marți, mai 31, 2011

INTERNAREA

Dacă ţi se face rău în Bucureşti, da rău, nu glumă, o iei pîş pîş spre un spital care are serviciu de urgenţă. A, e sîmbătă pe la prînz. Ajungi clătinîndu-te la Spitalul Sfînta Maria, fostul Spital CFR de pe Bul. 1 Mai (Mihalache). Te consultă o domnişoară doctor care nu poate trage o concluzie. Prea multe simptome, specifice prea multor anamneze. Îşi cheamă colegul, alt doctor tinerel, şi acesta îl solicită pe şeful de secţie. Toţi trei decid să te interneze. Te întinzi gemînd în pat şi rezerva 2 se învîrte ca o capsulă cosmică. Năvălesc asistentele cu perfuzia. Ce-o fi în lichidul ăla transparent, numai ei ştiu, dar ţi-e mai bine după vreun sfert de oră. Dispar oboseala, senzaţia de foame, dezechilibrările, dureririle din partea dreaptă a abdomenului. Splina-i tare, însă, şi dureroasă.
Anunţi un prieten că eşti în spital, şi mobilul îţi devine centrală. Povesteşti tuturor că ţi-e rău, cum s-a întîmplat şi că nu ştii care-i diagnosticul, că-i afurisita de fiere, că-i ficatul, că... Dar ei insistă, de dragul tău: cît mai stai, ce să-ţi aducă, ce ţi-ar plăcea. Numai că tu nu vrei nimic: n-ai voie să mănînci absolult nimic, nici să bei măcar, nu mai zic de fumat.
Reuşeşti să pui mîna pe telefonul care sună iar, şi, na, catastrofă: iese acul din branulă şi ţişneşte sîngele ca dintr-un robinet. Pe gresie se formează o băltoacă roşie. Calci în ea spre baie, dai drumul la apă, ţii vena cu degetul, totul e un dezastru. Rezolvat scurt de femeia cu mopul.
Cică, hai să scoatem colecistul, că el ne face probleme. Colecistul, adică tot aia cu fierea sau vezica biliară. Căci avem colecistită. Şi operaţia e laparoscopică. Nu simţi nica şi te eliberează de grija litiazei colecistice. Adecă a pietrei la. Aşa-i zice, piatră, dar poate fi nisip sau mîl (sludge). Care poate migra pe coledoc şi-l blochează. Şi lichidul nuşcare pe care-l produce fierea, nu se mai varsă-n colon, ci difuzează-n sînge şi-l otrăveşte.
De-aia ai metabolismul dat peste cap, de-aia ţi-a crescut burdihanul, de-aia respiri greu şi te trezeşti ca naiba dimineaţa.
Ca să vezi ce-am învăţat io de sîmbătă pînă azi.
Dacă-i interesant, mai am şi urmarea, căci nu s-a terminat:)

4 comentarii:

  1. Pai sa speram ca se rezolva totul; dar asa, in mare, cum mai e prin spitale? Sanatate iti doresc! Tizu.

    RăspundețiȘtergere
  2. multa sanatate...si ai grija pe mana cui te lasi...

    RăspundețiȘtergere
  3. Tizu: Păi aşa, la ce văd io, pare bine. Da io-s norocos. Stau la rezervă elegantă, cu tv şi frigider şi budă. Şi, nuşdece, am parte de îngrijire maximă, cu zîmbete şi multă atenţie.
    Bine, nu-s chiar atît de norocos ca tipul de la salonul 7 care-a mierlit-o de infarct în baia comună, acu vreo oră...

    RăspundețiȘtergere
  4. Dushuleţ: Mulţam de urare. Habar n-am cine-s ăştia de-au năvălit pe mine să mă facă sănătos:)

    RăspundețiȘtergere