marți, aprilie 17, 2012

VLAD S-A URCAT PE MACARA ŞI BINE A FĂCUT

Vlad Ghelu este student la Arhitectură. Îl cunosc de cînd avea 9 ani. Este fiul pictorului Horia Ghelu, membru UAP, ( amănunte pe http://www.val-manescu.ro/atelier-horia-ghelu/). Vlad Ghelu este unicul nepot al regretatului om de teatru şi dramaturg Ion Ghelu Destelnica şi nepotul actorului Radu Bogdan Ghelu.  Ultima oară l-am văzut luna trecută, în casa părinţilor săi din Bucureşti. A crescut frumos, are o cultură generală impresionantă, lucru rar întîlnit la cei din generaţia lui, e pasionat de artă, muzică şi filme, şi e un vajnic iubitor de animale. Curtea casei părinteşti e plină de pisici pe care Vlăduţ le adună de pe stradă şi le îngrijeşte, dar  prietenul lui cel mai bun este Sensei, un cîine japonez de vînătoare din rasa Akita.
Vlăduţ este vegetarian convins, nu fumează, nu se droghează, e antialcoolic. Nu înjură. Are un dezvoltat simţ al umorului şi, poate tocmai de asta, cît a fost elev a urmat cursuri de karate. Am fost martor la transformarea copilului Vlăduţ într-un adolescent calm, generos, politicos, fără inhibiţii, foarte tandru cu cei apropiaţi, şi, mai de curînd, într-un bărbat adonisiac, independent, exuberant şi de cuvînt, după care sunt convins că genul feminin cade în extaz.
foto: exclusivnews.ro
L-am văzut azi pe macaraua de la Naţional, protestînd într-un mod inedit, dar şocant pentru pudibonzi, împotriva excesului tehnologic şi a violenţei. Cred că semnul luptei pentru pace l-a desenat acolo sus, aplecat peste pînză, şi de-aia, de jos, se vede invers. Desigur, judecînd după coafura afro tip Bob Marley şi după modalitatea de a protesta, cei care nu-l cunosc se grăbesc să-l eticheteze în fel şi chip. Vlad Ghelu e însă un tînăr serios şi talentat, interesat de soarta omenirii. Pe care n-o va salva, din păcate, cu acest gest extrem de curajos. 

14 comentarii:

  1. Iti dai seama ca toti il considera dus....Gica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Locuiesc in Berceni, langa spitalul 9 .Nu asta e motivul pentru a incerca azi, dupa muncă, sa trec pe acolo si sa intreb de Vlad! Motivul e ca uneori gesturi "extreme" ajung sa ne zgâlțâie și să ne aducă aminte ca suntem OAMENI... Manifestul lui Vlad e unul deosebit de curajos... Multi il vor considera deplasat... Eu sunt sigur ca doar o schimbare adevarata in mentalitatea românilor ne va uni ca și popor! Mai vorbim, Respect, Liviu Iulian Dumitru

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut, sunt la sectia 3 Obregia, unde e tinut Vlad! Nu mi s-a acordat permisiunea de a-l vedea. Am fost rugat de un asistent sa revin maine, dupa 8:00. Oricum, o infirmiera mi-a furnizat informatia, zâmbind, că Vlad a fost căutat azi de multe persoane! Respect!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mă bucur că eşti interesat de soarta lui Vlad. En tînăr care a demonstrat, chiar dacă într-un mod naiv, că are ceva de spus. Normal ar fi ca cel puţin cei care fac parte din grupul din care el a ţîşnit pe schelă, să se manifeste ACUM, într-un fel sau altul, în sprijinul lui. Să fie solidari cu el. Să iniţieze dezbateri, să creeze un curent de opinie, să adune adepţi. Protestul unui singur om nu poate schimba lumea. Mai ales pe-a noastră, dominată de cretini care decid soarta unui popor compus din intelectuali amorfi amestecaţi într-o proporţie infimă cu analfabeţi sociali.

    RăspundețiȘtergere
  5. mai,nu e dus,se vede ca stie mai multe decat pare,dar adonisiac...nici pe departe...cand il vezi cu pantalonii scosi ca din gunoi,venind la scoala murdar,scotand sunete pe holuri,un fel de urlete,nu as putea sa zic ca prea moare cineva dupa el...sentimentul general e cam de sila...da,foarte bine e forma lui de protest,multi din scoala aia de rahat il merita,numai pt comportamentul lor..e cam excentric,ceea ce nu-i rau sau bine...insa,ca de obicei,multe vorbe pt nimic,multe fapte socante,mult spectacol,multa exuberanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasă că nici hipioţii nu erau mai breji - flower power a fost o mişcare excentrică şi nici acu nu s-a terminat. Şi, cu toate astea, au făcut lumea să cotească niţel pe unde visau ei. Au determinat încetarea unui război, asta-i puţin? Totul e ca excentricitatea să capete ritm, profunzime şi coerenţă, ca să aibă rezultatele scontate.

      Ștergere
    2. De-acord cu tine,colega,mai are mult pan'la Adonis :)) Nu stiu cat e el de pasnic,dar mie numai pace nu-mi inspira cand il vad pe la scoala.Ca sa nu mai spun de igiena...
      Putea sa atraga atentia si altfel,dar asta este,fiecare face cat il duce capul.
      Toate cele bune.

      Ștergere
  6. "Are un dezvoltat simţ al umorului şi, poate tocmai de asta, cît a fost elev a urmat cursuri de karate." ce poate fi mai logic de atat?ai umor?fa niste lectii de karate.

    RăspundețiȘtergere
  7. A iesit pana la urma din spital? Cum se simte?

    RăspundețiȘtergere
  8. Va ieşi luni din spital, după încă un interviu la comisia de medici. Am vorbit cu el mai bine de 15 minute. E într-un salon cu bolnavi psihici, se-auzeau hohote specifice. El avea un glas normal şi tonul aşezat al discursului. S-a amuzat cînd i-am spus că am dat peste o macara de 70 de metri şi s-a arătat dispus să sară cu paraşuta de pe ea, glumind, fireşte. Sau, poate nu. L-am întrebat de mai multe ori dacă îi e bine, şi a răspuns afirmativ. Dacă are ce mînca, unde se spăla, asta-i ultima lui problemă. Sper să ia sejurul forţat la Psihi drept o experienţă interesantă, deşi, îmi închipui că atmosfera unui salon cu ţăcăniţi nu-i de natură să-l facă pe un om normal să se simtă normal.
    Nu am autorizarea de a face public noul lui număr de telefon, indiferent cine-ar fi publicul:)

    RăspundețiȘtergere