marți, aprilie 14, 2009

SIBIU. GUNOIERI. FÎS.




Cînd era să scriu că aşa un oraş civilizat n-am mai văzut decît înafara Românicii, că oamenii sunt zîmbitori şi amabili, că luceşte de curăţenie, că se cunoaşte că-n vîrful urbei e un neamţ, hop! Numa ce nimeresc în spatele unui echipaj de la salubrizare, pe una din străduţele cu sens unic din Oraşul de Jos. Gunoiera înaintează doi metri, fîsîie şi se opreşte. Cei doi salubrizatori apucă lent, dar lent!, pubela şi o ataşează unui soi de elevator. Fîsîie şi ăsta, ridică lent, dar lent!, recipientul şi varsă, la fel de lent, gunoiul în măruntaiele hardughiei. Apoi, pubela coboară fîsîind agale, cei doi o apucă delicat de margini şi o depun pe trotuar. Aha, zic, acu o să pornească şi o tragă mai pe dreapta să-mi facă loc să trec naibii şi eu. Şi celelalte cinci şase maşini care s-au adunat în spatele meu.


Gunoiera se mai mişcă trei-patru metri, fîsîie şi se opreşte tot pe mijlocul străzii. Scot capul pe geam şi strig la una din salopetele verzi: domnu, zi-i şoferului să dea niţel mai lîngă trotuar. Salopeta-şi aprinde o ţigară, apucă pubela următoare şi, din mers îmi zice că ştie el şoferul mai bine ce face. Asist calm la încă două ritualuri. Între timp, în spatele meu nu se mai vede coada maşinilor. Unii claxonează. Alţii înjură. Nea şoferul, un negricios gras şi asudat, e de neclintit. Vrea doar pe mijlocul străzii. Se uită în retrovizor şi zîmbeşte sadic. El e şeful de stradă şi, cu nici un chip n-ar da gunoiera cu juma de metru mai pe dreapta. Nu-i pasă de înjurături şi de claxoane. Dă maneaua mai tare şi ridică geamul de la portieră. Nici cînd i-am făcut poză din faţă, ca să se vadă ce cretin e, nu s-a sinchisit.


Pînă la prima intersecţie mai sunt 50 de metri pe care-i parcurgem în douăzeci de minute.


Ce să-i faci, şeful e şef!

12 comentarii:

  1. asa-s toti shefii. se masoara-n coaie pana le cad jos de la atata pipait.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)))))) ... ardeleanul tot ardelean :))) De ce sa se miste el mai repede? el nu e de vina ca strada e ingusta si are tot timpul din lume sa ia gunoiul :)))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acilea nu-i vorba despre ardeleni sau munteni sau ce-or fi ei. Mîrlănia şi nesimţirea e globală pe teritoriul ţării, şi chiar şi-n oraşul capitală europeană a culturii are demni reprezentanţi.
    Şi doar ar fi avut loc...

    RăspundețiȘtergere
  5. uite de aia plec la drum doar cu o bata de baseball langa bancheta

    RăspundețiȘtergere
  6. Valule, eu cred că eşti tu prea grăbit şi uşor stresat :p

    RăspundețiȘtergere
  7. Faze de-astea am vazut, de exemplu, in Roma, in partea istorica a orasului. Strazi inguste, da' cu magazine si restaurante multe. Si acolo e ilegal sa opreasca masina in fata si sa blocheze drumul, da' toata lumea inchide ochii, ca alta solutie nu e. Nu exista "intrarea prin spate".
    In rest, am vazut ca te-ai distrat la Sibiu. Au curs amenzile si ai prins niste nemernici de hotelieri care ascultau muzica la casti eludind taxele la CREDIDAM :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Varanus, eu ma lovesc zilnic de ce spui tu dar crezi ca mai pot sa ma enervez? Stam la cozi la semafoare la fel ca in Bucuresti si pentru aia nu imi vine nici sa claxonez nici nimic. daca unul sau mai multi sunt nesimtiti aia nu merita nici macar un scuipat, eventual un spate intors si ignoranta totatala.
    Eu nu stiu ce te asteptai de la Sibiu pentru ca tot romana se vorbeste si tot asa se mananca semintele.

    RăspundețiȘtergere
  9. Rhodos: La toţi ni-i greu! Peste tot i-aşa dar ăştia mai au şi nemţi. Măcar de sămînţă...

    RăspundețiȘtergere
  10. Florin P. 1. Ba s-o crezi tu! Nu parchezi tu aiurea pe-aici! În parcare, frate, cu tichet de la automate! Altfel îţi iei maşina de la 10 km. de Sibiu, după ce scoţi 400 de lei din teşcherea.
    2. Nu răspund la provocări insidioase, chelule!

    RăspundețiȘtergere
  11. LiaLia : Eronat. N-ai nimerit-o de data asta, vulpeo!

    RăspundețiȘtergere
  12. Marele Han : Eu am trecut de paleolitic, Năvălitorule. Deşi, tare m-aş mai întoarce uneori!

    RăspundețiȘtergere