miercuri, iulie 08, 2009

19 ani, 3 luni, 25 de zile...


Argelia et Remy
Helene et Martine

Yens e un satuc in regiunea lemanica, la vreo 15 km de Lausanne. De-aici au pornit in ianuarie 1990, spre Romania, Argelia Ledermann si Helene Knobel intr-o aventura care nu s-a terminat nici acum.
S-a intimplat sa le fiu ghid si gazda atunci, printr-o tara cenusie, debusolata, mizerabila, dar plina de speranta. Am facut-o, initial in calitate de reprezentant al CPUN Bacau in relatiile internationale, apoi, ca prieten. Pentru multi era straniu ca niste elvetieni sa se gindeasca sa ajute copiii orfani sau bolnavi sau batrinii fara de sansa.
Atunci au carat dupa ele citeva sute de kilograme de medicamente si bunuri de stricta necesitate, dar cind au vazut cum arata caminele, spitalele si azilele de-aici, si-au dat seama ca nu-i de gluma. S-au intors in Elvetia si Argelia a constituit ESPOIROUMANIE, o asociatie pe care a fondat-o impreuna cu Marianne Pernet, Martine Rochat, Remy Lambelet, Lise Lecoultre si inca multi altii printre care sunt bucuros ca ma aflu.
Cu o tenacitate iesita din comun, infruntind cerbicia birocratilor atotputernici, luptind cu lenea si nesimtirea autohtona, ESPOIROUMANIE a facut, pentru nenorocitii soartei din judetele Bacau si Neamt de o mie de ori mai mult decit toate guvernele Romaniei la un loc. Si jur ca mi-e rusine sa scriu asta. De aia, nici n-am sa spun mai mult.
Pe 10 iulie, adica vineri, Argelia, notre presidente, ne-a convocat pe toti membrii fondatori la o intilnire unde sa rememoram inceputurile asociatiei, cu bunele si relele ei. Iata, mai jos, invitatia:


19 ans, 3 mois, 25 jours
et quelques heures

Chers amis de la Roumanie et d'Espoiroumanie

Il y a 19 ans, 3 mois at 25 jours et quelques heures ...L'Association ESPOIROUMANIE nassait a Yens et debutait ses activites en Roumanie. En preambule aux commemorations qui marqueront le 20eme anniversaire de la Revolution de Decembre 1989, ESPOIROUMANIE tient a vous inviter a un moment de partage des souvenirs et d'amitie, le vendredi 10 jullet prochain, au Refuge de Yens.

Vous ourrez decouvrir dès 19h à 22h une exposition de photos, sans prétention d'être professionnelle, illustrant notre travail en Roumanie dès 1990 a nos jours, ainsi que le film de 50 minutes, retracant les vingts de l'Operation Villages Roumains. Ce sera l'occasion de rencontrer certains de nos partenaires roumains d'alors, aujour'hui des amis: Dr. Teodora Naglici, ex-directrice de l' Hôpital de Podu Turcului - Bacau, M. Val Manescu, journaliste, qui était notre premier guide dans la province de Bacau et Dan Bolomey, architecte, qui nous a heberges a Bucarest.
Au plaisir de vous accueillir ce soir la.

Argelia Ledermann , Martine Rochat
Presidente , Secrétaire

P.S. Vous êtes cordialement invités à notre assemblée Générale à la salle de Paroisse de Yens.

Trec peste jena ca strainii sunt mai romani decit ai de ne conduc. Trec peste faptul ca, in cei aproape 20 de ani, sute de orfani ajutati de ESPOIR ROUMANIE si-au putut termina studiile medii, iar citeva zeci, pe cele universitare. Nu intru in amanunte nici in privinta a sute de cazuri medicale ingrozitoare pe care abnegatia, munca si curajul acestor incredibili elvetieni le-au rezolvat. Nu vreau sa amintesc nici de sutele de familii sinistrate in urma inundatiilor, pentru care Argelia si prietenii ei au gasit resurse sa le face durerea mai usoara.

Subliniez insa ca primii care omagiaza Revolutia Romana la douazeci de ani sunt Elvetienii. Si o fac cu cea mai buna credinta, fara nici un beneficiu. Dimpotriva, pe banii lor. Sa nu aud pe vreunul ca nu-i asa. Pariem c-o sa-l vedem pe prezidentul nostru pe 21 decembrie viitor, cum pupa tricolorul si-i dau lacrimile, amintindu-si ce ciubucuri grase facea cu douajde ani in urma, ca capitan al misiunii romanesti la Anvers?

Politicienii sunt toti, peste tot, la fel. Si oamenii. Seamana intre ei si se ajuta. Daca sunt Oameni.

2 comentarii:

  1. În România exista si Lia, cu oamenii ei darnici, dar asta stii deja:) Si ne mai facem.

    RăspundețiȘtergere
  2. Antoaneta: Pentru oameni ca Lia si ca multi altii, am scris ultimul rind:)

    RăspundețiȘtergere