joi, ianuarie 20, 2022

EXCURS LA METODĂ

Respirăm aerul otrăvit al unei epoci în care fiecare are războiul lui. Cum dau zorii, oricine poate contesta pe oricine. Adevărul meu e mai adevărat decât al tău. Infarctul meu e linia ta de sosire. Zâzania e constituţională, democratică şi legală. Chiar obligatorie, dacă e vorba despre literatură. Nimeni nu se mai oboseşte să inventeze vaccinul bacovia împotriva acestei epidemii în care inutilul se îmbină armonios cu urâtul.  În zarva asta, eu mai mult tac. 

  Când se va termina otrava din aerul planetar, poetul va respira şi îi va fi bine. Şi pentru omenire va fi bine, căci pandemia mizeriei sufleteşti se va fi sfârşit, iar iarna neiubirii va fi trecut. Valuri - valuri, pe măsura în care puteam plăti cu distopii chiria pentru statutul de om, veneau facturi pentru ţigările stinse în acel contur care-mi fusese trasat de Domnul Profesor. N-am avut nevoie de droguri. Poezia mi-a fost de ajuns.  

Nu mă simţeam deloc o simplă moleculă în ecosistemul social, eram, mai degrabă, buricul pământului, fără de care legăturile dintre planete s-ar fi rupt şi însuşi soarele ar fi luat-o razna prin alte galaxii. Cam ăsta era Val Mănescu în momentul debutului literar în revista Ateneu, acum aproape cincizeci de ani. Când mi-am văzut numele sub două poezele la pagina cu Poşta Redacţiei, am uitat să mai respir. Am împăturit gazeta, am strâns-o la piept şi-am luat-o la fugă ca un nebun prin parc, spre niciunde. Cu timpul, am învăţat că nu e obligatoriu să câştigi fiecare luptă, că şi compromisurile fac parte din viaţă. Oricum, victoriile sunt trecătoare. Deoarece n-am fost în stare să-mi trăiesc viaţa de plastic cu metodă, după dictare, încărunţit, am acum la vânzare cărţi radioactive, ochi fără pleoape, menghine cu elice, delicte de memorie, efecte placebo, la alegere, doar-doar să nu mă prindă noaptea neiubit ca pe Domnul Profesor Bacovia.

 Acum, bucurându-mă domol pentru luarea în seamă pe care o presupune acest premiu al revistei Ateneu, par mai înţelept, dar ştiu că nu am toate răspunsurile şi plouă ca-n noiembrie. E prea târziu să-mi doresc o maşină nouă, o altă pălărie, un alt ficat. O altă viaţă, da. Pe asta, aproape c-am trăit-o. Am avut-o. Ştiu de ce e-n stare. Trecutul meu e un viciu, o menghină cu elice care încătuşează zborul. Mulţumesc, Ateneu. Ai slăbit strânsoarea.

P.S. România a intrat în Primul război mondial la o zi după apariţia volumului Plumb de George Bacovia. Ce întâmplare galactică!

miercuri, ianuarie 19, 2022

ROLLING STONES



Era o după-amiază ploioasă de iulie

când ai intrat în camera mea de unde se-auzeau

şuvoaiele de apă grea inundându-mi plexul solar 

în ritmul nebun de la honky tonk woman

Gata să scufunde casa şi să mă poarte

în iadul din Memphis

la maximum de infinit în toate variantele de pe you tube

 

te uitai la mine de după perdea

din ochi şiroia sarcasmul specific anului 2022

ce semăna cu zâmbetul securistului

când răspundeam la amintiri uitând

câte ţigări am fumat ascultând rolling stones

deşi visul era interzis în viaţa unui popor sensibil

cu limba scoasă ca al nostru suferind de o boală comică

Semnul zodiacal al legumei

În hăţişul social

 

chiar nu ştiam de ce-mi curg lacrimile

atât de uman

când auzeam în engleză bătăile inimii

Care mă îndreptăţeau să nu-mi recunosc abandonul

Biet poet într-o lume deja cotropită de poezie

 

necunoscută cum erai îmi puneai pe umărul drept

petale de trandafiri şi mă târai în mansarda ta

Cu parfum de natură egoistă

îndemnându-mă la revoltă

 

şi apoi spărgeam nasul şi inima anchetatorului

cu un pumn

cum spargi pepenii dacă n-ai cuţitul la îndemână

 

sper că scriu corect numele domnului jagger

e dat naibii şi  merită aplauzele noastre de sfârşit de lume

dar tu ai rămas lângă mine

după atâţia ani

şi încă te miri că plâng când honky tonk blues

Îmi stârneşte adrenalina