joi, iulie 21, 2011

PIATRA DE BACĂU


Festivalul "Vacanţe muzicale" de la Piatra Neamţ a ajuns, cu voia sau fără voia anumitor cîrcotaşi, la cea de-a patruzecea ediţie. O performanţă pe care nici un festival din Bacău n-a atins-o. Cea mai longevivă manifestare artistică din urbea noastră a fost "Toamna Muzicală Băcăuană" care s-a stins prin anii 90 pe la a douăzecea ediţie. Îşi mai amintesc de ea doar cîţiva
cîntăreţi care şi-au început cariera cu prestigiosul trofeu: Loredana Groza, Maria Dragomiroiu, Carmen Rădulescu, Maria Şalaru, Cătălin Maximiuc, Miki şi alţii pe care nu mi-i amintesc aşa la prima mînă. Toamna băcăuană era organizată de Consiliul Judeţean al sindicatelor, dar greul îl ducea Casa de cultură. Cît am fost, vreo cinşpe ani, regizorul manifestării care ţinea şase zile în care sala dădea pe-afară de spectatori, i-am avut directori pe Cornel Cepariu, Mircea Dorneanu şi Vasile Iacob, ultimul fiind unul dintre iniţiatorii Toamnei, pe cînd era instructor cultural la sindicate.
Scriu cu oarecare ciudă şi invidie pe vecinii noştri nemţeni, care au reuşit să depăşească, din 1971 încoace, lipsa permanent acută de parale, dar şi toate piedicile, gîlcevile inerente, bîrfele şi închipuirile celor ce de regulă stau pe bordură şi fluieră cînd nu scuipă coji de seminţe.
Melomanii nemţeni, aud că sunt spectatori cu miile, se bucură şi de astă dată de prezenţa unor nume de vază din muzica românească: Felicia Filip, Ansamblul de percuţie condus de Grigore Pop, Mike Godoroja&The Blue Spirit, Balkanic Zeppelin, Marius Mihalache, Trupa K1.
Festivalul, dedicat studenţilor de la facultăţile de muzică din ţară, a început de o săptămînă şi este organizat de Centrul cultural "Carmen Saeculare", condus de mai bine de un an de Dana Macsim, binecunoscută băcăuanilor ca om de televiziune - TV Satba, Prima TV, Televiziunea Kripton, Naţional TV - şi ca profesor la Liceul Letea.
Sîmbătă e zi de folclor cu Gelu Voicu şi Cristian Pomohaci, iar ultima zi, duminică, se încheie cu recitalul Feliciei Filip alături de formaţia K1.
Ca să nu ne sinucidem de oftică, să remarcăm fără falsă modestie că şi Bacăul are o contribuţie la reuşita proiectului nemţean: Orchestra simfonică a Filarmonicii „Mihail Jora” Bacău este principala protagonistă, asigurînd şi backround-ul soliştilor de muzică clasică. Cunoscutul Doru Sascău, fost component al trupei KATHARSIS din Bacău, profesor la Facultatea de muzică nemţeană, a fost solicitat să-şi pună expertiza în slujba organizatorilor, iar inginerul Florin Lupancu a obţinut contractul de sonorizare al întregii manifestări.
Peste tot şi peste toate, Dana Macsim, adoptată cîndva de Bacău cu atîta simpatie şi preţuire, se zbate să mulţumească pe toată lumea.
Sine qua non Bacăul nostru, ce mai.

Foto: http://1doi3.ro

Un comentariu: