miercuri, mai 16, 2012

ŞI ZIARIŞTII CÎŞTIGĂ PROCESE, NU-I AŞA?

După un proces la CEDO care a durat mai bine de opt ani, jurnalistului Petru Frăsilă i s-a făcut dreptate.
În 2004, actualul director de la Prima Tv Iaşi, a acţionat statul român în judecată la Strassboug, după ce organele de drept, care ar fi trebuit să pună în aplicare o decizie judecătorească a Tribunalului Neamţ au rămas impasibile,  refuzînd să execute ordinul instanţei.

Pe scurt, conflictul a început în 2002, cînd magnatul nemţean Ioan Ţociu, la ora aceea parlamentar şi co-acţionar la Tele M Neamţ, a interzis accesul jurnaliştilor Petru Frăsilă şi Lucia Ciocîrlan (director de programe) în studiou, pe motiv că aceştia difuzaseră o serie de materiale critice la adresa sa. După ce instanţa locală şi Curtea de Apel Bacău au dat dreptate celor doi ziarişti, executorii şi poliţia, sub influenţa baronului, au ezitat să acţioneze.
Curtea Europeană a decis, la 10 mai curent, că a fost astfel încălcată libertatea de exprimare a jurnaliştilor şi a hotărît definitiv că statul român trebuie să le plătească despăgubiri de 18.000 de euro şi cheltuieli de judecată de 5.500 de euro.
În virtutea articolului 10 al Convenţiei Europenei referitor la dreptul la libera exprimare, decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) –  stauează o dată în plus obligaţia statului de a proteja media locală de presiunile politico-economice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu