joi, mai 21, 2009

BINE, PETRICĂ!

Scriitorul Petru Cimpoeşu s-a întors miercuri de la Milano, unde a lansat versiunea italiană a celui mai de succes roman al său, SIMION LIFTNICUL. Editia italiana a lui Simion liftnicul a aparut la Alberto Castelvecchi Editore in traducerea Liviei Claudia Bazu si poarta titlul Il Santo Nell’Ascensore.
El a participat in perioada 14-18 mai la Tirgul International de Carte de la Torino alaturi de alti cinci autori Polirom si Cartea Romaneasca: Ioana Nicolaie, Doina Rusti, Ana Maria Sandu, Filip Florian si Lucian Dan Teodorovici

Petru Cimpoeşu este unul dintre cei cinci scriitori europeni nominalizaţi la prestigiosul premiu STREGA EUROPEO pentru literatură acordat anual de Fundaţia Bellonci, cu sediul la Roma.


Premiul se acordă anual, şi este dedicat autorilor din ţările nou intrate în UE.


Dacă în urma jurizării, ale cărei rezultate se vor anunţa la toamnă, romanul lui Cimpoeşu va obţine primul loc, el va fi tradus automat în limbile tuturor celor 12 ţări participante.


Cartea "SIMION LIFTNICUL" a primit premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2001 şi fost deja tradusă în Cehia, unde a obţinut şi premiul pentru cea mai bună carte străină a anului 2008.


Scriitorul se află în tratative şi cu o editură germană care şi-a exprimat dorinţă de a publica excelentul roman al băcăuanului.


Petru Cimpoeşu este un sarcastic. Stilul lui se caracterizează printr-un ascuţit spirit de observaţie şi prin accente critice asupra realităţilor din România post revoluţionară. În cărţile lui musteste ironia fină, condimentată cu un umor subtil, provenit din cinismul devenit proverbial al autorului.


De pe vremea Cenaclului Artelor al cărui membru de vază a fost, în desele şi periculoasele noastre discuţii despre situaţia românilor sub comunism, am învăţat de la el o vorbă pe care n-am încetat s-o repet nici pînă în zilele noastre. Referindu-se la lipsurile specifice epocii şi negăsind un răspuns la întrebarea: Cînd se vor termina toate astea?, Petru Cimpoeşu zîmbea pe sub mustaţă şi reflecta sarcastic: Cu cît mai rău, cu atît mai bine...

3 comentarii:

  1. Felicitări şi mult succes domnului Cimpoeşu! Şi ţie toată admiraţia că scrii despre oameni ca el :)

    RăspundețiȘtergere
  2. M-am bucurat mult cand am citit articolul despre Petru Cimpoesu si i-am vazut poza. Ca atunci cand reintalnesti dupa mult timp pe cineva drag sau te auzi la telefon cu un vechi prieten.(domnului Cimpoesu nu i-am spus, cand am vorbit la tel) Citeam si revedeam cu ochii mintii fragmente de conversatie avute cu multi ani in urma. Ii revedeam smile-ul shugubet pe care numai un mustacios poate sa il afiseze. Mi-a placut intotdeauna umorul lui fin si usor sarcastic, imbinat cu vorba molcoma, moldoviniasca.
    O sa tinem legatura.

    Lucian S.
    26 mai 2009

    RăspundețiȘtergere
  3. ce pot sa spun, decat felicitari!sys

    RăspundețiȘtergere