha, familia mea a avut "bafta" sa aiba o casa retrocedata ocupata abuziv de niste conlocuitori (precizez ca am si un prieten drag de aceasta natie), pe Cobalcescu, lânga Cismigiu. Dupa niscai procese vine si momentul evacuarii, cu "ma arunc cu butelia in aer" si bunica care face atac de cord. Au venit Salvarea si o deputata sa vada cum sunt maltratati minoritarii. Evident bunica nu avea nimic la inima. Eu din pacate am ratat showul, ca eram deja in Canada. Numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  7. bai varanus bai fraiere care spui ca team luat la goana sa nu faci poze eu sunt tiganul despre care vb cu atata indirjire si pe care cauti sa-l denigrezi ce pula mea ai tu cu tigani ce ti au facut ? ti au futut pe mata si nu ia platit cine pula mea esti tu sa ne judeci in halul asta ? ai grija ca stiu cine esti si stiu ca ai fotografiat din hotel HELIOS altfel numai de bine pt mata cacatule!

    RăspundețiȘtergere
  8. bai varanus bai fraiere care spui ca team luat la goana sa nu faci poze eu sunt tiganul despre care vb cu atata indirjire si pe care cauti sa-l denigrezi ce pula mea ai tu cu tigani ce ti au facut ? ti au futut pe mata si nu ia platit cine pula mea esti tu sa ne judeci in halul asta ? ai grija ca stiu cine esti si stiu ca ai fotografiat din hotel HELIOS altfel numai de bine pt mata cacatule!

    RăspundețiȘtergere