joi, februarie 17, 2011

Te bucuri ca prostu

În copilărie, aveam un vecin care avea o filozofie proprie cînd venea vorba de bucurie. Moş Vasile Ercuţă avea o vacă răguşită care-şi etala calităţile vocale tot timpul şi care ne umplea curtea cu miros reavăn de balegă. Mirosul trecea printre leaţurile gardului şi, chiar cînd înfloreau cei zece salcîmi, tot îţi muta nasul din loc. Filozofia bucuriei se manifesta la moş Vasile în zilele cînd mingea cădea în curtea lui, lîngă cotineaţa lui Ursu, o javră fioroasă şi murdară pe care atîrnau laţele ca pe-o oaie netunsă de jdemii de ani. Noi băteam în gard şi strigam la el să ne dea mingea, dar moşneagul, ca să ne facă-n ciudă, venea alene dinspre grajd, lua beşica şi-o arunca în fundul coteţului lui Ursu. Şi-ncepea să fluiere un cîntec vesel. Găseam mingea în curte la noi, după două trei zile. Marghioala, femeia lui, era mai de treabă.
Pe atunci, echipa de fotbal Minerul Comăneşti era într-un război pe faţă cu Petrolul Moineşti. Meciurile din divizia C erau pe viaţă şi pe moarte. Cînd juca Minerul pe teren propriu, strada noastră se umplea de lume care se ducea spre stadion. Cu tobe, trompete, pocnitori, ţevi cu carbid, pancarte şi tămbălău. Dacă se întîmpla să cîştige echipa noastră, lumea aia parcă-nebunea. Era o explozie de bucurie despre care, moş Vasile, rezemat de poartă, zicea: Bă, nene, ia uite-te la ei cum se bucură ca proştii. Oameni în toată firea. De parc-ar fi cîştigat ei ceva! Şi mormăind, pornea şi el agale spre cîrciuma lui Paisa, să tragă o tescovină şi să rîdă de ăia care se bucurau ca proştii.

Mi-am amintit de filozofia lui Moş Vasile, deoarece m-am trezit şi eu bucurîndu-mă ca prostu că nu-i mai văd pe ecran pe Adrian Ursu şi pe agitata de Oana Stancu. Şi mai ca prostul o să mă bucur cînd n-o să-i mai văd nici pe Mădălin Ionescu, pe Creţuleasca, pe madamele Turcan, Pora şi Tatoiu, pe Dana Grecu, pe Brancu, Morar şi pe toate vedetele de carton gofrat care pervertesc bunul simţ şi dreapta judecată a naţiunii. Şi care compromit noţiunea de jurnalist de televiziune şi batjocoresc deontologia profesională.

Un comentariu:

  1. ...rau mai esti varane ,,cu toate vedetele de carton gofrat care pervertesc bunul simţ şi dreapta judecată a naţiunii. "(copy-paste nemernic)...unu' de la palat!...si inca ceva!,,Mirosul trecea printre leaţurile gardului şi, chiar cînd înfloreau cei zece salcîmi, tot îţi muta nasul din loc."...parca era mai suportabil Moş Vasile Ercuţă decat ,,gofratii"!...parerea me'! ;)

    RăspundețiȘtergere