joi, ianuarie 07, 2016

La teatru, ca la Teatru: două reluări şi trei promisiuni

        Ultimele activităţi legate de actul cultural semnate de echipa managerială a Teatrului Municipal „Bacovia” în anul 2015, respectiv, proiectul agramat de candidatură la Capitala Culturală Europeană (pe care şi l-a asumat în numele băcăuanilor fără să-i consulte) şi palidul Revelion 2016 m-au făcut să trec în noul an într-o stare de albastru spre vânăt. 
        Scrâşnind din dinţi şi vibrând de revoltă până la dezintegrare, - ah, ce imagine, pupa-m-aş!:) - starea mea ar fi fost de-a dreptul sumbră, poate chiar tombală, dacă n-ar fi aprins luminile Concertul extraordinar de Crăciun de la Ateneul băcăuan, în care a colindat, cu un repertoriu celest, superba orchestră simfonică "Mihail Jora", sub bagheta dirijorului Robert Gutter (SUA), complementată cu evoluţia sopranei Diana Bucur de la Opera Naţională Iaşi, de cristalinul Cor ”Ateneu”, condus de prof. Gheorghe Gozar, şi de balerinele eterice de la Secţia de Coregrafie a Colegiului Naţional de Artă “George Apostu”, coordonată de prof. Simona Baicu. 
        Bine că l-au mai luminat pe domnul Crăciun, pregătit să ureze băcăuanilor " Depresie plăcută!", şi neobosit inspiraţii actori Eliza Judeu şi Matei Bogdan. Cu un recital nemaivăzut, Anca Sigartău, pianistă (!!!) şi grăitoare de poezie, le-a arătat băcăuanilor, cu energie debordantă şi cu delicateţe mătăsoasă, ce înseamnă un actor complet. 
         Bun. Să venim în prezent. În absenţa misterioasă a unui Richard al III-lea, dispărut subit din repertoriul anunţat pe la începutul toamnei, am primit azi de la Secretariatul literar al Teatrului "Bacovia" lista spectacolelor la care suntem invitaţi în prima lună a lui 2016. Observ că repertoriul stă sub inteligenta observaţie aparţinând Laurei Huiban: "Cine merge în luna ianuarie la teatru va avea noroc tot anul". Mi-am asumat mai de multişor cinismul, aşa că-mi permit să declam şi eu: Cine nu joacă la Loto, nu poate câştiga! Dar nici nu pierde nimic, cu maximum de bucurie şi totală speranţă. Aşadar:
Duminică, 10 ianuarie,

- La ora 11.00, „Cei trei purceluşi” - spectacol pentru copii. L-am văzut cu Prichi: http://varanus-varanus.blogspot.ro/2015/02/si-copiii-rad-cateodata.html (Premiera a avut loc în septembrie 2013.)
- La ora 18.00, Nunta lui Figaro” de Beaumarchais, regia Dumitru Lazăr Fulga. (Se joacă din noiembrie 2014). Şi asta spune tot. 
            Spectatorul contribuabil de Bacău mai este atenţionat (citez cu copy paste, aşa că mai puneţi virgule pe unde trebuie) că:   
La acest debut de an 2016 Teatrul Municipal Bacovia" desfăşoară repetiţii pentru două noi spectacole premieră:
Regizorul Gheorghe Balint pune în scenă spectacolul „Omul care a văzut
moartea”, de Victor Eftimiu. Noua producţie readuce pe scena Teatrului Municipal
„Bacovia”, în calitate de colaborator, pe minunatul actor de comedie Florin Zăncescu.
în prezent director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii
Tradiţionale Bau. Din distribuţia spectacolului mai fac parte actorii Viorel Baltag,
Florina Găzdaru, Bogdan Matei, Ştefan Alexiu, Alexandra Pascu şi Daniela Vrînceanu.
Costumele sunt semnate de artistul plastic Cristina Ciobanu, scenograf al Teatrului
Municipal “Bacovia”, iar coloană sonoră poartă semnătura lui Ciprian Manta.
Regizorul Bogdan Ulmu lucrează în aceste zile la spectacolul “Un bărbat şi...
cam multe femei, o adaptare după textul “Un bărbat şi mai multe femei”, de Leonid
Zorin. Din distribuţie fac parte actorii Anca Buă, Marlene Duduman, Nina Ionescu şi
Ştefan Ionescu. Scenografia: Cristina Ciobanu. Coregrafia: Simona Baicu." 

Şi mai e o promisiune:
Regizorul Bogdan Ulmu lucrează în aceste zile la spectacolul “Un bărbat şi...
cam multe femei, o adaptare după textul “Un bărbat şi mai multe femei”, de Leonid
Zorin.
Cum ar veni că, hai deocamdată la două spectacole pe care le-aţi mai văzut, şi vă promitem că...