luni, iulie 27, 2015

ERODAREA DEMOCRAŢIEI

                   Am tot auzit motivări ale actului justiţiar formulate de procurori, judecători şi avocaţi. De regulă sunt aglomerate cu expresii greu de înţeles pentru omul de rând, cu numere de articole şi paragrafe din stufoasa legislaţie românească şi cu exprimări docte.  Ba, uneori, magistraţii sunt sibilinici sau fac poezie, metaforizând în abstract.
                   Dar asta, aparţinând judecătoarei Monica Vadana de la Curtea de Apel Bacău, Curtea de Apel Bacău, prin care a decis, în 24 iulie, arestarea preventivă a lui Gabriel Berca, fost consilier prezidenţial şi fost ministru al Internelor, acuzat de trafic de influenţă după ce ar fi primit 185.000 euro de la un om de afaceri, pentru a interveni la membri ai Guvernului să atribuie bani unei primării, mi-a plăcut mult.
Are tonul unui act ireversibil de dreptate, motivat nu de fapta în sine, ci de consecinţele ei.

Şi acu, citez din "România Liberă":
                   Potrivit judecătoarei, faptul că un senator săvârşeşte fapte de corupţie are o puternică rezonanţă socială, în contextul în care onestitatea persoanelor care exercita funcţii de demnitate publică este o condiţie esenţială pentru înfăptuirea actului de autoritate publică de la nivel central sau teritorial.
                "Învestirea de către cetăţeni a parlamentarilor cu puterea de a legifera şi de a contrabalansa celelalte puteri ale statului presupune, din partea acestora din urmă, un comportament dincolo de orice suspiciune de corupţie", mai arată judecătoarea.
                 Magistratul noteză în motivare că "înşelarea încrederii acordate conduce la erodarea democraţiei însăşi şi este necesar ca aceiaşi cetăţeni, prin intermediul organelor judiciare, să beneficieze de instrumente ferme care să dovedească voinţa şi determinarea statului de a se proteja de faptele de corupţie ale reprezentanţilor săi cei mai înalţi".

                 Băieţaşi care v-am ales noi pe voi, şi nu vicevercea, băgaţi la cap! Şpaga e furăciune hoţească din buzunarul meu. Şi-o să vă pârpăliţi în celule, dacă de-alde Vadana-şi pun în gînd să vă confişte averile, da-i-ar Domnu' cinste, minte şi putere să facă asta!
               
Nu de altceva, de dragul democraţiei, bă!   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu