marți, martie 31, 2015

Minunea GALA STAR 2015


 

          Pare o minune, şi totuşi, se-ntâmplă. Gala STAR, festivalul recitalurilor dramatice, ajuns în 2015 la cea de-a zecea ediţie, are loc, încă o dată, în luna aprilie, în zilele 24, 25, 26, 27, 28!
Mă bucur că am insistat să critic la celelalte ediţii pretenţioasa, snoabă şi fără de logică denumire "One man show". Iaca, a fost cu folos. Cineva deştept şi-a dat seama că ceea ce se întâmplă pe scena Teatrului Bacovia e în limba română.
Un prim bravo.
Felicit şi Consiliul local că a găsit cu cale ca impozitele pe care le plătim să fie utile şi pentru sufletele noastre, pentru ca unica manifestare care pune Bacăul pe harta cu locurile magice din lume în care arta ne ridică la ceruri ca să ne pună cu picioarele pe pământ, să existe. 
Am primit cu onoare propunerea ca umilele mele pagini web să fie sponsori mediatici pentru Gală. La ediţiile anterioare la care am fost prezent am publicat prompt cronichete cu impresiile mele de la recitaluri (care în mare măsură au corespuns şi cu preferinţele juriiilor) ceea ce voi face, la cald, la fierbinte şi la incandescent, dacă, sper, va fi cazul, şi de astă dată.
Am plusat şi, deoarece, am în bibliotecă o sumedenie de cărţi care, cu siguranţă, le sunt mai folositoare celor care vieţuiesc pe scândura scenei, am propus organizatorilor să ofer un premiu constând în volume de teatru ( dramaturgie, teorie şi critică teatrală), pentru recitalul pe care-l voi considera cel mai bun.
M-am grăbit să accept oferta, dacă tot mă mistuie patima teatrului de când mă ştiu, dar mai ales de când Maître Ion Ghelu Destelnica a decis că aş fi bun pentru asta. Era pe când nu s-a văzut, azi o vedem, şi nu e.
Aidoma organizatorilor, îmi doresc să asist la  „o ediţie aniversară pe care o dorim o sărbătoare a Actorului şi o rememorare a celor mai frumoase întâlniri artistice, umane, din cadrul festivalului, de la debutul său, în care publicul să revadă, în secţiunea de Recitaluri extraordinare, şi câştigători ai Marelui Premiu din ediţiile precedente”.

        Gala STAR este un festival-concurs internaţional care se adresează artiştilor cu posibilităţi de expresie deosebite, valorificate în toate formele de spectacol de tip one-man-show: teatru, teatru – dans, teatru de animaţie, teatru – circ, pantomimă, stand-up comedy s.a.m.d.