joi, iunie 09, 2016

CEA DE-A DOUA EDIŢIE A FORUMULUI DE ARHITECTURĂ DE LA BACĂU

Cea de-a două ediţie a Forumului zonal de arhitectură şi urbanism MOLDOVA REPER 2030 va avea loc în Bacău, în zilele de 10 şi 12 iunie 2016, în organizarea Filialei Teritoriale Bacău-Neamţ a Ordinului Arhitecţilor din România şi va fi dedicată continuării dezbaterilor referitoare la perspectivele posibile pe temen mediu ale dezvoltării teritoriului Moldovei.
Bunele ecouri ale primei ediţii în rândul arhitecţilor, ale mass media şi ale opinie publice au determinat organizatorii să păstreze structura iniţială a evenimentului, gândit drept o tribună dela care specialiştii să-şi expună viziunea asupra complexei problematici a organizării teritoriale,a căilor de comunicaţie, a stării demografice şi a condiţiilor de mediu specifice acestei zone geografice, considerată la ora actuală unul din polii sărăciei în Europa.
Temele propuse dezbaterii acestei a doua ediţii a Forumului MOLDOVA REPER 2030 vor fi susţinute de personalităţi recunoscute din domeniul arhitecturii şi urbanismului din România,Republica Moldova şi regiunea Cernăuţi-Ucraina care vor analiza posibile soluţii pentru viitorul dezvoltării echilibrate a teritoriului de pe ambele maluri ale Prutului în care trăiesc circa zece milioane de oameni.
Va fi examinat, cu spirit critic şi realist, contextul actual şi vor fi căutate idei şi viziuni constructive şi aplicabile pentru ca zona Moldovei să devină în termen scurt un reper al dezvoltării investiţionale într-un mediu curat, având ca obiectiv alinierea nivelului de trai al populaţiei, al gradului de confort şi al peisajului urban, la standardele regiunilor dezvoltate ale Europei.
Dorim să discutăm proiectele existente la ora actuală şi cum răspund ele dorinţei noastre de a crea urmaşilor condiţii de trai mai bune într-o infrastructură modernă, inteligentă, cu sisteme de transport eficiente şi economice, cu spaţii publice prietenoase, cu o estetică funcţională a clădirilor, demnă de mileniul trei.
Consecvenţi în afirmarea necesităţii implicării factorilor decizionali ai administraţiei locale şi centrale în abordarea unei atitudini percutante în faţa inerţiei, apatiei, mediocrităţii şi prostului gust care afectează peisajul urban şi nivelul de civilizaţie în multe spaţii publice din oraşele noastre, arhitecţi şi urbanişti vor detalia temele din Declaraţiei de la Bacău menită să pună în acţiune concretă formele anchilozate ale birocraţiei şi ale apatiei administrative.
Demersul organizării acestui forum este încă un pas în declanşarea unei emulaţii comune care să genereze şi să pună în practică un contract social între arhitecţi, politicieni, tehnicieni, constructori şi cetăţeni, printr-un tip de atitudine şi acţiune „smart” care poate face în scurt timp din zona estică a Europei un spaţiu dezvoltat armonios cu o înaltă calitate a vieţii.

miercuri, iunie 08, 2016

A LUAT FOC CIUPERCA DE PE BLOC



O cicatrice urâtă, cum sunt toate acoperişurile de pe blocuri, a luat foc în centrul Bacăului. Aflu că proprietarul nu e altul decât Iordache Ciupercă, preşedintele revoluţionarilor din Bacău, actualmente la puşcărie.  
Foto: Florin Popescu
Noul Consiliu Local TREBUIE să hotărască demolarea tuturor panaramelor construite pe blocuri, adevărate pericole în caz de furtună sau incendii. Văzut de sus, Bacăul arată ca o Baba Cloanţa. Şmecherii şi-au tras spaţiu locativ personal pe care nici impozit nu plătesc şi au distrus aspectul oraşului. Aprobări pe şpagă, pe relaţii, au făcut să apară peste tot aşa-zisele mansarde, din lemn neignifugat, inestetice, acoperite cu azbociment care conţine substanţe cancerigene. Expunerea pe termen lung la azbociment duce, în minim 10-15 ani, la cancer cu diferite localizări: pleurală, pulmonară şi peritoneană. În Uniunea Europeană, azbocimentul este interzis demult, iar România s-a conformat în acte din 2003.
Moarte groaznică, inevitabilă cauzată de prostie şi de lăcomie.
Foto: Cristian Ghingheş
Acu douzeci şi ceva de ani, când s-au "implementat" şarpantele şi mansardele, nu existau în România metode de izolare trainică a acoperişurilor. Se punea bitum (smoală) şi gata. 
În vremea în care, printr-o minune, încă trăim, sunt la îndemână tehnologii estetice şi eficiente care elimină infiltraţiile şi posibilitatea apariţiei mucegaiului la etajele superioare.