duminică, iulie 06, 2025

BILET ANIVERSAR DEDICAT LUI ADRIAN ALUI GHEORGHE

 Despre tine, prietene, și eterna noastră dilemă a cuvintelor

Scriu aceste rânduri, mai mult sau mai puțin aranjate în forma unui eseu simpatic (cum ai zice tu, probabil, într-un moment de sclipire a ironiei tale proverbiale), pentru că, sincer, simt nevoia să o fac. Nu e vorba de vreun deadline editorial, nici de vreo cronică literară – deși, recunosc, mă încearcă tentația să-ți taxez virgulele puse de prea mult zel sau lipsa lor strategică. Nu, e pur și simplu despre tine. Și despre noi.

De când ne știm, viața noastră a fost o juxtapunere de capitole: unele scrise cu cerneală simpatică (aia care nu se ia la spălare, nici după 12 beri), altele, cu o pastă mai serioasă, de la stiloul cu care probabil semnai condica la vreo școală primară, pe vremea când credeai că viața e doar despre conjugări regulate. Și totuși tu ai reușit performanța să oglinești lumea nu doar prin pagini, ci și prin modul tău de a fi: un amestec savuros de grav și derizoriu, de profund și de absurd.

După ce ai luat toate premiile literare românești, precum și gloria aferentă, singura provocare existențială care și-a mai rămas de depășit e premiul Nobel...


Spun asta cu oareșcare invidie, dar tu ai acel simț al umorului care, culmea, nu te părăsește nici în cele mai sumbre momente. E ca un far, dar nu din ăla care luminează corăbii, ci unul care te ajută să găsești portul râsului subtil chiar și-n ceața densă a unei crize existențiale de luni dimineață. Știi să râzi de lume, dar mai ales de tine, și asta, prietene, e o artă pe care puțini o stăpânesc la fel de "virtuos" ca tine.

Și, pentru că ești scriitor, și nu oricare, ci unul care știe să pună cuvintele să danseze, să se ia la trântă, să se îmbrățișeze, aștept să-ți savurez teoria despre cum ar arăta o lume condusă de papagali vorbitori (o viziune pe care, recunosc, o găsesc tot mai plauzibilă)?

Aș putea continua, dar te-ai plictisi, și nu vreau să-ți stric brilianta aniversare. Știm amândoi că atenția ta, ca a unui copil supradotat, e greu de captivat pe termen lung, mai ales dacă nu ești tu cel care scrie. Așa că mă opresc aici, cu gândul că am reușit să-ți smulg cel puțin un zâmbet (sau o grimasă de "hm, interesant, dar nu ca mine").

Și, dacă tot scrii, poate scriem și noi un capitol nou. Despre cum doi prieteni, aflați aproape, dar totuși departe, au reușit să supraviețuiască atâtor ani de literatură și de viață.
Să fii sănătos și vesel!
Cu drag și cu o bănuială că vei găsi cel puțin o greșeală gramaticală,

joi, iulie 03, 2025

Domnule Profesor Dr. Grigore Tinică

 The post-pandemic world - challenges and solutions. Interview with Prof. Dr. Grigore Tinică - The Academy of Romanian Scientists


Cu inima plină de recunoștință și cuvintele smerite în fața unui om atât de ales, vă adresez acest gând din adâncul sufletului:
V-ați apropiat de suferința mea cu mâini sigure, dar și cu o inimă caldă, iar acolo unde durerea părea să umbrească speranța, ați adus lumină, viață și puterea renașterii.
Prin profesionalismul dumneavoastră desăvârșit, prin pasiunea ce vă arde tăcut în fiecare gest și prin umanitatea care însoțește fiecare decizie, ați reușit nu doar să-mi salvați viața, ci să-mi redați curajul de a merge mai departe – la propriu și la figurat.
Ați fost pentru mine nu doar un chirurg, ci un ocrotitor, un artist al vindecării, un om al binelui.
Fiecare pas pe care-l fac acum este o amintire vie a dăruirii și talentului dumneavoastră.
Vă mulțumesc cu toată ființa mea. Dumnezeu să vă întărească și să vă răsplătească pentru viețile pe care le salvați și le protejați zi de zi, cu har, noblețe și tăcuta voință a unui suflet mare. Susțin cu toată ființa apelul Dumneavoastră pentru recunoștința binemeritată a profesionalismului în cel mai delicat domeniu al existenței umane!

sâmbătă, iunie 21, 2025

Agheasma ne salvează

Hello everyone! Io vreau anticipate! Hâc! Că mi-o fost bine cu anticipate. m-am simțit bărbat puternic alfa.  Am mai tras o dată .  Am trăit în adolescență vreo câteva experiențe dintr-astea penibile, cu ejaculare precoce, ante portas, excepționale, pe care le-am tot visat aproape șaijdeani, degeaba. Nu s-or mai repetat. 

Poate că aduceți și niscai popi. să dea cu agheasmă.  

vineri, iunie 20, 2025

mai am ceva poezie în mine

 


 

Dacă-mi crește tensiunea când dau

peste o globulă lirică rătăcită în sângele meu

par un semn de exclamație în alergare printr-o viață de om

și mă amăgesc că aș fi un prădător de sentimente

lacom posesiv plin de furie

un moft biologic

ultimul exemplar dintr-o specie pe cale de dispariție

nu din ăla drăguț ci unul bătrân și prost care încă

mai tânjește la lună ca și cum undeva l-ar aștepta un zeu

altcineva decât moartea

 

la final se cuvine să scriu scena aceea

când am dat de pământ

cu oglinda care atât de frumos

reflecta

Patul tău de forma geometrică a iubirii  

cuibăriți trăgeam de cearceaf ca

de o scuză păcătoasă

Doar acolo eram eu teama ta de singurătate

Doar acolo erai tu teama mea de singurătate

 

Și apoi golul valea

la volumul fragil pe care n-am să-l mai termin vreodată

Dacă pe tine nu te mai am

miercuri, iunie 18, 2025

CREATORUL DE CONȚINUT

 


 

ce vezi nu e o vrabie

e un șezlong din coarne de inorog dacă ai

curaj așază-te pe el și vei levita fără grija zilei de mâine

spre poveștile pe care le mai are de spus

 

nu-l întreba unde vrea să moară dacă moare

pasărea fără aripi e tot în vârful catargului cu tricolor

conținutul lui sprijinit pe tine

Unde să fugă? unde să se retragă?

 

ai să-l mângâi ca pentru ultima oară

și-ai să-i mai dai o temă pentru acasă

să scrie ce-a vrut să spună autorul de peste mări și țări

ascuns sub pălăria cu boruri largi

poate ai să-l și săruți de la revedere

va fi un adio fericit ca-n filmele siropoase

și mult mai târziu în slow motion 

vei simți că te doare

 

el nu e decât o copie voalată după dilematica pipă a lui magritte

care nu era ustensila aceea de fumat

ci însuși fumul și umbra lui mirosind a musk

și a lavandă de franța

parfumul acela scump care naște povești nemaiauzite

cu îndrăgostiți pe viață și pe moarte

scornite de artizanii de vorbe

duminică, iunie 08, 2025

Reportaj de la o lansare cu parfum de epopee... în șase exemplare vii

 



Bacău, sâmbătă, 7 iunie, anul de grație curent, ora 18. Termometrul se topea singur de rușine la 36 de grade, iar evenimentul literar al verii (și, în mod realist, al ultimilor doi ani) se consuma încet și febril în salonul-pivniță  (viitoarea stație centrală de metrou) de la restaurantul Valhalla – un loc cu ambiții mitologice și ventilatoare cu ambiții... ratate.

Scena e simplă, dar demnă de cronica eternității: șase spectatori (fără numărare dublă, am verificat), o carte masivă de 575 de pagini și o atmosferă de luptă intelectuală închegată între o halbă de bere și un papanaș cu alură de zgârie-nori.

Cartea lansată – o bijuterie istorică și jurnalistică – este transpunerea interviurilor făcute acum 30 de ani de Viorel Ilișoi cu legendarul, temutul și cu greu de domesticit poet Cezar Ivănescu. Un personaj despre care criticii spun că era fie „o flacără vie a literaturii”, fie „o grenadă cu peniță”. Sau ambele, în funcție de starea vremii.

