miercuri, decembrie 01, 2010

SYMBOL AR FI AVUT 15 ANI

Fix acum 15 ani, din Bacău emitea prima televiziune de provincie în eter. Adică fără fir, wireless, cum se zice acum. Se numea SYMBOL, dar am scris despre asta. ( http://varanus-varanus.blogspot.com/2008/09/legenda-symbol.html)
Venise comisia de la CNA, iar ditamai preşedintele academician Răzvan Theordorescu declarase că că nici PRO-teveul - care tot atunci s-a lansat- n-are aşa studiouri.
Chiar că era o performanţă să transformi în juma de an restaurantul Gherăieşti în studiouri de televiziune. Să montezi un turn metalic de 45 de metri pentru antene. Să pui termopane peste tot şi să asiguri căldura. Să-l pui pe scriitorul Petru Cimpoeşu să facă redactori, prezentatori şi reporteri din oameni care habar n-aveau ce-i aia presă.
Dan Reichbuch, inginerul vizionar despre care deasemeni am mai scris, a avut curajul ăsta. Nebunesc, i-am spus atunci, zic şi-acuma.
Mă văd lîngă el la festivitatea de la Sala Ateneu, unde aşteptam să înceapă emisiunea transmisă de la vreo cinci kilometri, prin antenă. Vorbeam cu Geo Rîpă prin staţii radio, la ora aia ultimul sughiţ în materie. Lîngă noi, curioşi să vază minunea, vreo sută de spectatori, între care prefectul de-atunci, universitarul Dumitru Bontaş. Şi semnalul nu mai venea. Ecranele celor douăzeci de televizoare produse de firma Symbol Electronica de pe marginea scenei erau cutreierate de armate de purici.
Lumea începuse să plece cînd, deodată, pe sticlă a apărut genericul ştirilor. Ştirile Symbol.
Nu-mi pot aminti decît aplauzele şi lacrimile noastre. Jucăria mergea. Nu era loc de patetism.
22 Decembrie 1996.
Ar trebui să caut prin agende numele artizanilor acestui eveniment care punea Bacăul pe primul loc în România în domeniul audiovizualului, ca să nu uit pe cineva.
Ce-a rămas din televiziunea SYMBOL care a emis în eter la aniversarea Revoluţiei din decembrie 89, acu cinşpe ani?
Nimic.