joi, decembrie 10, 2015

FLORIN POPESCU MINTE

Corect era să scriu „Popescu, minte luminată” -  c-aşa văd că-i la modă, să (nu) pui virgule dacă nu ţi-ai luat pastilele - aruncă pe piaţa gazetărească, prin mijloace mârşave, specifice unui free lancer, bomba anului în materie de agramatisme. În speţă, ziaristul fără portofoliu, cunoscut şi sub porecla de „ Popescul cu colţi de argint”, dă publicităţii un document pe care onor Primăria ar fi trebuit măcar să-l arate băcăuanilor, dacă nu să-l şi dezbată cu aceştia, înainte de a-l susţine în faţa comisiei desemnate să decidă care din cele 14 oraşe canditate are şanse să capete pentru 2021 onoranta calitate de „Capitală culturală Europeană”.
Trec peste, sau las pe altădată, analiza oportunităţii ca dragul, sărmanul, ghinionistul meu Bacău, să aspire la o asemenea ambiţie, deşi, de cum am auzit gogonata idee, m-am şi imaginat solicitând la bancă un credit ca să-mi cumpăr o insulă cu vilă şi yahtuleţ undeva prin Baleare. Deh, că s-a urcat scroafa-n copac, s-a mai auzit, că, dacă nu era, nu se povestea.
Să revenim. Dl. Popescu pune pe saitul Ziarului de Bacău un pdf, preluat de pe http://zdbc.ro/wp-content/uploads/2015/12/bacau-2021-romana.pdf (aici găsiţi textul integral) şi nesemnat care reproduce, chipurile, tel quel, dosarul susţinut luni în faţa Comisiei Europene, în numele cetăţenilor din Municipiul Bacău, de către o delegaţie reprezentativă alcătuită din Romeo Stavarache, Anca Sigartău, Dragoş Pandele, Ionuţ Avram, Mădălina Rotaru, Cristian Călin (Corporate PR Manager la Agricola Internaţional). E un document oficial, conceput şi redactat fără respectarea celor mai elementare norme de gramatică, ca să nu mai vorbesc de precaritatea argumentelor şi de nulitatea demersului ce decurge din ambiguităţi, cacofonii şi exprimări cel puţin confuze, într-un îngrozitor limbaj de lemn. Pare o glumă proastă, foarte proastă, făcută de cineva rău intenţionat cu scopul de a demonstra că Bacăul e un teritoriu populat de tâmpiţi analfabeţi, fără nicio tradiţie intelectuală, cu doar trei instituţii culturale, şi unde nu se întâmplă nimic, exceptând Theaterstock-ul din vară. Ca să convingă Comisia de cât de sărăntoci sunt băcăuanii, autorii documentului eludează varietatea, multitudinea şi calitatea manifestărilor culturale de nivel naţional şi internaţional organizate de ani de zile la Filarmonica „Mihail Jora” Bacău, la Centrul de Cultură George Apostu, de Ansamblul folcloric „Busuiocul”, de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, de Filiala Uniunii Artiştilor Plastici sau de Revista „Ateneu”. Este revoltătoare abundenţa exagerărilor în minus, dar şi minciunelele strecurate abil, ici-colo, cum că sunt în funcţiune încă trei festivaluri (aflate doar în proiect) sub egida Teatrului Bacovia sau că Proiectul, despre care vorbim şi pe care băcăuanii l-au văzut abia azi, are consensul tuturor cetăţenilor!

Eu încă mai sper că postarea cu pricina e doar o făcătură răutăcistă aparţinând colţatului argintat, o răzbunare cu bătaie politică. Nu pot să cred că o primărie din România mileniului trei, Primăria Oraşului Meu - sprijinită de o instituţie de cultură, de un bloger de temut prin virulenţa şi aciditatea lui, de o fostă ziaristă şi, the last, but not least, de un manager de proiecte de mare succes - îşi poate asuma un asemenea text halucinant care pare o creaţie de nota doi a unui elev repetent de clasă primară.
Aştept o explicaţie pertinentă de la oricare dintre membrii delegaţiei (mai toţi mi-s prieteni şi nu înţeleg de ce mi-au vărsat în faţa porţii cisterna plină cu fecale gramaticale şi englezisme ca să ne dăm deştepţi, umplându-mi curtea cu mirosul fetid al ruşinii că sunt un nenorocit de băcăuan care preţuieşte limba română, logica şi adevărul).

Preiau, aşadar, de pe http://zdbc.ro/bacaul-vrea-sa-devina-capitala-culturala-europeana-cu-un-proiect-plin-de-greseli-gramaticale/ imaginile presupuse a avea legătură cu Dosarul de candidatură la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Faceţi clik pe ele ca să le vedeţi mai bine.
Update: Pentru cei interesaţi să vadă cu ochii lor, să analizeze şi să compare, pe http://www.capitalaculturala2021.ro/noutati_doc_22_dosarele-oraselor-ale-caror-candidaturi-au-fost-acceptate_pg_0.htm sunt publicate toate dosarele oraşelor candidate. Eu, unul, recunosc că am rămas bouche bee după ce am parcurs câteva aparţinând unora de talia Bacăului: Sfântu-Gheorghe, Suceava, Târgu-Mureş sau Craiova. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu