marți, august 25, 2009

NEMŢI LA SULINA


Lîngă vaporaşul nostru desuet, ieri a amarat la chei yahtul Los Gorriones. Îl vedeţi: are un pescaj de 2,5 metri şi catarg înalt de 22. Nu e trecător să nu se oprească să caşte gura la graţiile navei. Are un motor de 110 cai, pentru manevre portuare şi vele pentru croazieră în larg. Fireşte că velele sunt automate şi că e dotat cu cele mai sofisticate şmechrii tehnice de navigaţie. E-al dracu de elegant. Şi proprietarii la fel. Marion şi Hans Steimberg, doi medici anestezişti din Germania, fac o călătorie în jurul Mării Negre. Aseară i-am invitat pe puntea noastră, la un pahar de prietenie. Doamna a băut apă minerală, iar domnul, două guri de vin. Au văzut porturi în Turcia, Georgia, Ucraina şi acum sunt la Sulina. Ne-au povestit că în Georgia e o sărăcie lucie, dar că oamenii sunt foarte primitori. Despre Ucraina, ne-au spus că birocraţia şi corupţia sunt incrdibile, că au trebuit să dea şpagă pentru orice fleac de serviciu, că funcţionarii sunt nesimţiţi şi nu mişcă un deget fără suta de dolari. Erau ofuscaţi că la Odesa, într-o oră, au numărat pe stradă 15 Porsche Cayenne, în timp ce la ei în Munchen, dacă vezi unul într-o oră. M-am abţinut să-i spun că la noi e şi mai rău ca-n Ucraina, ca să nu-i sperii.
Am fost surprins cînd ne-au gratulat că vameşii români şi funcţionarii portuari nu le-au pretins bacşiş, au fost prompţi şi prietenoşi. Cel mai mult i-a mirat că s-au putut înţelege cu ei în limba engleză.
Acum au plecat spre Tulcea. La anul, au de gînd să revină în România, să vadă şi interiorul ţarii, despre care au auzit că e fabulos. Sper să nu se sature repede de fabulosul românesc.

Un comentariu:

  1. Asa ma umflu de un sentiment cand mai aud/vad/citesc despre lucruri bune despre noi ca tzara - vezi vamesii romani :)

    RăspundețiȘtergere