Lipsa publicului a fost explicată cu demnitate și umor bacovian. „Greva de la metroul băcăuan”, deși metroul nu există, a fost prima cauză enunțată. Au urmat întârzierile tramvaielor-fantomă, războiul din Ucraina, și, bineînțeles, influența somnoroasă a geniului bacovian, care ar fi soptit intelectualilor locali: „Nu te duce, e cald, e sâmbătă, lasă-i pe alții...”

În fața acestor obstacole mitologice, Viorel Ilișoi a pășit între cele șase scaune ocupate cu zâmbetul omului care știe că e mai greu să scrii o carte bună decât să umpli o sală. A povestit cu vervă cum a născut acest tom înspăimântător de gros, cum a supraviețuit explozivității lui Ivănescu și cum a scos, la final, o operă de o densitate rară, din categoria „citit doar cu carnet de pilot de test”.

Criticul Adrian Jicu, prezent și el, a strălucit. A avut remarci sclipitoare despre carte, despre autor, despre Ivănescu și despre viață în general. A spus, printre altele, că volumul „nu e pentru toată lumea, dar e pentru toți cei care merită să-l citească”. A fost aplaudat politicos de cei prezenți – un public rafinat și disciplinat, aflat la doi pași de bucătăria restaurantului.

Poetul județean Val Mănescu a apărut ca un personaj dintr-o baladă carpatină: cu bastonul său celebru, având capul lui Garibaldi în vârf (după unele surse, bastonul are mai mult caracter decât un întreg consiliu local). A dăruit autorului propriul său volum, intitulat Mai mult decât atât, probabil referindu-se la faptul că au fost chiar șapte spectatori, nu doar cinci, cum se vehicula în mod insidios pe internet de câte unii dintre așa-zișii scritorași absolut locali, atinși de virusul pizmei.

A urmat momentul festiv: parcimonios, autorul a oferit câteva autografe, apoi s-a băut bere, s-au împărțit coaste și șnițele de porc ca-n vremurile bune, iar Ilișoi a făcut cinste din banii editurii, arătând un patriotism gastronomic de necontestat. Atracția serii a fost, însă, papanașul, simbol al grandorii actului de creație. Cu sos de vișine, spumă de lapte și căpșuni, înălțat la o înălțime de 26,5 centimetri, a fost admirat, pozat, și în cele din urmă, devorat – un simbol al literaturii române: greu, dulce, opulent și... trecător. S-a strigat în cor: Cinste lor, cinste lor, Cinste bucătarilor!, conduși cu cu pricepere de Domnul Dudu Timofte, șeful totalitar al stabilimentului vikingilor băcăuani. Entuziamul intelectual a depășit în forță și amplitudine lacrimile și durerea consumatorilor aflați pe terasă care urmăreau la televizor cum, după ce ne-au luat petrolul, gazele și pădurile, austriecii ne dădeau și o bătaie istorică la fotbal. Printre vaiete și înjutături neaoșe, încărcate de metafore poetice, unul dintre bahicii consumatori a emis strigătul de luptă și îmbărbătare al românilor: Am înfrânt, fraților!


 

La final, s-au rostit cuvinte mari: „Am salvat onoarea literară a Bacăului!” A urmat o strângere solemnă de mâini, un schimb de promisiuni vagi despre „următoarea dată” și o retragere demnă, în stilul batalioanelor culturale de odinioară.

Bacăul a mai bifat o seară eroico-literară. Chiar dacă metroul nu circulă și tramvaiele nu există, spiritul lui Ivănescu și papanașul de 26,5 cm vor rămâne în legendă.


vineri, iunie 06, 2025

PATA DE SÂNGE

 

Am deprins cu greu meșteșugul supraviețuirii

în delicata

simpatica junglă umană

deși

( abia acum am aflat )

-       eram destinat să fiu artist emerit al iubirii 

-       să inventez sărutul armonios cu motive circulare

-       să mă războiesc cu forțele speciale de introspecție

 în pata de sânge

 

Astea erau așteptările nației

în ceea ce mă privește

 

până la urmă

auzind zarva unei petreceri

m-am complicat cu o simplă iubire

trist că mâine mai moare un copac

cu numele meu pe marginea drumului

 

dar află că

încă plutesc

pe coverta cu urme de caracatiță

gata să mă sufoce cu îmbrățișări submarine

luându-ți urma după aroma de ciocolată

 

apăs pe reset să șterg versul spontan

în regim de urgență și odată cu ea 

pata de sânge