duminică, iunie 28, 2020

Iată-mă doborât




Drumul era lung şi la miezul nopţii îşi schimba sensul
nu simţeam prăbuşirea
cântam toată noaptea şi dacă puteam cânta toată noaptea
ştiam că pot cânta şi a doua zi
Era de moarte dar eu râdeam ca de o durere străină
alergam să mai prind o zi ziua de mâine
globul pământesc era Capul meu
gravita ca un vultur pleşuv printre toate planetele
şi deodată m-am trezit muşcând din ţărână
frânt de la glezna ca o strună subţire



descopăr acum senzaţii noi zborul peste prăpastii
înaintarea prin zvârcolire
pasul spasmodic alunecarea în neant gata să capăt gradul de
lider al gândacilor de pământ printre
melci fără casă

sâmbătă, mai 09, 2020

Nu vreau să mai fiu vacanţa ta de vară

Să chiui tu cum vrei a victorie prin viscerele mele
să te joci de-a v-aţi ascunselea când după auricul când după ventricul
să înoţi în bulbul meu rahidian şi să-mi arunci
ca pe-o minge de oină somnul până dincolo de linia de ochire
nu mă-ntreba de ce nu-s în stare să ţin lumea în echilibru
am mai vorbit despre asta
gata cu detenta numelui tău atât de frumos în coardele mele vocale
ieşi-mi din epiglotă eşti doar un fum ce-mi tulbură bioritmul
jugulara mea nu mai e linia ta de sosire
iar sângele meu nu-i bazinul tău de antrenament
coastele mele muzicale nu-s jaloane pentru slalomul tău uriaş
şi-ţi repet
m-am speriat și-am fost trist și al naibii de singur
şi furios pe tinereţea ta 
 și când m-am înfuriat am tăiat cu flexul
trambulina de pe care te aruncai în golul meu interior
riscând libertatea


nu mai vreau fiu trupul tău să-mi escaladezi când ai chef
circumvoluţiunile tulburându-mi metabolismul cu fâlfâitul penelor tale
în zori când ai aripa odihnită aşa că nu te mai zbengui pe lângă
tiroida mea pofticioasă
nu mai sări mimând voluptatea
pe pubisul meu păcătos ca pe vremuri când eram tânăr
şi nu ştiam să regret că sunt vacanţa de vară pe care-o visai
de parcă ţi-ai fi dorit moartea mea

joi, aprilie 09, 2020

Adrian Jicu despre MENGHINA CU ELICE

Personalitãţi bãcãuane

Val Mănescu
MENGHINA CU ELICE

        Umblã prin târg, urmuzian, ras în cap,cu geacã de piele & blugi, cu o privire de vultur, gata sã te sfâşie. Rãu de gurã, cu replici acide, e un Gicã-Contra studiat, mereu nemulţumit: de nivelul discuţiei, de calitatea aerului, de situaţia politicã, de gustul votcii, de grosimea stratului de ozon sau de mediocritatea revistelor de culturã. Are ieşiri studiate şi ţine, mereu, sã se delimiteze de ceilalţi. Îl ajutã nu doar inteligenţa, ci şi vocea spartã, care impune. Dacã nu-l cunoşti, ai putea crede, vorba lui nenea Iancu, cã n-are manere...În fapt, e o pozã de om sãtul de mediocritate şi de prostie. O pozã care a trecut şi în scrisul sãu, fiindcã, aşa cum ne învaţã clasicii, stilul e omul. Iar Val Mãnescu o confirmã din plin, în recentul volum de versuri, Menghina cu elice (Editura „Timpul“, 2020), unde ne propune un lirism atipic pentru lumea (procustianã) în care trãim. În plin globalism, el alege poezia patrioticã, într-un gest de frondã, care implicã nu doar riscul unui defazaj istoric, ci şi al violentãrii corectitudinii politice. Val Mãnescu ia peste picior atât despãrţirea noastrã de patriotism, cât şi retorica postmodernã, care a impus o serie de clişee mentale şi de exprimare.
        Cu dezinhibarea unui sinucigaş, el trece peste aceste bariere, scriind o poezie pe muchie, în care trebuie vãzutã o rãfuialã cu sine. O tentativã de a-şiexorciza demonii, cãci, vrând-nevrând, a trãit în comunism, ceea ce a lãsat urme.Textele sale n-au, din fericire, nimic din aerul Cântãrii României sau din naţionalismul deşãnţat cultivat de poeţii de curte ai epocii ceauşiste. Ele ironizeazã, în egalã mãsurã, trecutul şi prezentul, într-o încercare disperatã de a le dezvãlui ipocrizia: „Ideea uniunii europene este/ Olunã liricoidã/ Ştim ce e luna liricoidã/ E satelitul acela al planetei Pãmânt/ Care ne îndrãgosteşte de viaţa asta/ de cãcat Metafizic/ de alcool/ şi de tuse tabagicã/ Solidaritatea democraţia libertatea/ De a urla/ zãmislesc în fiecare dimineaţã/ monştrii frumoşi ai speranţei/ Şi alte lozinci“.
        Dezamãgit de aceastã „epocã pragmaticã/ asaltatã de ordonanţe de urgenţã/ în domeniul iubirii“, Val Mãnescu trãieşte senzaţia fundãturii existenţiale. Scârbit, de „patria mea/ Care nu se mai saturã de comedii/ în fond“, el reacţioneazã printr-o grimasã poeticã, dincolo de care se dezvãluie o mare dezamãgire. Într-o lume în care sunt „mai multe cãrţi decât cititori de iluzii“, în care „cresc doar preţurile şi prostia“, „unde ţara îi fuge de sub picioare“, aici, în UE, unde „n-ai ce sã-i faci“, el se refugiazã în sine, îşi pune o mascã, într-o încercare iluzorie de a supravieţui. Fiindcã nu poate fi el însuşi (asta e „menghina cu elice“), fiindcã e silit sã mimeze fericirea şi fiindcã nu vrea sã stea în rând, poetul se rãzbunã în versuri cu rol de leac imaginar sau, ca într-un volum mai vechi, de „efect Placebo“.
       Val Mãnescu e, de fapt, un sentimental ascuns îndãrãtul unui cinic: „Ani de zile aşteptam maşina cu lapte/ În întuneric ploaie şi ger în spatele alimentarei de la orizont/ Patriot deznãdãjduit cu ţinta pe piept în mişcare/ Mã milogeam la responsabilii de rafturi goale/ Pentru un sfert de salam pentru fiuţul meu/ Pentru mãcar o jumãtate de pachet de unt/ Pentru o amãrâtã de ciocolatã/ Sau pentru douã banane şi trei portocale/ Numai sã-ţi vãd zâmbetul de copil fericit/ Primul la linia de sosire“. Un damnat în „puşcãria de primãvarã“ numitã România, pe care o iubeşte cu disperarea paradoxalã a pãsãrii din colivie, care nu poate concepe cã existã viaţã şi afarã.

Adrian JICU

(Articol reprodus din Revista Ateneu nr. 607 - martie 2020)

DRAGOSTE ÎN MAŞINĂ


miercuri, aprilie 01, 2020

PĂREREA LUI GHEORGHE IORGA DESPRE MENGHINA CU ELICE

MENGHINA CU ELICE Sau PEDIGRIUL POETIC AL LUI VAL MĂNESCU 

„Menghina cu elice” este al cincilea volum de versuri semnat de Val Mănescu, după „Delict de memorie” (Ed. Plumb, 1993, „O zi dinaintea sfârşitului lumii” (Ed. Aula 2003), „Efectul Placebo” (Ed. Babel, 2013) şi „Ochiul fără pleoape” (Ed. Junimea, 2018). Cum se poate lesne observa, de la debutul în revista „Ateneu (1976) până la debutul editorial s-au scurs 17 ani, poetul nostru a publicat puţin, dar când a făcut-o, a arătat chibzuinţă şi spirit critic dublat de o privire atentă asupra a ceea ce se întâmplă în poezia română contemporană. Parcimonia apariţiilor editoriale a lucrat în favoarea poetului: fiecare  dintre cele cinci volume a însemnat nu doar asimilarea unei etape din parcursul poetic proiectat, ci şi un adaos valoric la proiectul poetic; intervalele dintre apariţiile editoriale au permis, aşa cum se vede din evoluţia tematico-stilistică a creaţiei sale lirice, să se raporteze mai bine la mediul cultural-estetic contemporan, să încerce să-şi aproximeze un loc în hăţişul poetic de azi. O aşteptare şi o cumpătare editorială cu folos, pe care nu şi le permite decât un poet bun.  Nu intenţionez (şi nici nu aş avea cum!) să caut sau să identific semne sigure ale apartenenţei poeziei lui Val Mănescu la vreun curent, mişcare, grup din ultimii 40 de ani (entităţi poetice insuficient structurate din punct de vedere istoric, estetic, metodologic, stilistic, doctrinar-ideologic). Convenţiile literare şi maniera de a scrie integrate în formule poetice la modă îi displac lui Val Mănescu, deşi, în unele texte, când cu detaşare ironică abia stăpânită, când cu falsă duioşie, recurge la elemente din instrumentarul general al poeziei de azi, ori la mimarea unor „mişcări” decorative.   La fel de dificil este să atribui poeziei lui Val Mănescu vreo genealogie sau vreo apartenenţă la vreo aşa-zisă generaţiei poetică, atâta vreme cât, la noi, conceptul de generaţie fie s-a devalorizat, fie s-a relativizat din cauza uzului, fie s-a fluidizat până la nerecunoaştere (excepţia ar fi, dacă vorbim despre ultimele patru decenii, Generaţia ‘80 care şi-a căpătat, în timp, un statut teoretic-discursiv-ontologic aproape istoricizat astăzi, deşi suscită încă unele revizuiri critice şi, de ce nu?, influenţe în poezia română contemporană).

Val Mănescu şi-a păstrat pe parcursul celor cinci volume de versuri, chiar cochetând cu unele mode discursive, luându-le pulsul şi asimilând unele tendinţe generate de optzecişti, profilul expresiv, inconfundabil, strategia scriiturii, posibilităţile de explorare a realului şi a condiţiei sale de poet. Fie şi orientativ, deşi, în lipsa unor clarificări estetico-ideologice, termenul a devenit derizoriu, aproape subversiv, – Val Mănescu este un poet postmodern, în sensul cel mai larg, în condiţiile în care judecăm postmodernitatea ca pe o secvenţă a modernităţii (toţi poeţii importanţi de azi sunt, într-un fel sau altul, postmoderni!). Din această perpectivă, să recunoaştem, greu de evitat în scrisul de astăzi, Val Mănescu „subminează” discret, atât poezia modernă propiu-zisă, cât şi produsul acesteia, poezia numită postmodernă. 
Poetul îşi asumă o poetică fluidă, de o mobilitate fascinantă şi surprinzătoare, disponibilă la ecouri noi, chiar la experiment, cu spirit ludic şi amară ironie. Tehnica sa poetică ţine de omogenizarea prin cumul, prin aglomerarea sau prin suprapunerea obiectelor şi a sensurilor. Ceea ce e demn de reţinut e luciditatea perceperii lumii, instinctul realului, al cotidianului, fără vreo idealizare. Citeşti o stare de criză perpetuă a unui eu liric ultragiat de manifestările precare ale unui existent concret-violent, agresiv. Pentru Val Mănescu, limbajul poetic nu emană din iluzie, nici din muzicalitate ori din fascinaţia evaziunii, ci din coborârea în infernul zilnic, uneori din banalitatea amănuntului revelator. O astfel de poezie a realului radiografiat în visceralitatea lui nu exclude total recursul la autoreflexivitate, semn al prezenţei poetice. Observam mai sus că Val Mănescu, deşi este un poet cu discurs literar propriu, identificabil, încercând să-şi impună poetica, e cât se poate de atent la „mişcările” şi tendinţele poeziei române din anii recenţi, dar nu numai. El este, într-un fel, un martor al „întâmplărilor” textuale. Un martor cu reacţii. Un spectator cu atitudine. Asta, desigur, îl ajută să se poziţioneze mai bine în acest joc al modernităţii şi al produsului ei, postmodernitatea. În „Menghina cu elice”, mai mult decât în toate celelalte patru volume, „citim” în subsidiar, printre atâtea lucruri bune, o anumită distanţare faţă de aşa-zisa poezie postmodernă, distanţare echivalentă cu o subminare a acesteia. Aparţinând poeziei de azi, căreia îi adaugă, printre altele, o anumită articulare sintactică şi o viziune mai concordantă cu tematica, „Menghina cu elice” sugerează că e, în bună măsură, în răspăr cu ce şi cum se scrie acum, dar şi cu poezia anterioară, ironizând-o prin intertextualizare sau pastişând-o cu o duioşie reţinută. Mărturie stă inserţia în text de unor nume consacrate, aluzii literare, sintagme aluzive, ecouri ale unor lecturi, titluri de opere, trimiteri diverse etc. Toate aceastea nu sunt de prim-plan, ci sunt „aruncate” în unele texte, constituind un fundal referenţial al epocii, un soi de bibliografie inedită cât o concepţie poetică citită în dublu registru: al asimilării şi al transformării, ca să folosim termenii Juliei Kristeva. Iată un inventar selectiv de acrobaţii lirice constituite din sintagme cu dublă semnificaţie: „Tramvaiele nu erau inventate/ Iar fericirea naţiunii era încă în fază de proiect/ Ca şi acum” – „Poate vrea cineva/ să împartă cu el halca de postmodernism/ Pe care-o primise/ Să salveze omenirea/” – „Uită-i pe trădătorii care te-au învaţat destinul ca umilinţă/ uită poezia despre tandreţea ruginită de pistrui/ Lasă totul în urmă nu mai visa la prinţul/ Care te caută să-ţi potrivească pantoful/ Pe călcâiul tău fraged ca un măr pădureţ/” – „Eheu fugaces labuntur anni/ Dacă mi-aş fi văzut de drumul meu/ Jalonat frumos din kilometru în kilometru/ cu iubiri postmoderne/…Să nu se întâmple trupul meu/ oprindu-se La bariere cu Protuberanţe poetice/” – „Totuşi exist/ dacă încă scriu versuri/ Din categoria România/ conştient/ că poezia e un cataclism cardiac” – „…şi un cal cu roţi în loc de copite/ Opintit să ducă într-o căruţă/ Pixuri cu branulă pentru infarct/ Care nu-mi vor folosi la nimic/ – „Şi într-o noapte/  plimbă-te numai de-al naibii/ chiar pe strada revoluţiei unde e cald şi bine/ Unde lumea exuberantă se sfârşeşte râzând/” – „Am să comand o sticlă de votcă/ Şi-am să vând postmodernism la Kilogram/ fără autorizaţie de vagabond prin cosmosul mare/ Când pe-o stea/ Când pe alta/ înţeles numai de connaisseurs/” – „În oricare cartier te-ai afla/ poţi admira globalismul romantic/ rigoarea arhitecturală a stivelor de suflete/ Lacrima vine la întâlnire/ Ca  un câine credincios/ în uşa bordeiului dintre bordeie/” – „În căşti răsuna child in time/ Interferat cu ştiri false despre/ Muncitori industriali şi constituţie/ despre şarpele casei vindecătorul/ Şi despre drepturi și avantagii ce decurg din amor/ Indiferent de coşul zilnic de pedepse” – „...Străinule cum să zbori cu elicea strânsă în menghină/ Gura ta se rotunjea într-un oftat abia auzit/ În timp ce eu îţi scormoneam rana/ Fără să ştiu că te iubesc/”.

* * *
„Menghina cu elice” este, din punct de vedere al fenomenologiei poetice, mai cu seamă, un volum de răscruce în creaţia lirică a lui Val Mănescu: în raport cu volumele anterioare, are valoarea unui diagnostic literar; în raport cu viitoarele volume, poate dobândi valoare de simptom. Proiecţia imaginarului poetic a început cu „Delict de memorie” şi s-a încheiat, cred, cu „Ochiul fără pleoape”. O lectură cronologică profundă a celor cinci volume, cu un ochi critic experimentat, ar revela o organizare internă a imaginarului poetic „angajat”, de la o carte la alta, într-o relaţionare funcţională cu beneficii importante în plan valoric.  Comparând „Menghina cu elice” cu celelalte volume, ai impresia că acesta din urmă nu e o evoluţie în succesiune, nici mişcare în cerc, ci, mai degrabă, o spirală ce atinge, de mai multe ori aceleaşi puncte de referinţă din cărţile anterioare. Spirala, fidelă reperelor iniţiale, le atinge neîncetat, mereu de la o altă altitudine, cu o nouă atitudine, dintr-o altă perspectivă. Val Mănescu e conştient că trăieşte, poetic, în fatalitatea unor teme comune pe care poezia contemporană le explorează din 1980 încoace, dar şi într-o imanentă aşteptare, în ritmul continuu al unui presentiment în care gândirea poetică şi viaţa încearcă o intimă înnoire a limbajului şi existentului.  Fără a evita cu obstinaţie programată confesiunea lirică, „Menghina cu elice” lasă imaginile să vorbească, să disloce existentul, aşa cum îl cunoaşte poetul graţie experienţei sale lumeşti, modelându-l şi, uneori, abstractizându-l. Textele abundă de lucruri şi fiinţe decupate ori extrase din contextul concret al realităţii şi regrupate într-o zonă care le solicită o nouă experienţă inedită, insidioasă, simbolică. În unele versuri, realul este abstractizat prin aglomerare de date concrete ( biografism, provincialism), sugerând un alt tâlc al lucrurilor, pe care acestea îl acceptă chiar din cauză că sunt silite să locuiască gregar în vechiul lor spaţiu. Evitând, chiar când e confesiv, orice declarativism sentimental, orice retorică a afectelor, poetul înregistrează, programatic, această viaţă a simţurilor, percepţia acută a realului, lăsând, într-un plan oarecum îndepărtat, să vibreze emoţia filtrată, recompusă, subtilă, sugestivă. Alteori se păstrează pentru o senzitivitate brută. Jocurile lumii, inepuizabilul ei spectacol somează conştiinţa poetică să ia necontenit act de existenţa ce o transcende.    
Atingând punctul/ punctele de unde lucrurile i se propun ca un chip posibil al lumii, actul liric se transformă pe nesimţite din percepţia senzorială acută în reflecţie; din lăcomie obiectuală în dramă aintelectului ce se îndoieşte de valabilitatea experienţei sale poetice. Descoperim o funciară contradicţie pe care poetul şi-o asumă în actul de creaţie menit să capteze realul: inadecvarea cuvintelor la lucruri, pe de o parte, şi incapacitatea experienţei umane de a epuiza sensul lumii, pe de altă parte.  Autorul face din actul liric o oglindă lucidă a existenţei, alegând mijloacele verbale, restructurându-le până la limita unde cuvintele devin, şi ele, un fel de obiecte cu ajutorul cărora eul liric reconfigurează universul: o iscusită recuperare în clipa în care alegerea părea imposibilă. În „Menghina cu elice” (ultimul poem e semnificativ), percepem mai clar încercarea disperată de a salva câte ceva din lumea interioară a unei umanităţi alienate de condiţiile societăţii postmoderne: recuperare prin  scoaterea la suprafaţă, din adâncurile inconştiente ale eului, a ceea ce se păstrează încă în stare genuină, nepoluată de tot felul de conformisme. Într-un lexic ce nu se sfieşte să recurgă la zestrea diverselor registre semantice şi limbaje funcţionale, la neologisme intempestive, lirismul restituie sensibilităţii cititorului o lume ultragiată de mecanismele oarbe ale civilizaţiei tehnice, autenticul şi prspeţimea, spontaneitatea şi fertilitatea ei. Pare că raţionalul şi raţionalul, posibilul şi imposibilul, luciditatea şi halucinaţia se rarefiază prin golirea de sens a oricărui concept. Sensul alienării absolute, împotriva căreia poezia provoacă mereu susţinute şi fantastice realităţi uitate, este raţional şi lucid „indicat” în opoziţie cu aceste recuperări, tăioase şi necruţătoare, care testează salvarea omului, a eului sfâşiat şi aservit, într-o exaltare poetică triumfală. Contradicţii, fantezii suprareale şi imagini „strivite”, reflecţii abstracte şi sugestii polemice, revolte irascibile şi elocvenţe melancolice, sarcasme şi nostalgii (politice, familiale, erotice), nerăbdări şi compasiuni... Un fel de egalitarism al cuvintelor din diferite straturi şi ritmuri din orice „pedigri” poetic, ce, uneori, se rezolvă într-o proză involuntară, în pofida lirismului şi formulelor poetice aluzive se simte un lirism descărnat de strălucirea senzorială a percepţiei şi din ce în ce mai aplicat să redispună altfel obiectele, într-o „acţiune” destinată să constituie o exorcizare a realului, o umanizare a acestuia.
 
O menghină imaginară, îngreunată de prejudecăţi şi atavisme morale împiedică înaintarea în spirală a elicei reprezentând zborul avântat al ideilor prin nemărginita şi halucinanta stratosferă lirică. Dar, ca într-o spirală ce revine neîncetat asupra punctelor pe care le-a atins deja în volumele anterioare, poezia lui Val Mănescu este o zbatere dramatică sortită să-şi smulgă din menghină organul propulsor al spiritului şi să-i redea starea firească de rotire şi de înaintare prin meandrele complicate ale unui real agresat de tehnologii.  „Menghina cu elice” are o dinamică circulară care elucidează evoluţia poetică a lui Val Mănescu. Expresia Eadem mutata resurgo (Cresc cu aceleaşi mişcări), este chiar mesajul subliminal al acestui valoros poet contemporan şi al unui cărţi identitare, cu neputinţă de ignorat.

GHEORGHE IORGA

Practicing Rachmaninoff 3rd Concerto... ���� - Tiffany Vlogs #67

Cât de minunat pot fi mimate greşelile...

sâmbătă, martie 14, 2020

AMOR ÎN CARANTINĂ

Primăvara asta schimbă felul de a respira
de-acum vom muri cu masca pe faţă la bună vedere
corespunzător celor mai minunate idei
adaptaţi cerinţelor globale
deschiderii care se închide când solicită cine trebuie
sex şi sex pe youporn gratis fără frontiere
moarte şi moarte gratis fără frontiere
uitări şi uitări gratis fără frontiere

e un consum hedonist al iubirii de sine
şi se vorbeşte-n enigme
ca atunci când vânătorul vede cum prada se îndepărtează
ca atunci când se taie pelteaua rotită invers
acelor de ceasornic
ca atunci când raza de soare pluteşte sub pleoapele tale
ca o turmă sălbatică de fotoni perturbând axa de ochire

n-ai decât să crezi că dorul e un simptom
nu o boală care provoacă abuzuri ale eului liric
eu pot să beau din tine
pot să beau tot ce ai tu în tine
chiar dacă istoria se repetă ireversibil
ca într-un film românesc în care eu sunt un sfânt dintre cei mulţi
cu atât de puţin dumnezeu

totuşi zic ar fi bine să nu mai îndrăzneşti să-mi închizi telefonul

tocmai când ne aşteaptă luna aprilie
când eu numai eu decid că nu mai am nimic de mărturisit
despre gleznele tale de catifea
când nu mai vreau să-ţi mângâi genunchii
ce aventură sfârşită dramatic în aplauzele întregii cetăţi
oricum e mult prea târziu şi nu-mi pasă de oja spartă de
pe unghia ta mijlocie
pe care atât de mult o sărutam ieri

aşa că lasă telefonul deschis şi ascultă cum cânt
fără mâini recviemul
la un pian care arde

luni, martie 02, 2020

à la russe




Undeva există un document care atestă

că mi-am tras casca pe ochi şi-am ciripit prosteşte

mimând emoţia păsărilor ce cad din zbor

aidoma scenelor din filmele alb negru ruseşti

cu matrioşte care fumează-n tranşee




dragostea se prăbuşeşte fără legătură cu victoria finală

şi totuşi câştigă bătălia cu nemţii cei răi

măr dramatic fără de sâmburi în paharul cu votcă

îndulcit cu miere de propagandă




atât de puţin Dumnezeu şi atât de mulţi sfinţi

în procesul de ardere



joi, februarie 13, 2020

Dan Petruşcă disecă adânc OCHIUL FĂRĂ PLEOAPE


O lansare atipică de carte
Recunosc faptul că nu mi s-a mai întâmplat să particip la o lansare de carte a unui autor în viață care să nu fie de față la eveniment. Cam aceasta a fost realitatea acelei după-amieze de joi, 20 decembrie 2018, când poetul și prozatorul Val Mănescu, aflat cu treabă prin țară, ne-a permis nouă, amicilor, să-i lansăm cartea la Centrul de Cultură „George Apostu”. Era în atenția noastră atunci cartea sa de poeme, intitulată „Ochiul fără pleoape”, apărută prin octombrie 2018 la Editura Junimea din Iași. Pentru cine nu a băgat încă de seamă, Val Mănescu e originar din Comănești, județul Bacău, și e colegul nostru de redacție la revista „Vitraliu”. A debutat editorial cu volumul de poeme „Delict de memorie”, Editura Plumb, Bacău, 1993, deși e poet de când îl știu, adică din adolescență. I-au urmat, fără grabă, din zece în zece ani, alte două cărți de poeme: „O zi dinaintea sfârșitului lumii”, Editura Aula, Brașov, 2003, apoi „Efectul placebo”, Editura Babel, Bacău, 2013. În anul 2015, a publicat un „roman”, al cărui erou insolit este anunțat de titlu, „Dimitrie rupe tăcerea”, apărut la Editura Tracus Arte, București. Val Mănescu este membru USR, filiala Iași.
Această a patra carte de poeme, „Ochiul fără pleoape”, lansată pe 20 decembrie 2018, a fost pretextul unor gânduri pe care le-am rostit atunci în fața unui public numeros. Dacă îmi amintesc bine, am citit de pe coperta a  patra a cărții lui Val Mănescu sintetica prezentare, într-o singură frază, scrisă de Ovidiu Genaru, pe care o reproduc aici: „Val Mănescu și-a asumat răspunderea; acum poezia scrisă de el îi seamănă în întregime; fermecătoare și insolită, picantă și ingenioasă, cultă, spontană, elaborată cu măsără, debordând de fantezie și invenție, mereu datoare realului și însetată de utopia unei libertăți care, paradoxal, prin exaltare, se autonimicește”. Altfel spus, înțelegem noi, faptul că poetul Val Mănescu, în sfârșit, „și-a asumat răspunderea”, iar poezia din acest volum „îi seamănă în întregime” ar însemna că drumul său poetic a străbătut un șir de trepte ascendente, că ar exista o evoluție lirică în cele patru volume de poezie. Mie mi se pare că poetul Val Mănescu este același de la prima apariție editorială și că volumele sale de poeme sunt părți dintr-o aceeași carte. Dacă mi-aduc bine aminte, volumul de poezie lansat pe 20 decembrie, înainte de publicare, se numea „Structuri erotice”, titlu schimbat în ultima clipă în „Ochiul fără pleoape”. Primul titlu acoperă problematica volumului de poezie, iar cititorul prezumtiv ar putea observa erotismul, adesea debordant, care transpare din poemele lui Val Mănescu. În același timp, titlul „Structuri erotice” ar fi fost restrictiv, cantonând sugestia doar în această tematică. Titlul ultim, generos prin sugestie, susține ideea unui univers poetic complex prin problematică și prin diversitatea tematică: viață, moarte, iubire, lumea, orașul de provincie, România, binele, răul, nimicul existențial, nostalgia, dezamăgirea, răzvrătirea etc. Iar discursul său poetic se naște între spontaneitate și elaborare atentă, între expresia elegantă și vocabularul picant (democratic până la duritate), între ironie, autoironie, sarcasm și iluzie, mergând până la utopia asumată de un poet care, în multe fragmente de artă poetică, își înțelege condiția de creator într-un continuu raport polemic cu lumea.
Desigur, titlul „Ochiul fără pleoape” se regăsește într-un vers din poemul „Altădată” și, metaforic, are legătură cu vigilența înnăscută a creatorului care (nu ațipește niciodată și) simte orice modificare în briza existențială a universului în care viețuiește. Dezamăgit de prezent, din poemul „Altădată”, abia amintit, aflăm că, demult, doar „sufletul era singura monedă/ de schimb”. Dimensiunea nostalgică a trecutului nu are consistență, fiindcă poetul trăiește problematic în prezent: „dar vezi clar în oglindă că nici tu/ nu ești invenția ideală pentru mâinele cel bun” („Cu Bacovia la festivalul orașului”), fiindcă în lume tronează „nimicul nemuritor”, iar ca universul să existe este nevoie de „lanterna iluziei”. Poetul Val Mănescu e într-o continuă stare de autoscopie, ipostaziindu-se în imagini „romantice” sau voit hidoase, ironizându-se sau hărțuind el însuși universul agresiv în care trăiește. El este „un șchiop mereu ostil situației / pășind antipatic prin istoria / de două parale a municipiului gobal / liber să-mi iau bilet spre niciunde”. Dar libertatea aceasta nu și-o îngăduie, fiindcă noaptea scrie poeme și se bucură trăind „bucuriile simple”. Flămând, mănâncă pâine proaspătă „unsă din belșug” cu salată de vinete, dansând singur „un doi trei un doi trei / pe un ritm infernal de rapsody in blue” („Salată dansantă de vinete”).  Astfel, poetul nu pleacă niciunde, fiindcă se hrănește cu răzvrătirea lui: „până la urmă un huo răspicat oboselii / plecării fără țintă / aroganței paharului gol / cancerului evazionist la impozitul / pe respirația comunitară / în timp ce patria mea România / mărește taxa de urgență / pe aer muzică și răsfăț” („Petrecerea neagră”). Tot astfel, poetul nu pleacă niciunde, fiindcă este „Tot mai obosit de minciuna că soarele răsare / în fiecare dimineață”, pentru că „și-a umilit adolescența târând-o prin glodul primelor iubiri”, că, mai târziu, „a venit tinerețea măsluită cu revoluții de catifea” și că, până la urmă, „continuă să-și croiască potecă spre moarte” („Bărbatul care n-a cunoscut frica”). Mai tot timpul îndrăgostit, poetul n-a ucis niciodată „lupul” din el, fiindcă, orice s-ar spune, iubirea se hrănește din ea însăși. Și asta chiar dacă în poemul „Umbra de câine”, el constată cu un sarcasm reținut: „am admis totuși că iubirea e / un sport care face plictisul romantic / dându-ne seama mult prea târziu / că doar de un singur cuvânt e nevoie”... În poemul „Structuri erotice”, situat la sfârșitul cărții și care a generat, cum scriam anterior, primul titlu al volumului, poetul Val Mănescu, sub semnul unei ironii mușcătoare, ia în derâdere „colonia celor nestructurați pentru dragoste”, amintind, dacă mai era nevoie, de pericolul real ca dragostea, binele, frumosul, adevărul, generozitatea să nu mai fie reperele acestei lumi în care cei nestructurați pentru iubire, așa cum simte poetul, „se uită la mine compătimitor / ca la un cerșetor”...
Cine cunoaște „personajul” Val Mănescu și câte ceva din poezia sa, știe că textele sale nu sunt scrise pentru a fi citite în gând, ci mai degrabă rostite, declamate, el fiind unul dintre puținii poeți care nu-și „strică” poeziile atunci când și le recită. Poezia lui e „doldora” de lumea concretă, însă îmbibată adesea de o sacralitate a cotidianului, aparent paradoxală, conținând sarcasm, dezgust, tritețe, cinism, moartea luată în răspăr, iubiri plenare căzute în desuetudine, România (nostalgică) a sufletului său, Bacăul ca topos privilegiat și Bacovia, înstrăinarea cu superbie de tot și de toate, cangrena politicului... Într-un monolog autoadresat, ironic, poetul se ipostaziază  între „a fi” și „a scrie”, a căror sens și semnificație se amestecă dureros, pentru că se presupun și se condiționează, între comic și tragic: „cine ești tu tristule ca să fii / cine ești tu ca să scrii texte comice despre moarte”.
Nu cred că Val Mănescu se salvează din cotidianul agresiv prin poezie. Nu aceasta ar fi intenția sa. Universul său poetic este creația unui protestatar, care nu suportă ideea că lumea nu poate fi trăită  decât dacă e luminată de „lanterna iluziei”. Ironia, autoironia, sarcasmul, cinismul reprezintă o mască a sensibilității rănite și care este obligată „să muște”, ca să se apere. Dincolo de toate acestea însă, deloc paradoxal, există în poezia lui Val Mănescu o formă subtilă de optimism și o sete de viață debordantă, acestea amintindu-ne de faptul că, în lumea lui Dumnezeu, răul este încă sub semnul relativității, că omul se mai poate împăca totuși cu sine însuși prin libertatea de a se revolta și de a nu lăsa lumea să fie cum este.

Dan Petrușcă - Cronică apărută în revista VITRALIU nr. 50 - Centrul de cultură şi arte "George Apostu"

sâmbătă, februarie 08, 2020

POEM DE SÂMBĂTĂ CU FINAL AMBIGUU



Apare în uşa glisantă o fată în blugi supraelestici
Toate cuvintele cad pe gresia strălucitoare
Lumea calcă pe ele cu ochii-n vitrinele cu poveşti
Şi ea nu poate răspunde la telefon
fără să ştie că pentru un poet rătăcit în mileniul trei
Ziua ei de la mall e un poem cu final fericit
Ce-i încarcă bateria wirelles

Fiecare apel  pierdut o poartă spre oraşul ei imaginar
Mai ales noaptea când rămâne fără vise fără ţigări
Fără prieteni şi fără ziua de mâine
Chiar şi în mall ar trebui să răsune cântece slăvindu-i
Umbra de balerină

Iubitul fetei în blugi este poet
El o iubeşte cât toţi  căluţii de mare din oceanul planetar
Dar ce spun eu?
cât toate focile şi balenele mileniului trei
cât toate mesajele din internet
Şi cât toţi microbii de gripă  (poate că pixeli ar suna mai modern
Dar şi cu microbii suntem contemporani)

Oh nespus de mult o iubeşte pe fata asta în blugi slim
Se topeşte Ca plumbul la flacăra oxiacetilenică după
Trupul ei de chitară vibrând în uşa glisantă din mall
Dă în clocot imaginaţia lui erotică ieşită din comun
Şi aude cuvinte ce nu pot fi auzite de globulelele care zburdă
neştiute prin minunatele ei vene safene
Cu laptopul pe genunchi tastând când şi când
Câte o literă de amor în plin travaliu
simţind în pântec Ghionturile
Unui poem  demn de istoria literaturii pe scoarţă

N-are de unde şti când se termină gazul de la bricheta
Cu care dă foc pozelor alb-negru ale altor iubiri
N-are de unde şti când a vestit cocoşul o nouă iubire
Şi nici când ultima respiraţie îi va goli plămânii
de ceaţa oraşului Distrus de epidemia de rammstein
pe care cândva îl numea acasă

Fata în blugi slim cu picioare lungi
E îndrăgostită la rându-i de domnul poet
Aflat în durerile facerii
Îi aude gemetele când se forţează să scoată din el
Versuri wow despre articulaţiile ei de himenopteră
Despre buricul ca un muştiuc de flaut
şi despre zborul ei elegant pe balustrada scării rulante
Şi îi pune cafeaua amară pe marginea mesei

Cu ochii ei mari citeşte printre genele false poemul nou-născut
Poemul pink floyd
Îi schimbă pelinca romantică şi-l înfaşă
cu şuviţe de postmodernism
Şi abia se abţine să nu deschidă fereastra cu termopan
Să-l arate lumii
Şi să strige din toate puterile

Pe canalul ei de you tube
s-o audă întreg universul
Inclusiv o anume laura
O invidioasă care mereu îi spunea fato
Degeaba îţi lipeşti gene false
degeaba îţi înghesui fundul în blugi slim niciodată
Nu te va iubi un poet  
Never n-o să-ţi dedice cuvinte care nu se pot auzi

Categoric nici această laura ivită dintr-o amintire
acest personaj secundar Dintr-o recreaţie
uitată-ntr-o carte în care gelozia purta tocuri şi minijup  alb negru
n-are de unde şti
Că va veni ziua când fata în blugi va primi Un mobil ultimul tip
Şi va pleca pentru totdeauna
În costa rica la desamparados