marți, aprilie 25, 2017

Post-adevărul unui happening

Foto: Victor Eugen Mihai
      Într-o companie strălucită de vorbitori, recte doamna Monica Pătruţ şi domnul Adrian Jicu, şi în prezenţa unui public select (intelectuali, profesori universitari, studenţi), am avut onoarea să fac  prezentarea unei cărţi imaginare, cu titlul "Experţii iluziei" şi care ar fi fost scrisă de Mihai Căprioară. Pentru că Alina şi-a dorit ca lansarea celei mai recente scrieri a soţului ei să se constituie într-un happening atipic, care să aibă ca finalitate un răspuns la întrebarea "Cât de uşor manipulabili suntem?", am gândit o recenzie fake. La fel şi criticul Adrian Jicu, care a prezentat publicului un alt volum imaginar atribuit lui Mihai Căprioară, "Pentru Bacău". Al treilea recenzent - de astă dată al cărţii adevărate, Discursul minciunii,  lector universitar, dr. Monica Pătruţ,  a făcut o prezentare aplicată, profesionistă, punctând elementele forte şi solida argumentaţie ştiinţifică a volumului recent apărut la editura Casa cărţii de ştiinţă din Cluj.
     În ideea interactivităţii, la final, publicul a fost invitat să voteze cele trei prezentări, dintre care, aţi reţinut, două erau de fapt recenzii ale unor cărţi inexistente.
     Votul a fost  edificator: falsul volum recenzat de Adrian Jicu a obţinut 12 voturi.
"Experţii iluziei", fake-ul prezentat de mine - 13 voturi, iar  cartea reală - 24 de opţiuni.
      Interesant este că adunate, voturile celor două falsuri depăşesc voturile acordate adevăratei cărţi. (Lăsăm deoparte faptul că în sală se aflau cel puţin cinsprezece persoane care ştiau sau chiar citiseră cartea adevărată, deci erau informaţi.)
      A fost o demonstraţie practică a unei triste realităţi: în funcţie de calitatea marketingului, de puterea de persuasiune a celui care prezintă - un produs sau o idee - publicul preferă ficţiunea şi se lasă sedus de iluzii, mai curând decât de realitate.
      Noua apariţie editorială semnată de Mihai Căprioară este o analiză serioasă, profundă, a mecanismelor retoricii politice cu care o masă uriaşă de români a fost şi este manipulată în continuare. Soluţia pe care sociologul băcăuan ne-o oferă ca antidot împotriva manipulării este, în condiţiile în care şi informaţia poate fi părtinitoare, educaţia.
      Suferinţele post-adevăr sunt de durată.
      E de luat aminte: minciuna spusă frumos, amestecată cu mici adevăruri, convinge mai uşor decât adevărul frust. Aşadar, ochii pe politicieni.
      Ei sunt experţii minciunii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu