marți, februarie 23, 2010

GHEORGHE ZAMFIR - STAREA DE LUMINA


Gheorghe Zamfir are multe de spus. Este o personalitate proteica. Are naiurile lui unice carora le-a creat o filozofie uluitoare. El afirma ca insasi evolutia umana este determinata de sunetul creat de suflul divinitatii in tulpinile de trestie rupte de vint. Mai mult, domnul Zamfir e convins, si poate demonstra, ca zeul Pan, cel mai vechi naist consemnat de istorie, are origine traca. Maestrul este autorul primei Metode de nai din lume. Zici Zamfir, zici nai. Dar e muuuult prea putin.
Domnul cinta la acordeon sau pian, iar vocea lui poate umbla pe multe octave. Nici el nu mai stie cit a compus - simfonii, rapsodii, piese care/ti fac pielea de gaina - si cite inregistrari a facut. Complet necunoscute in propria lui tara.
Dincolo de muzica, Gheorghe Zamfir scrie poezie, scrie carti pentru copii si, de prin anul 2000, pentru ca nu-i mai ajung notele si vorbele sa-si exprime trairile, picteaza.
In aprilie, impreuna cu Dan Maciuca si cu pictorul Horia Ghelu, am proiectat sa vernisam prima expozitie de culoarea Zamfir in Bucuresti. Inca nu stim unde. Vizam Ateneul Roman, Opera, Sala Dalles sau Cercul Militar. Unele dintre tablouri au mai fost expuse la Paris si, citeva, la Alba Iulia.
Majoritatea insa, n-au mai fost vazute.
Cum cinta cu lumina, luminind, tot asa picteaza Zamfir. Cintind.

5 comentarii:

  1. Ce sa zic, daca omul e talentat si poate, de ce nu? Bravo lui!

    RăspundețiȘtergere
  2. Gheorghe Zamfirint, prin creatiile sale muzicale, impleteste la modul cel mai fericit cu putinta, frumosul din om, cu toate starile lui, sub toate formele lui, cu o sensibilitate si gingasie aparte, facand naiul sa sufere, sa iubeasca, sa spere, alaturi de toata fiinta lui. Desi prin muzica sa isi dezvaluie toata frumusetea sufletului sau, incearca sa se completeze cu alte forme de arta, punand si in acestea, talent, daruire. Mi-as dori sa vad aceasta expozitie.
    Un sfarsit de saptamana relaxant!

    RăspundețiȘtergere
  3. M-ati inspirat pentru postarea mea de azi! o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere