vineri, iulie 07, 2017

GRĂDINA CU VISE SE EXTINDE

     A debutat, la Centrul de Cultură „George Apostu”, Programul de Rezidenţe Artistice de Sculptură „Albastru”, manifestare inclusă în programul european «Drumurile culorii albastru prin Europa», din Programul Erasmus, care se va derula în trei sesiuni anuale. Finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, programul ambiţionează crearea unui nou fond artistic care va mobila un nou spaţiu expoziţional sui-generis, într-o incintă acoperită a Centrului.
     Este o continuare a taberelor de creaţie iniţiate în anii 90, (după un hiatus de aproape două decenii) în urma cărora a fost creat un spaţiu magic, unic în Bacău şi în ţară, populat cu lucrări de artă monumentală, denumit simplu, Grădina cu statui.
      La această primă serie, au fost invitaţi să-şi elaboreze creaţiile trei sculptori care-şi vor modela efectiv ideile la faţa locului, în lemn. Românul Maxim Dumitraş, sârbul Nedim Hadziahmetovic şi bulgarul Krasimir Metodiev, artişti de notorietate în lumea artelor vizuale, au început, încă din prima zi a prezenţei lor în Bacău, lupta cu trunchiurile masive de stejar, paltin, cireş sau tei care aşteptau, de aproape douăzeci  de ani, formele care-i vor consacra peste timp drept opere de artă.
       La conferinţa de presă care a avut loc joi, 6 iulie, artiştii şi-au mărturisit crezurile artistice şi au dezvăluit ideile proiectelor care vor îmbogăţi comoara artistică a patrimoniului deja existent al Centrului şi al Bacăului.
   
Lucrare de Maxim Dumitraş
Maxim Dumitraş - care este şi curatorul întregului Program - are de gând să materializeze conceptul de “Nor” şi să scoată din lemn trei expresii abstractizate ale transcendenţei teluricului spre infinitul albastrului celest. I-am urmărit fascinantele mişcări ale lamei fierăstrăului mecanic cu care decupa cu precizie de bisturiu, într-un vălătuc de vreo 70 de kilograme de stejar, o fereastră prin care să curgă seninul.  
     
Nedim Hadziahmetovic, 
Nedim Hadziahmetovic, sculptor îndrăgostit de reprezentările stilului sculptural antic, adaptat gustului epocii contemporane, şi prezent cu lucrări monumentale de for public în numeroase ţări, intenţionează să materializeze dintr-un impresionant trunchi de paltin relaţia dintre fiinţa umană şi albastrul cerului. Ştie cum trebuie să arate operele sale la finalul celor 21 de zile ale sejurului băcăuan, dar, spune, şi suntem de acord cu el că, în procesul creaţiei, inspiraţia de moment decide forma ideală a obiectului artistic. L-am spionat şi pe Nedim, dăltuind meticulos şi delicat - în contradicţie cu silueta lui masivă de lumberjack - într-un trunchi masiv, cu toporişca şi cu dalta, forme deocamdată nedesluşite pentru un neofit.
     
Krasimir Metodiev
Tânărul Krasimir Metodiev va lăsa moştenire Bacăului trei lucrări inspirate din natură care vor figura originea terestră a gândului spre nemărginire şi visul omului spre actul creaţiei. A cerut dălţi de fier pentru despicat trunchiuri de arbori şi baros, semn că e pus pe fapte mari.
       Cei trei artişti vă aşteaptă la Centrul de Cultură „George Apostu” să vedeţi cum se nasc operele de artă. E gratis şi captivant. Acum, sunt multe aşchii, mult rumeguş şi multă transpiraţie în Grădina cu statui din Bacău, dar, în ziua de 21 iulie, veţi avea revelaţia albastrului ideal, cel care ne îndeamnă la zbor. Adică, la vis, la meditaţie, la emoţie, la creaţie, la nemurire.

        La Artă.


   




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu