duminică, ianuarie 03, 2010

DE SĂRBĂTORI, DIMITRIE SUPĂRAT PE VIAŢĂ

Modul de a protesta faţă de vechile metehne care trag neamul românesc pe ultimele locuri în Europa ( mentalităţi moştenite din regimurile trecute, începînd de la Burebista şi pînă la Iliescu, fincă la Băsescu deja e repetiţie) se manifestă la Dimitrie în mai multe moduri. Trebuie spus că nivelul de revoltă al lui Dimtrie e cu atît mai mare cu cît are contacte (vizuale) mai dese cu doamna Catrina şi, dimpotrivă, mai rare sau chiar deloc cu domnişoara Clara.

Cînd îl cuprinde revolta, Dimitrie îşi aprinde ţigara oriunde, indiferent că scrie mare FUMATUL INTERZIS. Sau nu-şi pune centura de siguranţă cînd foloseşte taxiul. Ori traversează pe unde-i vine bine şi nu se sinchiseşte de înjurăturile şoferilor şi nici chiar de amendă. Apoi, iarna, nu iese la dat zăpada din faţa blocului nici să-l pici cu ceară, chiar dacă domnul Calapod îi promite o ţuică fiartă după.

Cam de prin 90, de cînd e voie, îi înjură pe toţi politicienii, de la dreapta la stînga, tot aşa, ca să se ştie că el e mereu în opoziţie. Anul ăsta, urmare a depresiei care l-a cuprins după alegeri, Dimitrie l-a luat la pizduit inclusiv pe domnul Boc, cel desemnat de preşedinte să ne scoată din căcat. Deşi, pentru domnul Boc, ca pentru toţi ăia care provin din Vest, Dimitrie are oareşce consideraţie.

Acuma, la toate necazurile lui Dimitrie s-a mai adăugat şi depresia specifică sărbătorilor de iarnă. Catastrofa psihică a lui Dimitrie începe cu bradul de Crăciun. Mai exact cu cearta declanşată de doamna Catrina. Că de ce pui steluţa acolo, că globul roşu trebuie pus pe creanga a doua, că nu mînca bomboanele, că beteala nu stă bine, că de ce nu merge instalaţia electrică, că nu mai bea, nenorocitule. La asta se adaugă obligaţiile anuale care tot lui Dimitrie îi revin. Să scrii felicitări, să petreci cu rudele, cu prietenii, să te pupi cu care mai de care şi să-i minţi că ce bine arată, să bagi în tine haleală şi şpriţuri, să te doară capul a doua zi şi să umbli mahmur.

Ce obiceiuri, domle!

În fine, Crăciunul a trecut cum a trecut, că după ce-a golit sticla de ţuică nu-şi mai aminteşte mare lucru, iar de sfîntul Ştefan s-a ascuns în balcon şi a plîns amintindu-şi de iubirea lui din clasa a opta pe care o chema Ştefana Şefănescu. De Anul Nou s-a cutremurat meditînd la cît de căcat este existenţa lui în comparaţie cu pofta de viaţă a ursarilor din Comăneşti, aşa că iar i s-au umezit ochii. De Sfîntul Vasile i-a fost rău de la cîţi cîrnaţi şi caltaboşi a băgat în el, aşa că dă-i din nou sticloanţe şi depresie. În fine, pe 6 e Sfîntul Ion. Ca bun creştin, na, eşti obligat să-l sărbătoreşti şi pe Ion, că doar e simbolul săracilor de români, şi iar o să bea şi iar o să-l doară capul şi iar o să vrea să moară dracului.

Dar la ce vin bun are Dimitrie de la Focşani, poa să mai vină 100 de sărbători, că face el faţă cumva.

Chiar dacă, după fiecare sărbătoare, nu mai vrea altceva decît să moară.

9 comentarii:

  1. noaaa..la noi se manifesta cu dupa fiecare sarbautoare d'asta: ne dam seama cat de mishto e la birou, unde iti tine cineva creierul ocupat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dimitrie asta nu e prost, e doar putin insingurat. Mai are un pic si cade si el in clasicul pacat de-a confunda insingurarea cu intelepciunea. Spune-i, ca sa-l scoti din starea asta, ca are nu doar prieteni, ci, mai ales rosturi care il asteapta. Rosturi noi, rosturi barbate, numa' bune sa-l veseleasca, sa-l puna intr-o dimineata in zapada, cu fata spre cer si cu zambet mare pe fata. Rosturi care sa-i dea energie, adica un soi de sut in fund, sa-i redestepte bucuria sa-si vada iar idei faine puse in practica; trebuie doar ca dimitrie sa asculte in jur, sa caste urechile si inima, apoi sa se urce pe calul sau de litraj mediu, sa dea navala in capitala, acolo unde stie el ca il asteapta startul catre noua sa viata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Duş: Asta cu sărbăutoarea e super. Autotaurul e foarte încîntat de comentataur:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim: Ceea ce mult vă dorim şi dumneavoastră, stimate anonimus!
    (În treacăt fie spus, deşi în principal, am remarcat deosebitele dvs. calităţi de author de reporthaje. Vă urăm la unele mai cu bani!)

    RăspundețiȘtergere
  5. Să moară până la următoarele cumetrii și sărbători, nu? :) Hai la mulți ani, Dimitrie! Și la mulți ani, Valule! Pupez :)

    RăspundețiȘtergere
  6. ...rezistent Dimitrie!...io ,al' de la palat,ma trag olecutza mai de'o parte,si...abia astept postul Pastelui! =))

    RăspundețiȘtergere
  7. La multi ani!
    Ca asa e frumos, pana la 1 fe-martie ne putem felicita.
    Nooo, de cand sarbatoreste Dimitrie Sf Ion de Boboteaza?
    Aha,o ia cu vinu'de Focsani ca sa combata aghiazma!
    Pt conu' Val:
    A tresarit inima in mine cand am vazut acolo la urmaritori ca scrie Varanus. Multam frumos.

    RăspundețiȘtergere
  8. Viorica: Să ne-nţelegem, Viorico: Boboteaza-i Bobotează, iar Sf. Ion e Sf Ion. Că Dimnitrie l-a pus c-o zi mai devreme, e pentru că e el mai căscat, aşa, dacă nu e depresiv. Sensibil, ce mai!

    RăspundețiȘtergere
  9. Deh, e mai greu sa te intelegi cu sensibilii astia, dar pana la urma uite ca am reusit.

    RăspundețiȘtergere