joi, octombrie 24, 2013

PRIETENUL NOSTRU, ANDRE

Acum 18 ani, tânărul olandez Andre Muit descindea în Bacău, România.
Descoperea o ţară în uriaşe nevoi, aflată în degringoladă, cu instituţii în amorţire, cu politicieni puşi pe gâlceavă şi îmbogăţire, cu oameni în suferinţă, dar, mai ales cu suflete nevinovate de copii cărora nimeni nu le dădea atenţie.
Cu o tenacitate rar întâlnită, înfruntând un sistem social depăşit de probleme, o legislaţie deficitară la capitolul asistenţei, Andre a reuşit să convingă autorităţile că o asociaţie de oameni cu suflet, poate prelua din datoria statului sarcina de a-i ajuta pe cei defavorizaţi de soartă, fie ei copii ai străzii, orfani sau cu dizabilităţi, fie bătrâni fără sprijin, fie persoane afectate de boli sau sărăcie.
Organizată pe principii sănătoase, funcţionând ca un ceas, Organizaţia BETANIA a devenit, graţie acestui OM, zâna cea bună a celor suferinzi. Cu ajutorul ei concret, mii de fiinţe umane aflate în suferinţă şi-au refăcut firul vieţii normale, recăpătându-şi statutul social. Chiar şi la vremuri de criză, BETANIA a demonstrat că valoarea umană e mai presus de orice, că un sfat, o mângâiere, o mână întinsă la nevoie, înseamnă gesturi supreme de profundă omenie.
Andre Muit, definit deseori în presă drept un om care, dacă nu ar fi existat, trebuia inventat, a spus da şi când a fost vorba să reconstruiască locuinţe distruse de inundaţii, să ridice dispensare sau să doteze şcolile cu laboratoare şi ateliere. L-am văzut îngrijind personal copii cu autism sau în bazin, jucându-se profesional cu micuţi suferind de handicapuri fizice severe. Zâmbind tot timpul, inspirând încredere şi curaj echipei sale de specialişti.
A spus da, finanţând Galele Jurnalismului, conştient că o presă de calitate este pavăza unuei democraţii veritabile.
A spus da unor importante proiecte sociale, medicale sau culturale, nerefuzând nicio iniţiativă menită să împingă Bacăul, România, un pas mai departe înspre modernizare şi integrare în familia Europei. Mai român decât mulţi români, Andre Muit a edificat în optsprezece ani, împreună cu neobositul său echipaj, un imperiu al generozităţii şi afecţiunii umane.
BETANIA  merită sincera consideraţie a comunităţii şi cea mai caldă îmbrăţişare.
Mulţumim, Andre. Mulţumim, Olanda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu