marți, iunie 12, 2018

DORU KALMUSKI A PĂRĂSIT TERITORIUL MYRONILOR

Lansare RELIGIA MINCIUNII - Colegiul Naţional Vasile Alecsandri Bacău - 2003
Şi e foarte tăcut, cine ştie pe unde. Şi-a închis laptopul după ce-a pus ultima virgulă la cel din urmă rând pe care-l scria, lăsându-l neterminat, şi s-a lăsat dus aiurea, în alt univers. Resemnat, dar nu învins.
Sper să-şi aibă calea luminată, aidoma spiritului său incandescent, contestatar şi non conformist şi a talentului de o excepţională forţă narativă, sclipind în egală măsură de inteligenţă şi ironie tristă.
Surprindea cu atitudinea lui de frondă, justificată de altfel, împotriva imposturii intelectuale care, din păcate, a devenit de o violenţă insuportabilă. Faptul că a scrie o carte a devenit un troc prin care ticăloşiţii neamului îşi spală păcatele faptuite împotriva societăţii ca să iasă mai repede din puşcării, i s-a părut  umilitor pentru adevăraţii scriitori de spirit. Şi de aceea, şi-a incendiat cărţile bătute în cuie pe o cruce, ca pe nişte jertfe cristice şi le-a purtat pe umeri spre o Golgotă a disperării.

În ultimii ani, s-a eliberat de dictatura imaginii publice susţinută de profesiunea de jurnalist şi s-a înrobit scrisului de cărţi. Un avatar mai productiv, pe termen lung, şi mai permisiv pentru revolta înverşunată care izbucnea vehement din firea lui contra opresiunii organelor. 
Firea lui? Ceva enervant de calm, un clocot interior care spărgea scoarţa convenienţelor cu un sarcasm ineluctabil.
Kalmuski. Ştiam că e pe-aici, prin lumea asta al cărui aer, uneori fetid, suntem obligaţi să-l respirăm,  şi-mi tot programam să-l sun. Uite că e deja prea târziu. Şi nici regretele nu folosesc la nimic.
Mergi în pace, prietene!

Vezi pentru edificare şi:

https://varanus-varanus.blogspot.com/search?q=kalmuski






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu