duminică, mai 13, 2012

Slogane electorale 2012

Pe vremea cealaltă, în preajma alegerilor locale, care, nu ştiu cum, picau mereu pe 4 martie, gardurile şi zidurile se umpleau de afişe cu un text unic: Votaţi candidaţii Frontului Democraţiei Populare! Pentru un oraş, era suficient un candidat la fotoliul de primar şi o listă unică de consilieri, propuşi cu aprobarea Partidului şi cu dosare beton. N-aveau nicio emoţie, odată propuşi erau şi aleşi cu sută la sută din voturi. Cine îndrăznea să voteze nu?
Vremurile s-au schimbat, alegerile au devenit mai destinse şi mai vesele. Care vrea, în funcţie de ambiţie, orgoliu şi interes, poate candida la o funcţie în conducerea urbei sau a judeţului. Interesul poate fi politic, sau civic, sau personal. Pretendentul la demnităţi îşi construieşte campania electorală cum se pricepe, sau angajează specialişti în comunicare - manipulare. Căci scopul este să convingă poporul că el cel mai deştept, mai energic, mai simpatic, mai serios, mai decis să-şi respecte promisiunile pe care le aruncă nemilos în programul său electoral.
Poate cel mai important element de persuasiune este sloganul, sinteza proiectului viitoarei şi speratei sale guvernări. Românul s-a deşteptat, pe nimeni nu mai convinge ordinul "Votaţi pe...!". Sau "Numai cu x vom reuşi să avem un oraş frumos!", " Cu y spre victorie!"  ori "Împreună, spre viitor!".Subtil, grav, insinuant, promiţător, înţelept sau tîmpit, sloganul este chintesenţa exprimată a personalităţii viitorului conducător al urbei. Prilej de meditaţie. Aşa că, meditaţi la cîteva care colorează pentru o lună frumosul nostru oraş.  Şi comentaţi.
Puneţi mausul pe poze ca să aflaţi părerea mea.