luni, iunie 21, 2010

De ce trebuie impozitate drepturile de autor

Dreptul de de autor trebuie impozitat deoarece el reprezintă recompensa unei munci, anume, a muncii de creaţie.
Iar pe muncă, statul tre să ia şi el ceva, că, dacă munceşti, poţi şi să greşeşti, iar greşeala, se plăteşte.
Creatorii ăştia, artiştii, au fost mereu privilegiaţi. Toate regimurile i-au cocoloşit. Din antichitate şi pînă acum. Şi tot s-au plîns că-s săraci, că-s bolnavi, că îmbătrînesc şi nu-i mai bagă nimeni în seamă. Dar că-i aplaudă lumea, mai ceva ca pe preşedinte sau pe premier, de-asta nu s-au plîns. E momentul să li se mai taie din corniţe. Artişti, inventatori, tehnicieni, scriitori, toţi trebuie să-şi revină naibii cu picioarele pe pămînt. Viaţa nu-i o continuă distracţie. Viaţa a devenit dură. E criză, dragi creatori, gata cu huzurul drepturilor de autor impozitate numai şaişpe la sută!

Experţii guvernamentali au constatat că acest tip de muncă, activitatea de creaţie, este practicată de indivizi care, în general pierd nopţile gîndindu-se cum să facă să fie mai bine şi mai frumos în ţara noastră. Cu alte cuvinte, ei n-au în cap decît o singură idee: să schimbe lumea şi, în acest fel, ei să devină un soi de idoli, de eroi ai naţiei. Păi, dacă se schimbă lumea, ce garanţie avem noi că lumea va fi mai bună şi mai frumoasă? Niciuna. Artiştii visează la cai verzi pe pereţi.
Pe de altă parte, a schimba lumea, este o activitate lucrativă, care produce profit.
De exemplu, cu ce e mai creativ pictorul X decît nea Ghiţă care creşte melci în ogradă? Sau compozitorul Y, decît nea Mitică de la volanul maşinii de gunoi? Şi unii şi alţii tre să ia sute de decizii - iar asta înseamnă creaţie! - în timp ce prestează munca. Este aberant să zici "muncă de creaţie", doar cînd e vorba de artă. E la fel de artist Ghiţă cînd învîrteşte destoinic volanul pentru a evita un accident, ca Beligan graseind rolul lui Henric al nuştiucîtelea. Iar Ghiţă, selectînd melcii standard pentru export, poate chiar e mai artist decît Gheorghe Zamfir.
Doar că, şi aici e problema, în timp ce Beligan şi Zamfir primesc drepturi de autor impozitate părinteşte, Ghiţă şi Mitică iau canci. Adică iau salariu, dar drepturi de autor, canci. Iar pe salariu dau la impozite şi ceaseuri de le merg fulgii.
Şi atunci, vin şi spun: da impozitării creaţiei. Da naţionalizării drepturilor de autor. Să creeze mai puţin artiştii, dacă nu le convine. Să mai stea pe-acasă. Ce tot atîtea spectacole, expoziţii, cărţi, poezele? Ce atîtea vise? Vor să schimbe lumea? N-au decît, da să plătească impozit!
Dacă nu, să-i lase pe politicieni să facă România mai bună şi mai frumoasă!

PS. Blogerii, nu-s cumva şi ei nişte creatori? Oare nu s-ar cuveni să dea şi ei un ce impozit la buget? Ceva donaţii obligatorii?
Iată încă o idee care merită studiată.

8 comentarii:

  1. Eu aş da cu generozitate câteva mui, dar nu mă prea ajută instalaţia din dotare :))

    RăspundețiȘtergere
  2. nea' Var/anus, daca mai impozitam si pe cei care ne creeaza buna dispozitie, inseamna ca suntem niste cretinei si ne AUTOMUTILAM.Diferenta dintre un jurnalist si un creeator este ENOOOOOOORMA .Un jurnalist poate fi si cel din capatul satului ca "de'!" intrebari poate pune oricine.Nu trebuie sa ai creier ca sa fii jurnalist, un axemplu: presa din Bacau!UN ARTIST, are o legatura mai speciala cu DUMNEZEU! Dar mataluta ai devenit invidios pe anumite persoane si incepi sa gafezi :)
    De ce tre' sa moara si capra vecinului?

    RăspundețiȘtergere
  3. Lia: Cu instalaţia, te pot ajuta, dacă eşti decisă să-i onorezi pe guvernanţi:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ciprian: Te-ai trezit greşit şi, na!, ai citit pe dos! Bea ceva lapte, poate te prinzi că textul are o subtilă tentă ironică.
    Special for you:
    - Bună ziua, lele Gioaie!
    - Ia, mulg şi io această oaie...
    - Da moş Vasile-i acas'?
    - Dă şi brînză, dă şi caş...
    (Din minunata noastră creaţie populară)

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnu' Varanus, faceti ceva la instalatia de pe blog ca ma trezesc ca-mi vin toate comentariile pe e-mail. Nu ar fi o problema, dar prefer sa le citesc pe blog. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. ANONIM: Aş face, dac-aş şti care eşti, cu ce nume te numeşti:) Sună-mă, dacă preferi anonimatul aici.

    RăspundețiȘtergere
  7. La fel ca Anonim, primesc comment-urile pe mail; de ce naiba? sys

    RăspundețiȘtergere