joi, august 12, 2010

MANĂ CEREASCĂ PENTRU ROMANTICI


Alo, fraţilor, cad stele şi voi dormiţi!!!
În noaptea asta, dacă n-aveţi somn şi e senin, între orele 2 şi 5, luaţi-vă iubita şi ieşiţi la o plimbare. În grădină, în parc, pe cîmp, undeva unde nu bat neoanele. Meteorii din Perseide au activitate, adică violează pînă la dispariţie atmosfera terestră. Cam unul pe minut, afirmă Societatea Română de Meteori, de care mai aş paria că n-aţi auzit. Stelele cad cu 59 de Km pe secundă, dar pot fi pozate, căci urma lor persistă de la o secundă, pînă la două minute. În contact cu atmosfera, iau foc şi ard, mai repede ca iubirea.
În noaptea asta nici lună nu-i, aşa că vizibilitatea cică va fi excelentă.
Astronomii români (mă mir că mai avem aşa ceva, la salarii de o mie de lei!) zic că Zilele acestea Pamantul intalneste, in drumul sau prin spatiu, meteroizii care circula pe orbita cometei Swift-Tuttle. Intalnirea anuala a Pamantului cu acesta densitate de materie interplanetara determina aparitia unei ploi de meteori numita Perseide, dupa numele constelatiei Perseu, locul unde se afla radiantul acestui curent de meteori.Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe ora. Cei ce observa din orase vor vedea 10-20 de meteori pe ora.

Fotograful Romeo Mărăndici, care a făcut ceva poze azi noapte la Observatorul Astronomic din Bacău, mi-a spus că meteoriţii înflăcăraţi se văd bine prin telescop, dar cel mai bine pe radar.
Dacă n-aveţi radar, priviţi ochii iubitei.
Treceţi la numărat stelele căzătoare şi insomnie plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu