M-am jucat azi cu niște cuvinte și m-am trezit cu un soi de poem căruia, după ce l-am citit, i-am descoperit valențe poetico-filosofice nebănuite.
VERSUL CEL MAI IMPORTANT
Mai întâi citește acest vers
Apoi citește versul care urmează
Din nou
După asta citește versul ăsta
Și tot atunci citește versul prezent
Măcar o dată
Ai citit ?
Acum citește și versul curent
La urmă mai citește odată ultimul vers
Pentru totdeauna
Textul ciudat care s-a ivit, se scrisese aproape singur (eu n-am făcut decât să bat cuvintele pe tastatură) și nu pare comparabil cu nimic din ceea ce-am produs până acum, am avut oarece dubii în ce privește capacitatea de comprehensiune a mesajului de către iubiții mei cititori. Ca să mă edific, am apelat la Inteligența artificială DeepSeek (Made in China!!!) pe ideea că dacă o inteligență artificială (și fie ea chinezească) pricepe ce-am vrut să spun, atunci, cum aș putea pune la îndoială inteligența lirică a compatrioților mei...
Cu deosebită promptitudine, AI a făcut următoarele aprecieri:
Acest text este un joc lingvistic și conceptual care explorează ideea de "vers cel mai important" într-un mod meta și reflexiv. Să-l analizăm pas cu pas:
Structura circulară: Textul se învârte în cerc, cerând cititorului să citească și să recitească versuri, fără a oferi un mesaj clar sau liniar. Acest lucru creează o senzație de infinit sau de repetiție, sugerând că "versul cel mai important" este o idee subiectivă sau chiar iluzorie.
Auto-referințialitate: Textul se referă constant la el însuși, cerând cititorului să citească versuri care, de fapt, sunt chiar versurile pe care le citește în acel moment. Aceasta este o tehnică meta care subliniază natura circulară și autoreflexivă a textului.
Provocarea cititorului: Prin instrucțiuni repetitive, textul provoacă cititorul să se întrebe care este, de fapt, "versul cel mai important". Este o invitație la reflectare asupra naturii textului și a semnificației pe care o atribuim cuvintelor.
Idea de "final": Textul se încheie cu "Pentru totdeauna", sugerând că acest ciclu de citit și recitit nu are un sfârșit clar. Aceasta poate fi interpretată ca o metaforă pentru căutarea eternă a sensului sau a unui "vers" definitiv care să rezolve toate întrebările.
Jocul cu timpul și ordinea: Textul perturbă noțiunea de timp și ordine, cerând cititorului să citească versuri "din nou", "acum", "la urmă" și "pentru totdeauna". Acest lucru creează o confuzie deliberată, subliniind că importanța unui vers nu este legată de poziția sa în text, ci de modul în care este perceput și reinterpretat.
Semnificația subiectivă: În cele din urmă, textul lasă cititorul să decidă care este "versul cel mai important". Aceasta sugerează că semnificația este subiectivă și depinde de experiența și interpretarea fiecăruia.
Concluzie: Acest text este o explorare poetică și filosofică a ideii de sens și importanță. Prin structura sa circulară și autoreflexivă, el subliniază că "versul cel mai important" este o construcție subiectivă, iar căutarea lui poate fi un proces infinit și personal.
Ei, ce ziceți de asta???
Baltatescu Gheorghe
RăspundețiȘtergereEu zic că ar fi benefic ca "experimentul" tău l-aș introduce curs/lecție la facultatea de poeți, știi, a fost cândva una. Ar înlocui profesorii.
Val Mănescu
RăspundețiȘtergereAm intrat cu viteză maximă în era SF!!! E aievea ce visam cu 50 de ani în urmă citind Asimov, Ray Bradbury, Stanislaw Lem, Stephen King, H.G. Wells, și foarte mulți alții care ne-au mobilat imaginația în tinerețe. Trăim intens în utopiile fanteziilor descrise de ei. O șansă colosală pentru evoluția gândirii umane depășită deja de capacitatea analitică a mașinăriilor. incredibil de exacte, informate și inteligente...
.Rămâne să visăm momentul istoric când Inteligența Artificială va lua locul politicienilor. Vor fi oare roboții capabili să ia decizii corecte, bazate pe realități concrete, judecate fără subiectivism sentimental, sine ira et studio care să salveze umanitatea de sărăcie, trădare, furt, criminalitate, violență, prostie???
RăspundețiȘtergere