joi, octombrie 01, 2015

Prietena noastră, Argelia Ledermann, va fi distinsă pe 22 octombrie, la Peleş, cu "Crucea Casei Regale a României"





Crucea Casei Regale este un semn de preţuire care se decernează unor personalităţi marcante care se bucură de prestigiu în societatea românească, reprezentând societatea civilă, mediul politic sau economic, lumea culturii sau a diplomaţiei, precum şi unor organizaţii naţionale sau internaţionale. Pagina web a Casei Regale, http://www.familiaregala.ro/ordine-si-decoratii/crucea-casei-regale-a-romaniei , menţionează că, din 2010, când a fost instituită prin ordin regal, distincţia a fost acordată doar câtorva zeci de personalităţi şi instituţii din România şi din străinătate.
Din 11 ianuarie 1990, elveţianca de origine braziliană face gesturi care aduc a minuni divine pentru persoanele aflate în dificultăţi de tot felul, prin asociaţia pe care şi-a creat-o.
ESPOIR ROUMANIE a organizat în cei 25 de ani de intensă activitate, sute de transporturi de ”ajutoare” şi este imposibil de cuantificat câte miloane de obiecte, câţi bani, dar, mai ales câtă grijă, cât suflet, au ajuns la cei în nevoie. A rezolvat sute de cazuri disperate ale unor oameni aflaţi în nevoi şi suferinţe imposibile de sănătate. Continuă să susţină copiii fără părinţi ai României să urmeze studii şi sprijină contacte culturale între România şi Elveţia, promovând imaginea ţării noastre ăn care n-a încetat nicio clipă să-şi pună speranţe.
Nimic nu-i este imposibil Argeliei, nici măcar limba română. Casa ei din Yens – un sătuc la câţiva Km de Lausanne, este permanent plină de români care stau acolo în aşteptare. Până intră la vreo operaţie medicală care costă zeci de mii de euro, până găsesc ceva de muncă în Suisse, până apar analizele, românii din Bacău sunt invitaţii Argeliei. Oameni cu suferinţe de care noi preferăm să nu ştim, fără mâini, cu boli incurabile la noi, consideraţi – în România – handicapaţi sau pierduţi pentru societate, şi-au găsit alte vieţi datorită acestei femei pentru care cuvântul OM semnifică OMENIE.

O energie uriaşă o ţine mereu dreaptă, în acţiune, cu zâmbetul pe buze, a la suisse. Argelia nu se vaită niciodată, nu-i obosită şi nu-i e foame. Nu există pentru ea întrebarea “Ce să fac?” Ea are răspunsuri.
Am ţinut să spun toate astea despre Argelia Ledermann ca să se ştie că, în timp ce noi plecăm în concedii, facem weekend-uri cu grătare şi şpriţuri, ne plângem de căldură sau de singurătate, undeva, într-un sătuc din Elveţia, o femeie încarcă universul cu energii pozitive şi cu soluţii concrete la problemele pe care le au nefericiţii soartei din Bacău – România.
Mă înclin cu umilinţă şi admiraţie în faţa stăruinţei şi încăpăţânarii de a nu renunţa.

2 comentarii:

  1. Felicitări pentru tot a ajutat orașul tgocna și pe timpul dnei primar ivanof Floarea

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru mine și fica mea, este într-adevăr un înger, fără Argelia nu aș fi putut să-mi ajut fica care a avut două intervenții chirurgicale in Elveția. Am fost încurajată de Argelia pe tot timpul petrecut la spital și acasă la ea in Yens.Multumim Argelia noastră dragă!

    RăspundețiȘtergere