vineri, iulie 17, 2015

EVOLUŢII SEMANTICE ALE LIMBII ROMÂNE

,

Semnificaţii noi ale cuvintelor PIZDĂ şi PULĂ

De la început, trebuie să vă spun că nenumărate colective de cercetători englezi celebri (la care, pe parcursul anilor s-au adăugat şi americani, francezi, olandezi şi, culmea, chiar un mic grup de specialişti chinezi) au fost derutaţi decenii la rând în privinţa pudibonderiei poporului nostru, şi implicit a prestigioşilor academicieni români care, abia după revoluţie, au avut curaj să spună lucrurilor pe nume.
În DEX, Dicţionarul Explicativ al limbii Române, editat de Academia Română, au încăput, mai nou, şi cele două cuvinte care reprezintă, la urma urmei, esenţa poporului român: pulă şi pizdă. Iată-le:
PÚLĂ, púle, s. f. (Vulgar) Penis. (meglenorom., macedorom. pulă; < lat. pulla, fem. de la pullus (= pui); pentru semantism, cf. jargonul madrilen polla (= puică și penis)7 (Trv; îs) pulă bleagă Individ neînsemnat, fără personalitate. 8 (Trv; îe) Ce pula mea? Se spune pentru a exprima un sentiment de frustrare, de neputință sau de revoltă față de o problemă dificilă în care vorbitorul refuză să se implice. 9-10 (Trv; îe) Îmi bag pula Se spune pentru a exprima (disprețul pentru ceva sau) nepăsarea și renunțarea de a se mai implica în ceva greu de rezolvat. 11 (Trv; dep; d. bărbați; îe) A sta cu pula în mână A fi onanist. 12 (Trv; d. bărbați; îae) A nu face nimic, a fi leneș și indolent. 13 (Trv; îe) Du-te-n pula mea Expresie injurioasă care de obicei se adresează unui coleg sau unui prieten acuzat de lipsă de solidaritate, sinceritate, principialitate etc., cu intenția de a pune capăt relației cu acesta. 14 (Trv; îe) Îmi bag pula în mă-ta Expresie injurioasă foarte răspândită între bărbați, care consideră actul sexual drept un mod de înjosire atât a interlocutorului cât și a persoanei la care acesta ține cel mai mult.

DEX-ul Academiei defineşte doar într-un singur articol cuvântul care ne-a dat naştere: 
PÍZDĂ, pízde, s. f. (Vulgar) Vulvă. (macedorom. chizdă; < sl., cf. bg. dialectal, slovac., ceh., pol. pizda, rus.
Noroc că, DEX on line, completează:
(Trv; prt; îe) A da în pizda mă-sii A înjura pe cineva, trimițându-l înapoi în locul de unde s-a născut, pentru a exprima dezaprobare, dispreț, respingere, revoltă față de acea persoană Si: a înjura de mamă. (Trv; prt; îla) Dat în pizda mă-sii Care (a fost sau) merita să fie înjurat de mamă, datorită caracterului său urât. (Trv; îae) Demn de admirație datorită tupeului său, care îi aduce reușite importante.
În zilele noastre, ruşinea handicapului pudorii este însă spălată de reprezentantele sexului frumos care, manifestându-şi dorinţa care le macină subconştientul, aceea de a se reveni la matriarhat ca unică soluţie de a salva planeta, utilizează în conversaţiile cotidiene, frust şi fără perdea, denumirea originară, consacrată de mii de ani, a organului sexual masculin de reproducere. 
Aflându-mă întâmplător într-un grup de doamne şi domnişoare intelectuale, am fost plăcut surprins să asist la dialoguri savuroase şi să constat că tânăra generaţie feminină este lipsită de orice complexe. Fie că vorbeau între ele, fie la telefon cu iubiţii lor, vivandierele afişau bucuria libertăţii de a-şi exprima, exact aşa cum simt, puterea pe care le-o dă frumuseţea care zămisleşte viaţă. Am admirat însă şi capacitatea lor de a-şi ascunde cu nonşalanţă senină frustrarea că, fără pulă, pizda şi-ar pierde orice utilitate. Poate inconştient, pe lângă această justă observaţie,  bogăţia semantică pe care o are cuvântul pulă determină  femininele contemporane să spargă toate convenienţele trecutului şi să-şi definească pe scurt şi cu maximum de concreteţe acţiunile utilizând magica şi expresiva denumire a bărbăţiei.
În conversaţiile lor, am depistat o mulţime de categorii gramaticale, locuţiuni sau părţi de vorbire în care cuvântul pulă capătă înţelesuri noi, de cele mai multe ori, metaforice. Membrul, în erecţie sau nu, poate fi substantiv, adjectiv, adverb, complement de toate felurile, poate fi mâncare, ură, greaţă, infinit, practic, orice.
Să recunoaştem, nu sunt multe cuvinte cu asemenea versatilitate.

