miercuri, iunie 19, 2013

POEZIE SAU MOARTE

A murit astăzi poetul Alexandru Muşina, unul dintre străluciţii reprezentanţi ai generaţiei 80.
El a fost membru al Cenaclului de luni, doctor în litere la Facultatea de Litere a Universității din București (din 1996) și profesor de Creative Writing, folclor şi literatură comparată la Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov.
A debutat la Editura Litera, în 1982, în volumul colectiv de poezii Cinci, şi individual cu Strada Castelului 104, la Editura Cartea Românească, în 1984. Ultimul său volum de versuri, Regele dimineţii, a obţinut premiul pentru poezie al revistei Observatorul cultural.
A înfiinţat la Braşov prestigioasa editură AULA, care mi-a publicat volumul “O zi dinaintea sfârşitului lumii” acum exact zece ani.
Mi-a spus atunci: Bătrâne, e curajos şi greu titlul. Şi conţinutul, o memorabilă povară. Te obligă să-ţi aminteşti mereu că, oricum ar fi, fiecare zi e una care ne apropie de sfârşit.
Sfârşitul lumii încă întârzie, iar lumea viziunilor create de omul acela, tot numai cap, cu ochi ca două explozii, e mereu la fel de provocatoare, de falsă şi de amenințătoare. Crezul lui, înscris pe tricoul din foto a fost Poezie sau Moarte. 

Garniturile vor fi fost, desigur, schimbate.
La fel, vopseaua. Dar Mecanismul stupid
Va merge înainte, același, în eternitate


Alexandru Muşina ar fi împlint la 1 iulie vârsta de 59 de ani. 
S-a dus înaintea sfârşitului lumii.