Agresivitate: Du-te-n pula mea, fato!
Analfabet: Ce să copiez de la el, că scrie ca o pulă!
Bărbat: O prelugire inutilă a pulii!
Consecinţe importante: Cât o pulă!
Consecinţe nule: Pula calului în vârful dealului!
Curiozitate: Ce pula mea mai faci, scumpo?
Desconsiderare: Ia mai dă-l în pulă!
Derută: Unde pula mea să mă duc?
Destin hotărât: Mă las pe pula mea, ce-o vrea Dumnezeu, surioară!
Despărţire: Pleacă-n pula mea, să nu te mai văd!
Disconfort oftalmic: A ce pula mea miroase aici?
Examen: M-a picat boşorogu’ pulii mele!
Explicaţie divorţ: Pentru-o pulă, am luat un bou întreg!
Faliment: Am rămas c-o pulă!
Gagiu fără bani: Pulă bleagă!
Greaţă: Vai dragă, ce gust de pulă are banana asta!
Femeie mişto: Bună de pulă!
Ignoranţă: Să-mi bag pula dacă ştiu!
Incompetenţă: E (eşti) o pulă de om!
Indolenţă: Mă doare-n pulă de tata!
Infinit: Cât îi pula de mare!
Investigaţie: Care pula mea mi-a luat geaca (tableta, paharul, sendviciul)?
Lene: Mi-e o lene de nici pula nu mi se scoală!
Mascul macho: Ah, mânca-i-aş pula lui!
Mărime: Cât pula lui Zevedeu!
Măritată cu un italian: Mi-e dor de pulă ca de mama!
Meteo: Afară-i ca o pulă!
Nimic: Pielea pulii!
Necaz: Am (ai, a, au, aţi)  belit pula!
Nepăsare: Mă doare-n pulă de el dacă-i prost!
Nepăsare: Să mă pupe-n pulă!
Netalentat: Şi-o pulă joacă (scrie, văruieşte, găteşte, etc.) mai bine!
Perdere: S-a dus de sufletul pulii! Sau: S-a dus pulii de suflet!
Pericol: Uite la ea! Îşi mişcă curu-n faţa pulii!
Refuz: Îţi dau o pulă!
Regrete eterne: S-a dus pe pulă!
Restanţă: Am luat o pulă examenu’!
Restituire împrumut solicitare: Dă-n pula mea datoria aia!
Restituire împrumut: Na-ţi în pula mea banii!
Restituire împrumut, variante: Să-mi beleşti pula! Să-mi sugi pula!
Rusoaică mişto: Puleaşkina Dereveaşkina
Sex: Mi-a tras o pulă!!!
Speranţă: Odată şi-o dată, tot câştig io la loto-n pula mea!
Surpriză, mirare: Ai de pula mea!
Şefă nervoasă: Ce pula mea staţi numa-n cafele?
Tip dotat: E dat în pula mea pulărăul ăsta!
Trezire din somn: Cine sună-n pula mea la ora asta?
Uimire: Hai dragă las-o-n pula mea!
Urare: Să-ţi crească pula mare, perverso!

Desigur, grupajul de mai sus este departe de a fi exhaustiv. Aştept completări, căci, după cum ştim, limbile evoluează. Şi nici limba română nu face excepţie.

P.S. Azi, în timp ce aşteptam verdele de la semafor lângă doi puştani de 10-11 ani, am avut surpriza să aud pe unul dintre ei: Uite, bă, ce beton e tunat bemveul ăla! E pizdă, frate!
Asta m-a liniştit. Nu dispar bărbaţii de pe planetă cu una cu două.